Хампарцумян: Опасност за депозитите в КТБ няма

Ако проблемът се ограничи до една банка, той няма да стане системен
Обновена: 20 юни 2014 21:28 | 20 юни 2014 21:27,
Хампарцумян: Опасност за депозитите в КТБ няма
Снимка: Reuters

Опасност за депозитите в КТБ няма, заяви пред телевизия Bulgaria On Air Левон Хампарцумян, председател на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк.

Освен това БНБ застава със своята репутация и възможности зад банката, така че процесите са разписани в закон, нещата са технически овладяеми, каза той.

Ако проблемът се ограничи до една банка, той няма да стане системен, а е управляем, било чрез намирането на нови акционери или преструктуриране на кредитни портфейли, изтъкна Хампарцумян.

Още по темата
Тези процеси не са приятни, но се случват. Може да се потърсят аналози в други държави. Не бива да подценяваме и ролята на едно адекватно правителство, посочи той.

Много е важно да има политически консенсус относно финансовата инфраструктура. Днес всички политически сили се държаха необичайно коректно, констатира банкерът.

Днес БНБ постави под специален надзор КТБ за срок от три месеца. За същия срок се лишават от право на глас акционерите в банката с дял над 10 на сто, както и се спира изпълнението на всички задължения на КТБ.

Основанието е получено писмено уведомление от ръководството на Корпоративна търговска банка, в което се информира за изчерпване на ликвидността и преустановяване на разплащанията, както и на всички видове банкови операции.

Комисията за финансов надзор (КФН) от своя страна взе решение за спиране на търговията с акции на Корпоративна търговска банка (КТБ) до сряда, 25-и юни. Мярката се налага с цел защита на инвеститорите, успокояване и стабилизиране на пазара, уверяват от регулатора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: Левон ХампарцумянКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации