"Радикални промени" ще подобряват бизнес средата у нас

Бобева: Ще се работи по 20 направления
Обновена: 4 юни 2014 15:27 | 4 юни 2014 15:26, Надежда Бочева
20
"Радикални промени" ще подобряват бизнес средата у нас
Снимка: БТА

Правителството е предприело „радикални промени“, за да подобри бизнес средата в България. На днешното заседание на кабинета е решено да се работи по 20 направления от страна на министерствата. Промените са част от мерките, предприети от правителството, за намаляване на административната тежест.

Сериозни промени се очакват в Закона за устройството на територията (ЗУТ).

Това съобщи вицепремиерът Даниела Бобева. Сред промените са облекчаване на процедурите за издаване на разрешения за строеж, ускоряване на срока за издаване на данъчна оценка на имот, въвеждане на служебен обмен на информация при регистрация на собственост.

Даниела Бобева припомни, че България не е позиционирана добре в класацията за правене на бизнес на Световната банка, където е едва на 58-мо място.

При друга проблемна област - издаването на разрешително за строеж сме на 118-о място, тъй като 104 дни са необходими на инвеститор да се сдобие с документа. При производство по несъстоятелност процедурата отнема средно 3,3 години.

Най-лошият показател на страната ни е срокът за свързване с електричество (135-то място от 189 държави). За свързване на новопостроената сграда с ток са необходими 130 дни, значителни са и разходите, свързани с това (320% от дохода на глава от населението). През последните години не е отчетен напредък в тази сфера.

Промените в Закона за устройство на територията

В рамките на днешното заседание са приети 12 промени в ЗУТ, подготвени от ресорния министър Иван Данов. Вече няма да се изисква разрешение за строеж, когато в двор на къща се прави барбекю, чешма, беседка, градински или парков елемент, съобщи Бобева.

Увеличава се общественият контрол на дейността на главния архитект на общините.

Намаляват се сроковете при преустройство на обекти за нежилищни нужди в заварена сграда.

От 30 на 14 дни се съкращава срокът за издаване на разрешение за изработване на подробен устройствен план.

Цялостно се облекчава процедурата по издаване на разрешение за строеж.

Намаляват се проектните части, които се изискват за издаване на разрешение за строеж за определени категории обекти.

Отпада изискването за изготвяне на доклад за енергийна ефективност от специално лицензирани лица и фирми на етап инвестиционен проект.

Прецизира се обхватът на строежите, за които се изисква отделна проектна част по пожарна безопасност.

Конкретизират се изискващите се проектни части към инвестиционен проект в зависимост от вида и категорията на обектите.

Облекчава се процедурата за въвеждане в експлоатация. Данъчна оценка на имот ще се издава в срок от 3 дни.

Облекчават се процедурите при промяна на начина на застрояване между два урегулирани поземлени имота.

За недвижими културни ценности също се облекчава режимът.

Предварителният договор за присъединяване към електроенергийната система се заменя със становище, което се издава в 7-дневен срок, което ще спести около 4 млн. лв. годишно на бизнеса, изчисли Бобева.

За строежите от четвърта до шеста категория, когато се намират в урбанизирани територии, няма да се извършва оценка за въздействие върху околната среда. „Сега ако преустройвате апартамент в офис, ви трябва разрешение по  Закона за опазване на околната среда“, каза Бобева.

За промяна на предназначението на апартамент, който да се превърне например в офис или зъболекарски кабинет, ще е необходимо да се вадят съответните разрешения, но не и изискваната досега екологична оценка. Става дума за промяна от жилищна в нежилищна функция, а не за нов строеж, разясни министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов.

По повод решението за барбекю в двора да не се иска разрешително за строеж той допълни, че огромното количество незаконно строителство в страната е свързано с малките обекти в дворовете – като беседки и др. По действащата нормативна уредба трябва да се представи проект от 12 или 14 части, затова проектирането е по-скъпо от изграждането на барбекю.

Други мерки

Министрите са дискутирали възможността да бъде намален срокът за регистрация по ДДС, но това не е записано като специална мярка, тъй като от Министерството на финансите са обещали сами да съкратят срока.

Режимът за издаване на разрешение за експлоатация на бензиностанции и газостанции също значително се облекчава, съобщи Даниела Бобева.
Комуникацията с Агенцията по метрология ще бъде електронна, което ще спести време и разходи на бизнеса.

На въпрос дали предстои актуализация на бюджета Бобева отговори, че корекция засега не се налага. „Това, което правителството е оторизирано да направи по отношение на дълга, е записано в Закона за бюджета. Там са планирани параметрите на дълга. Тази истерия около бюджета е обяснима, опозицията иска промени и достъп до властта. Това са нормални неща“, каза Бобева.

