България да поеме ангажименти за енергийната си сигурност, иска президентът

Плевнелиев: Българските политици да са честни - цените на енергията няма да падат
4 юни 2014 17:13, Анисия Иванова
17
България да поеме ангажименти за енергийната си сигурност, иска президентът
Президентът Росен Плевнелиев на форума във Варшава. Снимка БТА

България трябва да поеме ясни ангажименти за своята енергийна сигурност и диверсификация. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред български журналисти във Варшава.

Енергийната сигурност беше една от основните теми на форума във Варшава, посветен на 25-годишнината от демократичните промени в Централна и Източна Европа, на който присъства и президентът на САЩ Барак Обама, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 
Плевнелиев е категоричен, че е крайно време проектите за газовите интерконектори със съседните ни страни да се реализират, защото осъществяването им ще намали енергийната зависимост на страната ни.

Той даде примери с Полша, Хърватия и Балтийските страни, които чрез изграждането на собствени терминали за втечнен газ, ще осигуряват доставки от различни страни.
 
Българският държавен глава смята, че плаващ терминал за втечнен газ или стационарен в Гърция е работеща идея за България и региона и изрази надежда проектът да се осъществи.

По думите на Плевнелиев трябва да се ускори изграждането на газова връзка със Сърбия и с Румъния, което ще позволи свързаност с Хърватия и с Полша.

"Ето как по един много ефективен начин можем да получаваме газ от различни посоки", посочи президентът.

По думите му реализирането на газова връзка с Турция може "да реши проблема с диверсификацията" на трасетата за доставка на енергоресурси.
 
Президентът заяви още, че българските политици трябва да обяснят честно на гражданите, че в световен мащаб цените на енергията няма да се понижават. "Държавите полагат усилия да стартират национални програми за енергийна ефективност, това е пътят за решаване на проблема с високите цени на енергията генерално, които няма да спадат през следващите години. Като знаем това, трябва да помогнем на хората сметките им да намалеят чрез инвестиции в енергийна ефективност“, напомни президентът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За всеки е ясно че за да се инвестира в енергийна ефективност се изискват разходи които много малко домакинства са способно да извадят от джоба си, което от своя страна означава че трябва да се изтегли кредит и да се заробят още милиони българи. Плевнята откакто е станал президент само за енергийна ефективност повтаря, което ме навежда на мисълта че освен тлъст кокал от енергетиката се надява да и на такъв от банките. *** недоносена...
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз съм към 50-те, теленце!!!! Знаеш ли колко малко ми пука.......ВЕРВАМ ТИ
13
0
 
0
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ до 13 преди 9 години
Аз съм към 50-те, теленце!!!! Знаеш ли колко малко ми пука.......
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре, че е г-н Росен Плевнелиев за да ни отстрами пред Европа заради предателските действия на правителството и мнозинството в парламента.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"""Теленце, ние не сме платени слуги на рогатия,че да правим протести! Направо с АК И СКС ЩЕ ДЕЙСТВАМЕ!"""Е как ще действате с АК като не сте ходили в казармата?
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ти на народа ли си избран да служиш или на чужди интереси, президент под чехъл и под пожарникарски инструкции
9
0
 
0
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ до 7 преди 9 години
Теленце, ние не сме платени слуги на рогатия,че да правим протести! Направо с АК И СКС ЩЕ ДЕЙСТВАМЕ!
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В сравнение с Първанов, Плевнелиев е по-добър тъй като няма налудничави идеи като Големия шлем: АЕЦ Белене, Нефтопровода Бурга-Александрополис и газопровода Южен Поток. Времето показа, че инциативите на Първанов донесоха на страната ни огромни и непоправими щети.
7
0
 
0
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ преди 9 години
.....СЯРНАТА ВОНЯ.....
6
0
 
6
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ преди 9 години
Този на снимката трябва да бъде одран жив! Слугите на сатана се смразяват от страх, че възродената ПРАВОСЛАВНА РУСИЯ ще разпространява благовонието на тамян по цял свят! Те искат всички да живеем в вярната воня, която наричат 'неолиберално глобално общество'!
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом не ви харесва президента, излезте на протест.Като гледам няма протестиращи, което означава че няма недоволни.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На този кога му изтичаше мандата?????Срам за България!!!!!!!!!!!!!!!!!!И да се разберем ,нито съм комунист,нито русофил!!!!!!!!!!!!!
3
1
 
4
 
! Отговори
USSR преди 9 години
Абе този наш президент кои интереси защитава ? Американските ли ? Ако да -то трябва да се откаже от президенството на България и да се "зацепи" към някоя организация като Илиян Василев ,Иво Прокопиев .... и да защитава интерсите на САЩу.нас.от сутрин до вечер по СМИ КАКТО те правят !!! А щомЕпрезидент на Рбългария то и да защитава интересите на България .
2
1
 
8
 
! Отговори
Обама преди 9 години
Роска, ела тука, добро момче! Застани на два крака, вдигни ***, легни долу, завърти се! Доброоо момче! Утре ще изпълняваш само моите команди, ще им караш и газ с камили от Катар ако се наложи, ама ще работим заедно да прецакаме потока.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като Обама подсвирна на кученцето си и Роската дотича в Полша, махайки развулнувано с опашка, интрукциите му са да лае само по енергийни теми.