Може ли Nike да излезе големият победител от Световното?

Компанията подготви силна рекламна кампания и вече жъне успехи
Обновена: 30 юни 2014 21:34 | 30 юни 2014 21:02, Елена Кирилова
4
Може ли Nike да излезе големият победител от Световното?
Снимка: архив Ройтерс

Войната, която Nike води с конкурентите си в рамките на Световното първенство по футбол, е изключително скъпа, но изглежда се отплаща щедро на компанията за спортни облекла, пише BusinessWeek.

Продажбите на нейните бутонки се увеличиха значително. Освен това компанията надмина Adidas в надпреварата кой ще осигури екипировка на евентуалния световен шампион в рамките на футболните залози в Лас Вегас.

Безмилостната рекламна атака и голямата спонсорска сделка със звезди като бразилския играч Неймар и португалския Кристиано Роналдо дадоха тласък на разходите за маркетинговата кампания за „създаване на търсене“ с 36% през тримесечието, което приключи през май, точно преди началото на първенството в Бразилия. Като цяло 12% от средствата от продажбите на Nike след това бяха вложени в спортна екипировка и реклама.

Тези разходи се отплатиха на компания. Продажбите се увеличиха с 11%, отчасти благодарение на голямото търсене на футболни обувки и облекла с марката Nike. Нещо повече, компанията успя да повиши цените на своите дрехи, увеличавайки маржа на печалба.

„След като току-що се завърнах от Рио, трябва да кажа, че никога не съм виждал енергия като тази преди“, заяви президентът на Nike Тревър Едуардс. „Ентусиазмът, който виждаме в Бразилия, комбиниран с факта, че имаме No. 1 пазарен дял в бизнеса с продажби на футболни обувки в света, е живо доказателство, че нашият футболен бизнес никога не е бил по-силен“.

Продажбите след Световното първенство по футбол могат да се окажат още по-добри, въпреки че възвръщаемостта на инвестициите вероятно е понесла удар, когато Португалия и Роналдо, един от най-важните спортисти на Nike, не успяха да преминат на следващия етап от първенството, отпадайки в групите.

От своя страна, Adidas също направи сериозно отстъпление, когато Испания не успя да продължи.

Междувременно на преден план излиза сблъсъкът между спонсорите благодарение на някои от останалите в първенството фаворити. За Nike това са Бразилия и Холандия, докато Adidas залага на Аржентина и Германия.

Въз основа на коефициентите от залаганията в Лас Вегас, Nike има малко по-добър шанс да се превърне в компанията, облякла бъдещия шампион.  

Още новини за Световното първенство по футбол и неговите спонсори можете да прочетете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: NikeСветовно по футбол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
яшар преди 9 години
наи ургинални са АРМАНИ
1
0
 
7
 
! Отговори
flink преди 9 години
не е вярно, рума са по-добри.

Спонсорирани публикации