Заради „Южен поток“ изгонихме други инвеститори

Коментари в печата за спирането на проекта
11 юни 2014 07:33,
73
Заради „Южен поток“ изгонихме други инвеститори
Снимка: архив, Reuters

"Спирането на "Южен поток" е началото на земетръси", е заглавието над интервю в "Преса" с енергийния експерт Илиян Василев. "Проектът, чиято основна цел беше да заобиколи Украйна, вървеше по един начин, когато управляваше президентът Виктор Янукович. Но особено след анексирането на Крим и очевидното противопоставяне между Запада и Русия идеята, че този политически проект може да се случи, беше твърде наивна.

Проектът влезе в някаква много смешна, дори унизителна стилистика", подчертава Василев. По думите му в желанието си да привлече "Южен поток" България изгони други инвеститори“. В момента нито сме приети на Запад заради откритата си позиция в защита на газопровода, а вече не ни вярват и в Русия или най-малкото знаят, че инвестициите у нас са рискови", обяснява още експертът.

Още по темата
"Ако продължаваме да се държим като ощипана мома, която не знае какво иска, няма как проектът "Южен поток" да не ни заобиколи", подчертава Таско Ерменков, депутатът от Коалиция за България, в блиц интервю за "Дума". Той припомня примера със "Син поток". "Когато той имаше възможност да мине през България, "мъдрият" премиер Костов тогава каза, че това било технически невъзможно. В резултат "технически невъзможният проект" мина през Турция. А можехме вече да печелим десетки милиони от транзитни такси и да нямаме проблеми с енергийната сигурност.

Сега пак седим в разкрачено положение и се чудим да го има или не "Южен поток", казва Ерменков.

"Нито едно българско правителство не бива да допуска "Южен поток" да ни заобиколи, това ще е национално предателство", смята депутатът от Коалиция за България Явор Куюмджиев.

"Той е икономически жизнено важен както на България, така и за цяла Южна Европа и за Европейския съюз. В строителството влизат консорциум от 91 български строителни компании, които имат още 400 за подизпълнители - това означава, че на практика е ангажиран почти целия строителен бизнес у нас", аргументира се Куюмджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Добре де, тука чета сума неща в полза на Южен поток и нито един конкретен факт. Какво значи "после ще инвестира Русия", "няма значение че газпром ще строи", "нормално като правят инвестиция да прибират таксите". Всичкото това бъдеще време с неяснота в сегашното ми прилича много на предизборни обещания в сфера кадето се работи с твърди факти. Май никой не е сигурен какво животно е южен поток и само си проветрява устата.
60
0
 
1
 
! Отговори
Obama преди 9 години
Slushaite bylgari dobre:Toka, gazta i petrola nie shte vi go prodavame-za ceni nqma da pitate.Za rabota pari i svoboda syshto nqma da pitate.Razresheno vie da se karate po cql den,Da pravite izbori 3v 1 5 v1 i i 10v 1, da politikanstvate kolkoto iskate,NO da si znaete reshavam az kakvo ste stava s vas,Anadyn mu,Biznes i dalavera moje samo sa DPS,Vie bylgarite rabotete zdravo i da ne sym vidql gladen gol i bolen ***,
59
3
 
2
 
! Отговори
Ст Лейтенант Иван преди 9 години
Южен поток е стратегическа инвестиция . С нея се откроява пътя към новите руски проекти за инвестиции в България която с това твърдо се отваря към новия икономически съюз а именно Евразия. За разлика от западните плутокрации и плямпаджии Руските инвестиции са сериозни и качествени
58
4
 
0
 
! Отговори
Инж+ преди 9 години
По-добре е БГ да се отдръпне и да остави "големите" играчи да се "наиграят"!Сега какво-всеки с нас ли ще се извинява?Ние ли сме "по-черни от дявола"?
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до сандо има ли значение кои е собственик на газпром и прочие,важното е че хората искат да инвестират в българия което е добре за нас,остави кои ще го строи и прочие,нали след построяването ще има подръжка ,а това са нови работни добре заплатени места/ абе вкарваите си газ и от луната ако искате,аз газ не ползвам но ако изпуснете газопровода скоро ще започнете да снасяте яица с двоен жълтък да ви го кажа по меко че другия вариат е много обиден
56
4
 
5
 
! Отговори
Ст Лейтенант Иван преди 9 години
До dеnim 58 Важно е *** че ще се отворят работни места за строителството на тръбопровода а после и за подръжката му. Като сложим и Аец Белене и другите руски инвестиции милиони ще влязат в България, като имам впредвид и необятния руски пазар на който България ще има първенстващо място като стане член на Евразия . Но руски фирми инвестират и в други отрасли ни икономиката ни и това са Военната техника Селското стопанство където България е крупен износител на храни за Русия а и за близки до нея страни като Монголия и Беларус. С Южен Поток доверието на руските купувачи на български стоки ще с
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хора, които нарочно се именуват "един българин", със сигурност са на американска ясла. Говедаря им сипва ярмата, удря им една сопа по *** и те измучават: "Не искаме Русия".
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до деним58хората ви дават ресурса,дават ви решение на проблемите с газта,ами много ясно че ще събират таксите докато си върнат инвестицията това е логично,но след години вече българия ще ги събира,явно си много бос във думата инвестиция и ти е непонятна,то бълария заради това е на това дередже заради *** като вас и чужди ***
53
0
 
