Банковата система е стабилна, увери Румен Гечев

Няма причини за притеснения, успокои депутатът
Обновена: 22 юни 2014 13:27 | 22 юни 2014 13:24,
Банковата система е стабилна, увери Румен Гечев
БНБ постави Корпоративна търговска банка /КТБ/ под специален надзор. Снимка: Ройтерс

Няма причини да се притесняваме за банковата система на България. В момента тя е стабилна и отговаря на всички европейски показатели като система. Това каза депутатът от БСП Румен Гечев в предаването „Тази неделя" по bTV.

По негови думи не става въпрос за проблеми на банковата ни система, а за проблеми в една отделна банка. "С акта на БНБ от петък, /когато Централната банка постави Корпоративна търговска банка /КТБ/ под специален надзор, бел. ред./ беше показано, че българските институции застават зад КТБ", коментира Гечев.

Още по темата
Той обясни, че влоговете на българските граждани и фирми в КТБ са гарантирани по две линии. "Първо, съгласно българското и европейското законодателство всички влогове на българи и фирми до 200 хиляди лева са гарантирани на сто процента. Второ – влоговете над тази сума също са гарантирани, защото банката не се намира в ликвидация, а под особен надзор", разясни депутатът.

Гечев определи ситуацията с КТБ като „изолиран случай”, който няма как да разклати банковата система и всички държавни институции в момента работят за неговото решаване по правилата на Европа и на България.

Лидия Шулева, бивш министър на икономиката, посочи, че отношение по казуса с КТБ трябва да вземат освен БНБ и одиторите, които би трябвало вече да са готови с одитираните финансови отчети и да дадат своята гледна точка относно стабилността на КТБ. Също квесторите, които влязоха в банката, биха могли да дадат ясен отговор за стабилността на КТБ, смята Шулева.

„Във всички случаи, дори да съществуват някакви временни ликвидни затруднения в КТБ, не смятам, че това е системен проблем. От 1997 година имаме една много добра регулация в банковия сектор у нас, много по-добра отколкото в някои европейски страни, при които липсата на подобна регулация доведе до фалита на много банки. Резервите, които българските банки имат в БНБ, са толкова големи, че те могат да гарантират стабилността на системата”, каза Шулева.

Гечев повтори, че няма никакви причини да се притесняваме за банковата система на България. „Нека заради това, че в една отделна банка, поради това, че по някакви причини има проблем и че държавата е заявила, че ще защити интереса на вложителите, да не създаваме по-големи проблеми, тъй като системата е стабилна”, посочи той.

В коментар на заявения интерес от Външнотърговската банка на Русия /ВТБ/ към КТБ Лидия Шулева коментира, че ако руската банка има интерес да направи сделка, и това е чисто икономически интерес то ще се случи на доста ниска цена. Тя прогнозира, че сигурно ВТБ ще се опита да направи такава сделка, ако има интерес. В този смисъл Шулева изтъкна, че въпросът е дали има проблем с капиталовата адекватност на КТБ и допълни, че отговорът се чака от одиторите.

"Ако има такива проблеми, капиталът на банката трябва да бъде приведен според изискванията на българската регулация. Засега можем само да гадаем за намесата на чужда банка или други акционери. Важно е какви ще бъдат изискванията, които ще наложи БНБ към КТБ”, заяви Лидия Шулева.
Според Гечев не стои въпросът дали ВТБ или друга банка ще купува КТБ. „Няма официално искане, това са само спекулации в медиите, те са логични предположения. Задачата на БНБ сега е стабилизация на КТБ", посочи той.
Румен Гечев каза, че това, което държавните институции ще направят, ще бъде съобразено с данъкоплатците. "Участието на сегашните акционери в КТБ ще бъде отписано в много голяма степен, тъй като те носят отговорност в условията на пазарна икономика, а българските данъкоплатци няма да участват пряко във възстановяването на банката", заяви Гечев.

Заради ограничения в Закона за кредитните институции се спират коментарите под тази статия. Можете да изпращате мненията си по темата на info@investor.bg

Още икономически четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации