Гръцката DESFA има готовност да обърне газовия поток към България

Приключи първата фаза от модернизацията на връзката "Кулата - Сидирокастро"
29 май 2014 13:27,
6
Гръцката DESFA има готовност да обърне газовия поток към България
Снимка: архив Reuters

Гръцката газопреносна компания DESFA гарантира готовността си да обърне потока по газовата връзка „Кулата – Сидирокастро“. Така, при кризисна ситуация, България ще може да получава природен газ от Гърция.

От газопреносната компания уточняват, че е приключила първата фаза по модернизацията на съществуващия интерконектор и са поставени вентили, които обръщат потока на природния газ. Въведено е и дистанционно управление на станцията в Сидирокастро. Стойността на инвестицията е 3,3 млн. евро, които са платени изцяло от DESFA.

Модернизацията на проекта допринася за развитието на регионалните пазари на газ в Югоизточна Европа, коментират от гръцката компания. Техните очаквания са търговците на природен газ от България и Гърция да проявят интерес към новия капацитет на връзката.

Финализирането на този етап от обновяването на интерконектора идва на фона на заплахите на „Газпром“ да спре доставките на природен газ за Украйна на 3 юни. Това може да стане, ако Киев не предплати заявените количества за юни или ако пропаднат преговорите между ЕС, Русия и Украйна. В тристранния диалог страните трябва да се споразумеят какви точно са задълженията на Украйна и каква да бъде цената на природния газ.

Опасенията на Запада са, че след спирането на доставките за Украйна, Москва ще врътне кранчето за цяла Европа. Подобна беше ситуацията през 2009 година. Тогава отново имаше спор за цената и задълженията на Украйна, а след като бяха спрени доставките за страната, от „Газпром“ обвиниха Киев, че краде от природния газ за Европа и изцяло спряха потока.

Обръщането на потока на природния газ от Гърция вече беше тествано. По този канал страната ни може да получава до 3 млн. куб. метра газ на ден. Данни на „Булгартрансгаз“ пък показват, че от март насам не се черпи от резервите в газохранилището "Чирен", а само се нагнетява. Към началото на тази седмица в него има към 308 млн. куб. метра природен газ.

По изчисленията на експертните групи към Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) при тази ситуация България ще може да издържи поне 45 дни при със спряно подаване на природен газ от Русия.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: Гърциягазови връзки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки ден все лоши новини за рубладжийте, дай боже!
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 1Византийци или не, това ни е единственият вариант в момента. Другата възможност е да ни я продават азиатските наглеци на безбожна цена, както правят и в момента.
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво!Всички интерконектори трябваше да бъдат построено преди много години!И ако има нещо, за което ГЕРБ са виновни в управлението си, то това са именно непостроените конектори!
2
2
 
10
 
! Отговори
ПУТЛЕРчо преди 9 години
Ирония - другите правят повече за независимостта ни, отколкото нашите политици!
1
6
 
11
 
! Отговори
Дънгал преди 9 години
Е това вече е правилната посока от национално значение за подсигуряване на газовата сигурност в България! Стига с тези руснаци и производните им проводи!