Chevron започна проучвания за шистов газ в Румъния

Приоритет е операциите да се извършат по сигурен начин, твърдят от компанията
Обновена: 6 май 2014 14:48 | 6 май 2014 14:47, Красимир Ангелов
103
Chevron започна проучвания за шистов газ в Румъния
Снимка: Reuters

Chevron e започнала проучвания за шистов газ в Пунджещ, Североизточна Румъния, въпреки съпротивата на еколозите и местните жители, предава БТА, позовавайки се на AFP.

Пробивът трябва да стигне до дълбочина около 4 000 метра, се казва в официално съобщение, публикувано на сайта на американската компания.

По време на проучването ще бъдат взети проби от скалите, за да се установи има ли шистов газ.

В началото на април Том Холст, ръководител на компанията за Румъния, посочи, че всяко решение решение за евентуален добив на газ чрез хидравлично разбиване ще бъде взето не по-рано от три до пет години.

Chevron увери, че неин "приоритет е да извърши операциите по сигурен начин, отговорен към околната среда", с цел да успокои жителите на района, които се страхуват от негативни ефекти за екологията от силно оспорваната техника за добив на шистов газ, наречена "фракинг" (хидравлично разбиване).

Този метод, разрешен в САЩ, предвиждащ инжектиране в земята на вода и химически вещества, бе забранен във Франция заради вредното му въздействие върху околната среда.

Chevron предвижда да извърши проучвания за шистов газ в още четири села в североизточна Румъния. 

Още икономически новини от Европа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: Chevronшистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
1
 
! Отговори
Ле-ле... преди 9 години
Пак ще започнат яки земетресения!?
84
0
 
1
 
! Отговори
май не знаеш преди 9 години
До до 88човече ти се храниш с ГМО отдавна. Без шистов газ. Монсанто се е погрижил да снабдява целия свят с посевен материал. Друг няма. И ще продължиш да се храниш с ГМО до края.
83
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Румъния швейцария на балканите,а българия е сомалия на балканите
82
1
 
17
 
! Отговори
до 88 преди 9 години
и света с тъпотията "шистов газ".След като отровят *** с "шистовия газ"(както увериха че Саддам има ядрено оръжие),ще им се "притекат на помощ" с ГМО и тогава ***,отровили земята си,няма да имат избор,относно тези "храни".Да ви е честит шистовия ***,***.
81
2
 
2
 
! Отговори
до 88 преди 9 години
За сведение на *** като теб,които повреме на някои събития са били още във вид на сперматозоиди,или още не като такива,трябва да кажа следното,та дано кратуни като тебе го проумеят.Във време "оно",когато през 1972 г. с разрази нефтената криза,Усата решиха да запечатат част нефто и газодобивните си кладенци,"за по-благоприятни" времена,като междувременно започнаха да пълнят всевъзможни нефто и газохранилища.Е,тези "благоприятни" времена настъпиха.Сега захранват САЩ с евтин газ и света...
80
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 82"Те си дупчат в САЩ и благодарение на това американската икономика стана по-конкурентна, но чугунените кратуни не искат да влязат в 21 век, да разберат и приложат новите технологии, те искат да живеят в мизерия, да не си напъват мозъчетата и да оплюят някой или нещо при първа възможност. "Taq dyrzava e nespasqema. Ne shteli da ugazdat na chevron. Mi to si e za vas be abdali :)
79
0
 
4
 
! Отговори
До 86 преди 9 години
Това са пълни глупости! Германия внася храна, включително полски яйца.
78
1
 
7
 
! Отговори
Антисоросоид преди 9 години
И защо не изградим газовите връзки със съседите си, да добиваме конвенционален газ от Черно море, а вместо това да угаждаме на ,,Шеврон''?
77
10
 
5
 
! Отговори
До 82 преди 9 години
Те си дупчат в САЩ и благодарение на това американската икономика стана по-конкурентна, но чугунените кратуни не искат да влязат в 21 век, да разберат и приложат новите технологии, те искат да живеят в мизерия, да не си напъват мозъчетата и да оплюят някой или нещо при първа възможност.
76
2
 
9
 
! Отговори
Антисоросоид преди 9 години
Одисей, ***, сега за ,,Шеврон'' ли ще ми лобираш?
75
4
 
5
 
! Отговори
Голям смях преди 9 години
до 781-Оправи си правописа.2-Не обиждай,имам право да изразя мнение или ти още живееш в комунизма?3-Има страна за твое сведение,която няма нашата природа и си произвежда почти цялата храна.Германия се казва.Отиди,виж и накарай немеца да купи яйца примерно от Полша-мисия невъзможна.4-Чети етикетите на храната която си купуваш.Казах Йордания а не Саудитска Арабия"умнико".
74
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Istinata e samo ruska gaz, iurush na maslinite :)
73
5
 
5
 
! Отговори
До 75 преди 9 години
Нека позная, ако Газпром добива шистовия газ в Румъния, 100% от приходите ще са за румънците, а добрите самаряни предвождани от кремълския гном ще поемат всички разходи? Румъния ще спечели от концесията, процент от приходите от добития газ, направените от Шеврон или която и да друга компания инвестиции, създаване на работни места и накрая от платените данъци, такси и акции.
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Коментарът ми беше до 78 и 80!
71
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 77Ще са на голям минус пич,ама на голчм.Аз не искам малка България да я дупчат разни американци!Да си дупчат у дома!
70
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Точно тази част на Румъния е силно сеизмична! Ама на кого му пука....
69
8
 
5
 
! Отговори
До 77 преди 9 години
Не бе в Русия е целия газ на планетата - куха руска подлага. Румънците колкото и да добият, винаги ще са на плюс, за разлика от нас.
68
2
 
11
 
! Отговори
а-а-а... преди 9 години
ета я истината:янукович,че е олигарх,олигарх е но все-пак помисли малко за изгодата на украйна,не подписа и сащ и ес спретнаха,МВФ ще даде ? пари,но само ако богатия изток е налице,румъния клекна пред шеврон,при нас дори хиларица дойде за 1ден да набива амер.истини,но за сега не стана.Ако не стане и утре като нищо ще ни спретнат 1украйнски сценарий с "ранобудните и умни" студенти,ние да му мислим,но Шевронще е тук,а тогава и мно-о-го"ново"амер. оръжие ще купим като платим със съдраните си ***.
67
13
 
6
 
! Отговори
До 74 преди 9 години
Ти не си смешен, а жалко ***. Какъв добива на чушки и домати в Саудитска Арабия бе чугунена тикво? Шистов газ се добива там където има находища, а не на произволно място! Днешния свят е глобален, няма старана на този свят, която да си произвежда сама цялата храна. И при сондиране на повече от 3 километра дълбочина е в сферата на фантастиката да се замърсят подпочвени води и повърхностния слой почва.
66
5
 
5
 
! Отговори
Голям смях преди 9 години
До Одисей 1"Да ви е честито българи утре румънците ще ви продават газ а вие пак ще подсмърчате".А дано де ама надали.Може за нас като добри съседи да ни го продават за 5 долара за 1000 куб.метри.И колко ще добият Румъния?Аз ще ти кажа 1 милионна част от това което притежава Русия без да се налага да прави дупки през 100 метра.

Спонсорирани публикации