България е една от фискално стабилните държави в ЕС, а бизнес климатът се подобрява. Няма повод за притеснение и апокалипсис, допълни вицепремиерът. Тя посъветва журналистите да избягват „термини“ като „пица“ и „дупки“, когато говорят за бюджета.

Бобева каза още, че е необходимо да се работи за подобряването на състоянието на държавните предприятия, а управляващите не са се отказали от идеята за тях да се създаде специален закон. Днес министрите са обсъждали как да се подобрят плановете за преструктуриране на ключовите държавни дружества.

На въпрос за състоянието на БДЖ тя посочи, че се обсъжда вариант за заем от Световната банка за стабилизиране на дружеството, което от 20 години е в тежко финансово състояние. „Работим по няколко стратегически проекта за високоскоростни линии, за което има интерес от страна на Китай. Крайно време е България да се възползва от транзитното си положение, включително при жп превозите“, каза вицепремиерът.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Предложения:1. Данъчната оценка да е валидна 1 година, а не 6 месеца.2. Сметките по регулация да се уреждат от общинските служби с декларация за съгласие на собствениците, а не с нотариален акт, а когато се придават и отнемат еднакви части - по служебен път.3. При отчуждаване на части от парцели или поземлени имоти за улица, път или др. да се прави писмено предложение до собствениците за изкупуване на отчуждените части по актуални пазарни цени, като оценителите се одобряват и от собствениците
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Sakun -sega i radikalno li shte ni opraviate ?
16
0
 
1
 
! Отговори
ганю преди 9 години
мда , радикално трябва да се промени размерът на заплащането на труда .
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
двор на къща се прави барбекю, чешма, беседка, градински или парков елементШа има глоби за:Глоба за Чешма Глоби за кривв кол на доматитеГлоби за кафява треваГлоба за скакалецГлоба за паднало листоНЯМА Кинти- мат!ряла ще бъде брашнен чу
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
подобряването на състоянието на държавните предприятия, Ша са наливат кинтите на лошия мат,рял
13
0
 
13
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Имам усещането че същото нещо го четох преди осем-девет месеца.
12
0
 
13
 
! Отговори
Maks преди 9 години
Изполва се винаги бъдеще време " ще ". До сега от една година през която консумирате властта какво свършихте за намаляване на бюрокрацията и създаване на устойчиви работни места ?
11
1
 
6
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Чуешли закона за устройството на територията, смятай за големи далавери! Нещо като да построят хотел с джакузи на Пеликаните в резервата Жеравна. май наистина ще се махат,щом започва такова престъпление.
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази поне говори конкретно.Другите министри все анализират ли анализират и нищо не става. Явно разбират тази дума като бъркане в ана... ама явно толкова могат
9
1
 
7
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Вече така сте ги нагласили ,че дори да направите НДК партиен клуб,пак никой не ви вярва.
8
1
 
10
 
! Отговори
Ботев преди 9 години
Точно това казаха миналия Юни месец. Добри са в приказките.. но до там. Нула развитие напред.Друго в което са добри и взимането на нов дълг и харченето му.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ТЕЗИ РАДИКАЛНИ ПРОМЕНИ БАШ ЗА СВОИ ХОРА...А? КОЙ *** ШЕ СТРОИ СЕГА? ТОЗ КОЙТО СИ ИМА ПАРИ И СИ Е ХАРЕСАЛ НЯКАКВО СИ ТАМ ТЕРЕНЧЕ. АМА ЗАКОНЧЕТО ПРЕЧИ...ХАЙДЕ ЛА ГО ВНЕСЕМ В ЗАКОНОПРОЕКТА...
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То май тази административна тежест все се намалява от последните пет правителства, а тя тарикат-тежест, все не ще да намалява. Защо ли става така?
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сакън недейте...
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От къде ги изкопаха тези *** "експерти"... още не мога да се начудя! Една година оправяха средата чрез намаляване на "регулативната тежест"... сега пак тази песен пеят... и така цял мандат! Проклети да са!
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бобева що не се поспрете малко с *** да ни "облекчавате" законодателно и не идете на майната си сами да се облекчавате ааааа?????
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бобева, не знам кой пръдна, но доста замириса вече около вас!
1
0
 
11
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
Браво за вярата чрез надежда, но в реалността трябва да се И яде:Та, маймуните какво ще ядат - бизнес средата ли или участниците в нея? Или да почакат да се поохранят още малко ...

Спонсорирани публикации