Стойнев: Ще подкрепим всяка китайска инвестиция

Китай насърчава фирмите си да инвестират у нас
Обновена: 7 юни 2014 16:48 | 7 юни 2014 16:46, Веселина Йорданова
26
Стойнев: Ще подкрепим всяка китайска инвестиция
Снимка: МИЕ

Всяка китайска инвестиция ще получи административна подкрепа, каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на срещата си с министъра на търговията на Китай Гао Хучън в град Нинбо.

Двамата министри изразиха мнение, че сегашният стокообмен от 1.884 млрд. долара между България и Китай е незадоволителен, съобщиха от пресцентъра на МИЕ.

„Бихме желали повече фирми от Китай да работят в България”, каза министър Стойнев.

Той припомни, че по време на провелата се през месец април 2014 г. 15-а сесия на Българо-китайската междуправителствена смесена комисия за икономическо сътрудничество са представени мащабни транспортни и инфраструктурни проекти в България, към които е проявен интерес от китайски фирми.

„Реализацията на стратегически проекти у нас ще даде добавена стойност на икономическите отношения между Китай и Европа”, допълни Стойнев.

Министър Гао Хучън увери българския си колега, че България продължава да е стратегически партньор за Китай в Централна и Източна Европа. Гао оцени двустранните икономически отношения между България и Китай като отлични и подчерта, че се наблюдава ръст на вноса на български стоки в азиатската страна, както и разширяване на гамата на търсените продукти.

Той заяви, че китайската страна ще насърчи фирмите си да инвестират в България, както и да участват в реализацията на инфраструктурни обекти и това да е акцент в бъдещите двустранни отношения. По думите му китайските корпорации имат готовност да предоставят и финансиране.

Утре 20 български фирми ще представят продуцията си в Китай на Изложбата на стоки на страните от Централна и Източна Европа.

По време на срещата министър Стойнев подчерта, че страната ни очаква в най-кратки срокове да се получи положително становище по стартирали 14 процедури за внос  на българска земеделска продукция в Китай. Според него тези продукти ще допринесат за разширяване кошницата от български продукти в Китай.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
10
 
26
 
! Отговори
С.С.С.Р преди 9 години
Много добра новина ! ЕС да го духа , за 7 години видяхме само бедност и мизерия .

Спонсорирани публикации