ДКЕВР иска по-високи цени за парното в сравнение с централите

Някои топлофикации може да изтеглят заявленията си
10 юни 2014 16:58,
23
ДКЕВР иска по-високи цени за парното в сравнение с централите
Снимка: архив Булфото

Топлофикационните дружества не са поискали толкова голямо повишение на цената на топлинната енергия, колкото предлага работната група на енергийния регулатор за новия ценови период (от 1 юли). Това стана ясно по време на общественото обсъждане по доклада за новите цени на парното и топлата вода в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Припомняме, че регулаторът предложи увеличение на топлинната енергия със средно 10% или с между 6 и 18% спрямо различните топлоцентрали. С това поскъпване трябва да бъде покрито понижението на цената на електричеството, произвеждано от централите.

По време на първото обществено обсъждане представителите на дружествата посочиха, че са против това шоково поскъпване, защото то ще доведе до отлив на клиенти. Предложението на бизнеса е за поскъпване на парното със средно 5-6%.

Днес Илия Николаев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България, припомни пред журналисти, че централите са поискали повишение между 5 и 10 на сто. Той допълни, че по време на закритите заседания досега регулаторът е проявявал разбиране към аргументите на дружествата и все още има време за промяна на решението.

Николаев отказа да прогнозира колко клиенти ще се откажат от услугата, ако цената се повиши, както е предвидено в работния доклад. Той обаче припомни, че при резките скокове на цените на природния газ през 2007 и 2010 г. някои топлофикации са изгубили 20% от клиентите си.

"Намаляването на консумацията води до увеличаване на постоянните разходи. От своя страна това води до повишаването на цената, защото производството е по-малко. Повишаването на цената води до нова стагнация и нов отлив на клиенти", допълни още Николаев.

По негови думи някои топлофикации и сега работят на загуба, което води до обявяване на несъстоятелност. Примери за това е състоянието на топлофикациите в Шумен, Казанлък, в тежко състояние е тази във Велико Търново. По устойчиви са по-големите топлофикационни дружества, допълни Николаев.

Експертът отказа да коментира тезата дали политическата обстановка ще повлияе върху решението на независимия орган. Според него обаче може да се очаква, че някои от топлофикациите ще оттеглят заявленията си, с които искат повишение на цената на парното и топлата вода.

Решението за цената на парното ще бъде взето на закрито заседание на ДКЕВР на 30 юни.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
До Анонимен"Общите условия" е една наредба за "Общи условия за доставка на топлоенергия". Е точно там е скрито умрялото куче! Когато ставш абонат на Топлофикация, ПОДПИСВАШ Заявление, в което е отбелязано, че си съгласен с Общите условия. Демек, те да ти начисляват колкото им скимне, а ти да го платиш. ЧЕТЕТЕ преди да подписвате каквото и да било! Та ако ще и да ви чакат цял ден! Защото после може да ви се наложи да доказвате, че нямате сестра, ако искате справедливост!
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама какви Общи условия, кой има договор с Топлофикация???
20
0
 
2
 
! Отговори
Ceco преди 9 години
АБЕ ТЕЗИ ОТ ДКЕВР НЯМА ЛИ КОЙ ДА ГИ МАХНЕ ИЗЦЯЛО С ПЪТ КЪМ ЗАТВОРА! НАЛИ УЖ ВСИЧКИ ИМАЛИ НЕПРАВОМЕРНИ ОГРОМНИ РАЗХОДИ, КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ НАМАЛЯТ И ТАКА ЦЕНАТА ЗА ВСИЧКО ДА СИ ОСТАНЕ, ЧЕ И ДА НАМАЛЕЕ ?! ПАК ПОЛИТИКА, НЕ МОЗЪК.
19
0
 
3
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
За да има реални резултати, трябва да има ясни и точно определени, конкретни искания. Лозунги от сорта "Високи са ни сметките" не вършат работа. Проблемът не е в големината на сметките, а в това, че не ти позволяват да се откажеш от нещо, което не го искаш. Като имаш избор, ти сам решаваш и си правиш сметката дали да го купуваш или не. А с парното не е така. Значи - това трябва да се промени. Същото е и с тока. Като ти е скъпо, ще ползваш по-малко или ще потърсиш начин да си го произведеш сам.
18
1
 
5
 
! Отговори
Сигурно съм тъпа преди 9 години
- Преди повече от 1 година народът се вдигна на протест. На първо място, недоволните изтъкваха непосилните сметки и своеволията на дружествата монополисти.- В резултат, правителството на ГЕРБ подаде оставка.- Сметките не станаха по-малки.- На изборите миналия месец народът отново гласува за ГЕРБ.- Сега отново предстоят избори, но, Бог знае защо, онези, от които зависи размерът на сметките, решиха, че парното и електричеството трябва да поскъпнат!Това е то, Абсурдистан.НЕ РАЗБИРАМ !!!
17
0
 
3
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
Като резултат от тези всички действия, топлината ще отива САМО към тези имоти, които са заявили потребление за сезона. Тогава разпределението трябва да е само към тях, а тези, които не ползват - няма да плащат. Разходите по услугата "отопление" трябва да се поеме от тези, които я ползват - това е справедливото изискване. Топлофикациите обаче не искат да го приложат, защото тогава цената ще одстигне РЕАЛНАТА си стойност, която е по-висока от това да се топлиш с ток, и мнозина ще се откажат.
16
0
 