0
 
! Отговори
Umen преди 9 години
GAS PRICE in (US Dollars per Million Metric British Thermal Unit)MonthRussian Natural Gas Price Indonesian Liquified Natural Nov-1310.96 16.71Dec-1310.99 17.72Jan-1410.9 17.76Feb-1410.83 17.96Mar-1410.69 17.81Apr-1410.79 17.75May-1410.64 17.75
52
1
 
4
 
! Отговори
до 61 преди 9 години
Но после Русия ще вкара повече инвестиции в България....обичам да те цитирам ***..... ..................после....Русия....ще....ха-ха-ха....
51
3
 
2
 
! Отговори
Ст Лейтенант Иван преди 9 години
До 56 Анонимен Ами разбира се че трябва да се поеме взаимно изграждането . Но после Русия ще вкара повече инвестиции в България. Та какво искаш хората да ти го направят а ти нищо да не дадеш а бре че си несретен
50
3
 
5
 
! Отговори
denim58 преди 9 години
До Ст Лейтенант ИванНищо подобно! Пари в България няма как да постъпят, защото Южен поток щеше да се строи със заем от Газпром, поради което транзитните такси, щяха да се прибират пак от Газпром, като изплащане на заема в период от 20 години! ....Само тези, които взеха комисионните са на печалба! България не е!
49
1
 
4
 
! Отговори
Васил Левски преди 9 години
"огато той имаше възможност да мине през България, "мъдрият" премиер Костов тогава каза, че това било технически невъзможно. В резултат "технически невъзможният проект" мина през Турция. А можехме вече да печелим десетки милиони от транзитни такси и да нямаме проблеми с енергийната сигурност"Трябва ли казвам думите на Апостола,когато наш политик върви с/у народа си -СМЪРТ,СМЪРТ и пак Смърт!!!Уважавайте думите на хората дали живота си да сте свободни!!! :)
48
3
 
3
 
! Отговори
Ст Лейтенант Иван преди 9 години
До 55 Анонимен ами много ясно бе *** такъв като струва по скъпо българското трасе повече пари и инвестиции ще постъпят в България. За това Русия е направила така да ни помогне
47
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Южен поток" е зависимост,която ти носи на тепсия зависимост на други страни от ЕС!!!!Защото,ПЪРВИ В РЕДИЦАТА СМЕ НИЕ!!!Ние ще подаваме газ на Европа,както го прави сега Украйна,ние ще решаваме кой и как допълнително ще се включва към него и на каква цена!!!А сега ще чакаме да ни ГО ПОДАДАТ я от Турция,я от Гърция,я от Румъния,я от"Шеврон"!!! ДА НИ ГО ПОДАВАТ,НИЕ СМЕ СВИКНАЛИ ДА ГО ПОЕМАМЕ!!!!
46
5
 
2
 
! Отговори
до ст,лейтенанта преди 9 години
***,ти не разбра ли,че и ти ,както целия български народ ще ПЛАЩА ТРЪБАТА,тя не е руска инвестиция а разходите се делят НА ДВЕ?
45
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***,става дума за цена на един км-7 млн,който е 2 пъти по скъпо от Сърбия и 6 пъти по скъпо от Германия.Наченките на мислене тип 15/15 ти пречи да го разбереш.нА 1 КМ ***!не за по дълго търасе.
44
8
 
4
 
! Отговори
Ст Лейтенант Иван преди 9 години
До Един българин Ти си един предател. Но южен поток ще се направи. Защото инвестициите от Русия са най крупни а това е шанс в България да има за пръв път крупни енергийни инвестиции.
43
11
 
4
 
! Отговори
Ст Лейтенант Иван преди 9 години
До Анонимен Ами естсествено че ще е по скъп Българското трасе е по голямо но за това пък повече пари ще влязат в България ***. За това Велика Русия е най големия приоритет за България.
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Известия узнали расценки российской госмонополии для европейских потребителей:Полша-525,5,Чехия-503,Босна-515,Болгария-501,Румъиния-431,8,Турция-406,7,Греция-476,7.Сербия-457,3,Германия-379,3,Фимняндия0379,3,Словакия-429,Италия-444,Швейцария-445,Венгрия-379,Македония-564.Това са действащите цени на ГАЗПРОМ за Европа.

Спонсорирани публикации