Йордан Цонев предлага ограничаване на обхвата на закона за офшорките

Текстовете да важат не за свързаните, а за контролираните от офшорки дружества
26 юни 2014 10:34,
7
Йордан Цонев предлага ограничаване на обхвата на закона за офшорките
Снимка: архив, Булфото

Ограничаване на обхвата на Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици предлага депутатът от ДПС Йордан Цонев.

В проект за промени в „закона за офшорките” депутатът предлага нормативният акт да важи само когато дружествата, действащи у нас, се контролират от лица или фирми, регистрирани в зони със специален режим, а не само да са свързани с такива фирми.

Сега действащите разпоредби се отнасят и до фирми, които извършват дейност на територията на страната и имат незначителна свързаност (дори и с 1 акция) с офшорна компания. Ограниченията важат и фирмата да няма свързаност с офшорна компания, но е под общ контрол с такава компания, дори и да няма отношения с извършваната в България дейност на дружеството.

В подобни случаи може да се стигне до ограничения и пречки за чужди инвеститори да влязат в страната без да има реална икономическа полза за страната, пише авторът на промените в мотивите към законопроекта.

По тази причина и предложението е замяната на термина „свързани лица” с „контролирани от тях лица” в списъка с ограниченията по чл. 3 от закона. Въведено е и определение за „контрол” по смисъла на Търговския закон.
С проекта се предлага въвеждане на прагове, под които забраните в закона няма да се прилагат.

Предлаганият праг е „квалифицирано дялово участие“ по смисъла на специалните закони – Закон за кредитните институции, Кодекс за застраховането, Кодекс за социалното осигуряване, Закон за пазарите на финансови инструменти, Закон за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране и Закон за платежните услуги и платежните системи. В специализираните закони праговете са различни, като най-ниският първоначален праг във всички закони е 10%, обяснява Йордан Цонев.

В проекта на Цонев са добавени и идеите на Георги Кадиев, подкрепени от депутатите от БСП Таско Ерменков и Петър Мутафчиев, за още две ограничения за дейността на офшорките у нас – за сключване на договори с държавата и общините, както и с държавни и общински дружества.

Компании, регистрирани в офшорни зони, няма да могат да придобиват сертификати за инвестиция клас А, клас Б или клас В, както и да бъдат определяни като приоритетни инвеститори по силата на Закона за насърчаване на инвестициите, е включено в проекта за промени.

Проектът на Цонев предлага и ограничен достъп до регистъра на офшорните дружества, действащи в страната. Тези дружества ще бъдат регистрирани в Агенцията по вписванията, но достъп до регистрите ще имат само други офшорни компании, Националната агенция за приходите (НАП), ДАНС или специализираните регулаторни органи.

Получената информация ще се ползва само за целите на осъществяваната от тях дейност, е записано още в проекта.

Четете повече икономически новини в Invesotr.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другари,време е да помислим за ограничаване на обхвата на Йордан Цонев!...П.С.И не знам защо го наричате "ментата"....Винаги е продавал сладолед на топки от обикновенна канта и "Скрежко"/на ПРЪЧКА/....и никога ментов сладолед
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Данчо Ментата в действие.Бърза да прокара още една защитна стена за себе си и такива като него.Няма да има давност за престъпленията срещу общаството.Милионери-измамници като Софиянски,Любомир Павлов,Христо Бисеров,Доган,Румен Овч.,Моника Хохегер,Пеевски-Василев,Мая,Корнелия,Илиянчето и сестра й,спинове Кутеви,виагри,пичове Буруджийски,катаджии Куюмджиеви,смолянски Дори...Много са,а старите кучета пък изобщо не спят с твърдата подкрепа на тайните общества - задкулисие в действие.Съд ще има точен
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ментаааа, това танго дет го играеш си има име "криминално" две напред едно назад!!! Ква я мислеше, па тя ква излезе??? *** питай в сараите КОЙ КОЙ Е, па после се прави на законджия за да не свършиш кат Бисерчето!!! Всъщност къде е колегата ти Христо- законджията на прехода, както той сам се наричаше аааа???
2
0
 
11
 
! Отговори
ДС преди 9 години
Цонев да не разтега локуми а да каже истината за Хр.Бисеров.
1
0
 
10
 
! Отговори
zagrijen преди 9 години
Мамин 'глупав', объркали се с дебелян като писали закона и тях не ги хванал, сега ще се поправят САМИ С ОГРАНИЧЕНИЯ....