Експерти: Банковата система е стабилна

Намирането на нов инвеститор в КТБ е в интерес на вложителите
20 юни 2014 20:05, Екип на Investor.bg
Експерти: Банковата система е стабилна
КТБ на бул. "Гарибалди" в столицата. Снимка: Reuters

Проблеми с банковата система в страната няма. Вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ) трябва да са спокойни, че ще получат парите си веднага, след като банката възстанови банковите разплащания. В ръцете на БНБ е възможността да съкрати установения тримесечен срок на специален надзор върху КТБ, ако намери бързо нов инвеститор.

Около тези послания се обединиха икономисти и експерти пред Investor.bg, след като БНБ постави под специален надзор КТБ за срок от три месеца и забрани да извършва всякакви дейности съгласно лиценза за банкова дейност.

Още по темата
Решението на БНБ да поеме под специален надзор КТБ за три месеца ще повлияе положително на банковия сектор. Това каза Виолина Маринова, зам.-председател на Асоциацията на банките в България. Според нея слуховете за КТБ създават хаос и напрежение, а при новата ситуация сега „ще се изясни истината“.

Напрежението е предпоставка да настъпи паника, а който прави внушенията, трябва да си понесе отговорността, допълни Виолина Маринова. Тя подчерта, че КТБ не е фалирала, просто Централната банка поема временно контрола.

"Междувременно хората трябва да са спокойни“, допълни Маринова.

Георги Ангелов: Важно е да се намери нов инвеститор максимално бързо

Решението на БНБ да постави под специален надзор КТБ за срок от три месеца е правилно и разписано по закон. Но най-важният въпрос сега е да се намери нов собственик на банковата институция, коментира Георги Ангелов от "Отворено общество".

Според него намирането на нов инвеститор трябва да стане максимално бързо, за да не се блокират парите на вложителите. Но решението е в ръцете на Централната банка.

Ангелов каза, че установеният тримесечен период следва да се приема като краен срок. Икономистът се надява, че БНБ още през уикенда ще намери инвеститор, така че банката максимално бързо да започне разплащания и банкови операции. Другият възможен вариант, според Ангелов, е намирането на инвеститор да се случи в рамките на няколко седмици и допълни, че по-дългото отлагане само ощетява вложителите.

„Въпросът сега е дали има интерес от страна на инвеститор и ако има такъв, дали той ще иска да влее свежи пари, след което да извършва анализ, защото ако иска първо да прави анализ, не е добър вариант, защото пак ще се удължи процесът“, коментира Ангелов. Той посочи, че е по-добре от повече инвеститори да има интерес, но е важно доколко са склонни веднага да „влязат в банката“.

По негови думи голяма част от парите в КТБ на големите вложители са били изтеглени по електронен път чрез междубанкови разплащания, така че към тях има ликвидност, което не поставя в риск банковата система в страната.

Владимир Каролев: Коментарите може да навредят на банковата система

Към момента БНБ направи достатъчно с решението си да поеме под специален надзор КТБ за три месеца. Не трябва да се коментира нищо повече, защото „банка със слухове се убива“, каза икономистът Владимир Каролев. Той допълни, че в момента всеки коментар в публичното пространство може да навреди на банковата система.

Лъчезар Богданов: Хората във всички случаи ще получат това, което са вложили

След като БНБ постави под специален надзор КТБ за три месеца, логиката е да се търси нов инвеститор. Това каза Лъчезар Богданов, икономист в Industry Watch. Той уточни, че щом банката е заявила затруднения с ликвидността, трябва някой друг акционер, който да осигури свеж ресурс за възстановяването на банковите операции и разплащанията. „Това е нормалната логика при ликвидни затруднения“, каза икономистът.

По отношение на установения тримесечен срок, в който действа специалният надзор, той коментира, че БНБ може да скъси този срок, ако намери бързо решение за банката. „Хората във всички случаи ще получат това, което са вложили в банката, но не веднага. Отговорът ще дойде само от БНБ“, каза Богданов.

След възстановяването на банковите разплащания трябва да се потърсят механизми за защита на вложителите, смята икономистът.

Георги Ганев: Проблем с банковата система няма

Наблюдавахме целенасочен опит да бъде унищожена банка с вестник. Така икономистът Георги Ганев от Център за либерални стратегии коментира ситуацията около КТБ.

Според него проблем с банковата система няма. Трябва да се подкрепят усилията на БНБ "да разчопли до последните подробности“ какво е състоянието на КТБ и да се гарантира нормалното опериране на финансовата система, заяви той.

Фирмите с депозити в тази банка явно ще изпитат временни затруднения, тъй като сега всякакви вливания на средства там са добре дошли, но тегления не се позволяват. За фирмите трябва да се види дали и доколко могат да си открият кредитни линии в други банки, за да поддържат текуща ликвидност, допълни Ганев.

Той припомни, че през пролетта на миналата година беше издадено постановление на Министерския съвет за деконцентрация на депозитите на държавните предприятия точно заради тази банка.

„Важен е въпросът доколко това постановление е изпълнено. Ако не е изпълнено в пълния му обем, това означава, че фирми на държавата и съответно на българските гражданин са били поставени под риск при положение, че е било наредено това да се промени“, каза още Георги Ганев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации