БНБ: КТБ отваря врати на 21 юли

Парите на гражданите са гарантирани
Обновена: 23 юни 2014 22:46 | 22 юни 2014 16:52, Александър Попов
БНБ: КТБ отваря врати на 21 юли
Снимка: Булфото, архив

Корпоративна търговска банка АД (КТБ) ще отвори отново на 21 юли 2014 година. Това става ясно от прессъобщение на Българска народна банка (БНБ). Както е известно, в петък институцията постави търговската банка под специален надзор заради недостиг на ликвидност.

С цел запазване на дейността на банковата група КТБ при нейното оздравяване БНБ, заедно с правителството, ще предприеме действия за увеличаване на капитала й, като в рамките на законовите си правомощия ще разпореди увеличението му да се поеме от държавната Българска банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете, се казва още в съобщението.

Правителството и БНБ ще осигурят необходимата ликвидна подкрепа на банковата група, за да се удовлетворят в пълния размер задълженията й към нейните клиенти. Необходимите действия ще бъдат предприети до 20 юли тази година.

В своето съобщение от централната банка допълват, че недостигът на ликвидност в банковата група КТБ е изолиран случай от цялата банкова система и не е свързан с функционирането на останалата част от банковия сектор.

Междувременно Управителният съвет на централната банка постави под специален надзор за три месеца и дъщерното дружество на КТБ  - бившата „Креди Агрикол – България“. В банката са назначени двама квестори - Станислав Лютов и Елена Костадинчев.

Отстранени от длъжност са членовете на Управителния и  на Надзорния съвет на "Креди Агрикол -  България".

С цел запазване на финансовата стабилност на страната Българската народна банка с пълната подкрепа на правителството ще възложи на квесторите да осигурят пълен анализ и оценка на активите и пасивите на банковата група от независим външен одитор за срок от десет дни, става ясно още от официалното съобщение на БНБ.

Ще бъдат предприети действия за отписване на капитала на акционерите на банковата група и отнемане на техните права в съответствие с предвидените от закона процедури.

Всички действия, посочени от институцията, ще продължат до 20 юли тази година, а на 21 юли КТБ и Креди Агрикол България ще отворят за работа с клиенти, посочват от БНБ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: БНБКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание