МФ подкрепи банковата система с 1,23 млрд. лв.

Средствата са дошли от извънредната емисия на 5-месечни ДЦК
Обновена: 1 юли 2014 20:15 | 1 юли 2014 18:43,
11
МФ подкрепи банковата система с 1,23 млрд. лв.
Снимка: aрхив, Reuters

От Министерство на финансите (MФ) потвърдиха, че вчера, 30 юни, е бил проведен извънреден аукцион за продажбата на краткосрочни облигации. Ведомството е пласирало успешно 5-месечни държавни ценни книжа (ДЦК) с обща номинална стойност 1,23 млрд. лева. С тях правителството осигурява първия транш от ликвидния буфер, насочен срещу спекулативните банкови атаки, информират от пресцентъра на МФ.

От ведомството на Петър Чобанов не съобщават доходността, по която са били пласирани книжата. На официалния сайт на Българска народна банка (БНБ), която играе ролята на фискален агент на правителството и където по пронцип се оповестяват резултатите от проведените аукциони, също няма публикувана информация. Според източници на Investor.bg средната годишна доходност е била 1,2-1,3%. Тя е два пъти по-висока от получената доходност по емисията 6-месечни ДЦК, пласирана през януари.
 
Набраните 1,23 млрд. лв. са добавени към наличните бюджетни буфери за обезпечаване безусловната подкрепа на ликвидността в българската банкова система и за спокойното и гладко функциониране на сектора, уточняват от финансовото министерство.
Още по темата
 Предприетите незабавни и добре координирани действия между правителството, Българска народна банка (БНБ) и финансовата общност в страната доведоха до категоричен отпор на всякакви безпочвени спекулации и инсинуации и възстановиха доверието на гражданите в системата, гласи становището на МФ.

От ведомството също отчитат, че още в понеделник, 30 юни, е било преодоляно напрежението от петък. Нормалното функциониране на банковия сектор в България също е било възстановено. Вчера БНБ също отчете, че напрежението от петък, възникнало вследствие на организираната криминална атака срещу някои български банки, е било преодоляно. Управляващите също благодарят за разбирането, след като вчера това сториха и централните банкери.
 

„Правителството на Република България, в лицето на министър-председателя Пламен Орешарски и на министъра на финансите Петър Чобанов, благодари за подкрепата и разбирането на всички, дали своя принос за постигане на общата цел, насочена към запазване на финансовата стабилност и доверието на гражданите в нея“, гласи още становището на финансовото министерство.
 
По-рано днес премиерът е благодарил лично на заместник-председателя на Европейската комисия и европейски комисар по конкуренцията Хоакин Алмуния за подкрепата по отношение на одобрението на държавна помощ от 3,3 млрд. лв. за банковата система у нас.
 
Това е и своеобразно потвърждение от страна на МФ, че въпросните средства всъщност ще бъдат осигурени от държавата, а не по линия на Европейския съюз. Целта на поисканата банкова схема е за осигуряване на ликвидност за банките и съответно – успокоение на вложителите.

Още икономически новини четете в сайта на Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички банки от родшилдов тип, са финансови пирамиди, които рано или късно фалират и реалните им активи отиват по-нагоре в пирамидата при правилните хора, а в банките остава надутия балон, които не струва нищо и сметката се плаща от данъкоплатеца, както е модерно да се прави напоследък, но докога ще минава номера.... За да няма проблеми с банките всички трябва да се национализират и парите в тях да, са обезпечени със злато, а банкерите мошенници да бъдат осъдени до живот, за измама.
6
1
 
8
 
! Отговори
Суека преди 9 години
А когато милиони българи фалират кой отива и ги спасява !?!? Стига двойни стандарти господа еничари от парламента ... стига анти-български действият !!! Докога ще сме живи да ви търпим или трябва да се споминете и вие с нас !?
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ковачки е пред фалит. Не ми се мисли какво ще стане.
4
0
 
13
 
! Отговори
до 3 преди 9 години
Нищо не става бе, вчера ЕК одобри плана на България да използва 3,3 милиарда собствени пари, за да осигури стабилност на банковата си система, а сега държавата налива част от тези пари, тоест 1,23 милиарда.
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
според мен всичко си е един спектакъл
2
1
 
13
 
! Отговори
so преди 9 години
Различни пари са, но ни трябват пари за рефинансиране на предишни дългове, за да се замажат л*йната от "банковата криза", за да се запушват дупки в бюджета, в НЕК и още много други дупки... Е тва става.
1
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ne moga da razbera za6to gi podkrepiat, kato ne sa bankrot. nali sa stabilni.

Спонсорирани публикации