3
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
До До 14 от 9, 10Решението е:1.Промяна на Общите условия - вече писах по-долу за това2.Скъсяване до минимум на всички ХОРИЗОНТАЛНИ отклонения към радиаторите3.Топлоизолация на ВСИЧКИ ВЕРТИКАЛНИ И ХОРИЗОНТАЛНИ ТРЪБИ, независимо къде са. Като излъчващи елементи трябва да останат САМО радиаторите. По този начин тръбите няма да излъчват топлина4.Промяна веднъж в годината - включване/изключване на радиатор - съответно - ползване на отопление5.Пломбиране на всички възможни връзки към/с радиатори
15
0
 
2
 
! Отговори
До 14 от 9, 10 преди 9 години
Това, което пишете, има много общо с моя случай. В сградата, в която се намира онзи мой апартамент, в който не се живее, по проект трябва да има радиатори и в гаражите, но се оказа, че това не е нужно - тръбите отопляват достатъчно и ние плащаме за тях. Освен това, във всеки от апартаментите има по 1 свален радиатор - всичко това сме съобщили, за да не подават излишна енергия. Съобщих през 2013, че през отоплителен сезон 2013/2014 в моя имот няма да се ползват радиаторите. Тогава какво искат?!
14
0
 
5
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
По същата логика, ако аз имам, или съм имал проект да им .... майките на тия от Топлофикация, значи сега те трябва да искат наследство от мен!!! Нищо че никога не съм виждал въпросните госпожи. Така е било "по проект" - значи така е в действителност! - Това е тяхната логика.Аз бих посъветвал всички, които искат да се откажат от парното:1.Заявете ПИСМЕНО в топлофикациите, че НЕ ЖЕЛАЕТЕ услугата им по отопление.2.Искайте ОТДЕЛНИ фактури за топлата вода, дори да не я ползвате.3.Пазете си вх.
13
0
 
5
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
Проблемът е умишлено "вграден" в Общите условия, които Топлофикациите принуждават да подпише клиента.Там е написано: "Отопляем обем е обемът по проект". Можете ли да си представите що за идиотизъм е това?Ако по проект цял блок трябва да се топли с парно, а реално е поставен един-единственрадиатор, то всички живущиТРЯВА да плащат парно, защото това е "по проект"!!!Би трябвало текста да се промвени на: "Отопляем обем е обемът, в който са монтирани уреди за топлоотдаване от преминаващ топлоносител"
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези използват политическата ситуация и почти незабелязано извършват поредното онождане на народа. Народе докато наливаш от пусто в празно, олигарсите нагласиха новите сметки ?
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая седенка ДЕКЕВР трява да се разпусне и да поеме пътя към централния. До там я докарахме с това "поевтиняване"
10
1
 
8
 
! Отговори
Продължение на 9 преди 9 години
Другият ми апартамент е с площ 80 кв. м. Цяла зима работиха всички радиатори. За сградна инсталация плащаме по 25 лв месечно. Като сумирах сметките, оказа се, че за апартамента, в който живеем и ползваме парно, сме платили САМО СЪС 70 ЛЕВА повече - за целия отоплителен сезон, отколкото за другия апартамент, в който не се живее!Къде го има това, освен в Абсурдистан?!
9
0
 
6
 
! Отговори
Имам два апартамента преди 9 години
В единия (площ 120 кв. м.), през последната година не е живял никой. Намира се в малка жилищна кооперация. Уведомихме Топлофикация колко енергия ще се ползва през зимата и стриктно спазихме каквото сме казали. Въпреки това, през цялата зима ни начисляваха по 69 лв месечно на апартамент за сградна инсталация и се оправдаваха с това, че сме ползвали по-малко топлинна енергия от заявената и това докарвало загуби на доставчика, което НЕ Е ВЯРНО. Отделно плащам и за тръби. ( продължавам)
8
1
 
5
 
! Отговори
Бързо1 преди 9 години
До Запасенток трябва. вариянти после има много от климатици централни до термопомпи... 10 000лв на година на вход се плаща средно на топлофикация за общи части и топла вода със махнати радиатори във всеки апартамент от входа. Жив обир! И кой прибира парите - такива като валю селския и майка му, а другите отиват в блядистан.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДКЕВР само внимавайте да не се разсърдят Чехите.-порнография
6
1
 
11
 
! Отговори
ДКЕВР е мафия преди 9 години
ДКЕВР май работят за политическата мафия,защо ДАНС не се заеме със случая ДКЕВР-Контролирана бедност!Парното за 20 години е поскъпнало с 1000% това го няма и в Монголия!
5
1
 
10
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
До Бързо 1Проблемът с фотоволтаици не се решава - имат 18% КПД. За топла вода трябват слънчеви колектори - около 80% топлинна ефективност. Фотоволтаиците са САМО за ток.
4
0
 
16
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
с 53% събираемост Топлофикация -София покрива всичките си задължения. Това е официална информация. Сами се сетете останалите 47% какво са... Като искат да имат клиенти, Топлофикациите да променят нелепите Общи условия и да престанат да се отнасят с хората като с крепостни селяни. Разходите по доставка на една услуга трябва да са за сметка на тези, които искат да я ползват. Време е неползващите парно да престанат да бъдат изнудвани да плащат и заради тези, които искат да ползват парно!
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДКЕВР да махне топлините счетоводители. Няма никаква полза от тях, само товарят сметките.

Спонсорирани публикации