Рисковете пред бюджета са управляеми, убеден е Орешарски

"Паниката в банковия сектор е овладяна"
Обновена: 5 юли 2014 09:17 | 4 юли 2014 21:46, Миглена Иванова
72
Рисковете пред бюджета са управляеми, убеден е Орешарски
Пламен Орешарски. Снимка Bulgaria on Air

Премиерът Пламен Орешарски призна за “известни рискове” пред изпълнението на бюджета заради политическата обстановка в страната, но ги определи като управляеми.

В интервю за Bloomberg, излъчено от телевизия Bulgaria on Air, министър-председателят коментира, че рисковете са свързани с работата на приходните агенции в условията на смяна на правителства - първо служебен, а след това и редовен кабинет. От друга страна има и натиск върху разходите в бюджета, посочи той.

Още по темата
Въпреки това Орешарски изрази оптимизма си за икономическото развитие на страната. Той прогнозира, че тази година икономиката ще постигне по-отчетлив растеж след пет години на икономическа депресия.

Пламен Орешарски коментира, че би оценил сравнително високо работата на кабинета. Той обаче подчерта, че политическата конюнктура и нестабилност и трудната работа на Парламента е извън компетенциите на правителството.

Той посочи, че правителството е свършило преобладаващата част от ангажиментите,  които беше поело в одобрената от Народното събрание програма. “Не успяхме да стартираме някои важни реформи в сферата на здравеопазването, администрацията, които трябва да се свършат, и бих призовал следващия кабинет да не изостава тези задачи”, каза премиерът.

Пламен Орешарски коментира, че няма предпоставки ситуацията с банковия сектор да се отрази на растежа. Той посочи, че наблюдава макроикономическите данни и до май те са били възходящи. “Очакваме с интерес данните за юни и юли. Очаквам да има колебания, но не мисля, че ще са драматични, за да обърнат тенденциите”, посочи той.

За първото тримесечие растежът е обнадеждаващ и всички предпоставки сочат, че ще се реализира прогнозата за ръст на икономиката от 2%, допълни той.

Ситуацията в банковия сектор е овладяна

Премиерът подчерта, че българската банкова система е измежду най-добре капитализираните и с най-висока ликвидност в Европейския съюз (ЕС). Той посочи, че ситуацията е напълно овладяна в резултат най-вече от координацията с Българската централна банка (БНБ) и няма предпоставки за нова паника.

“Благодарни сме и за много своевременната реакция на Европейската комисия , която одобри нашия инструментариум за подкрепа на банките. Това също допринесе за успокояването на хората”, каза премиерът.

Ликвидният буфер, който мобилизира Министерството на финансите, не е изразходван, подчерта Орешарски и допълни, че финансовите институции могат да се справят дори със собствените си ликвидни ресурси.

“Бяхме свидетели на един своеобразен стрес тест, какъвто методологично правеха европейските банки. След този реален случай видяхме, че банковата система може да се справи дори със собствените си ликвидни ресурси”, коментира министър-председателят.

Той допълни, че няма основание да се прави актуализация на бюджета само заради извънредната емисия на 5-месечни сконтови държавни ценни книжа (ДЦК). Припомняме, че финансовото министерство организира спешно извънреден аукцион, за да осигури буфер за подкрепа на банките.

Орешарски подчерта, че “имаше корпоративен сблъсък, който доведе до до затруднение в една от банките”. Според него след това е последвала реакция на уплашени вложители в резултат на “шумното говорене”. “Политическата нестабилност е добра среда за разпространяване на такива слухове”, коментира премиерът.

Орешарски оцени като успешно членството на България в Евросъюза до момента. Той подчерта, че приема градивните критики на европейските власти, които определи като  “добър коректив, който трябва да служи както на кабинета, така и на всички нас”.

Премиерът изрази и надеждата си за бързо отстраняване на забележките на Еврокомисията към проекта Южен поток.

Цялото интервю може да чуете в прикачения файл.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
въпросче преди 9 години
Защо господин Орешарски ,държавата е любеща майка за *** ,а мащеха за КТБ? На вас ,като финансист би трябвало да би е ясно , че в момента вашата политика спрямо банката е неоправдано враждебна??
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
nishto ne stava ot vas ,26 god kdadete samo tartei parazitirashti na garba na bednia narod ,jalko che toia narod ne vzeme edna cepenica che boi v tikvite zagybeniaci boi dokato se spleskat kratynite vi....
21
1
 
5
 
! Отговори
Бивш член на БСП преди 9 години
Единственото добро за България е БКП-БСП-ДС да изчезне от политическия живот. Това е единственото спасение от това зло. И понеже те няма да го направят трябва ние да се погрижим по един или друг начин.
20
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 44Колко милиарди заеми са взети?В болниците крадат много,никога няма да им стигнат.Кой не им е ял дървото с клиничните пътеки и избори на екипи?!Еврофондовете си вървят.НЕК ще оцелее.Аргументите ти са пречупени през погледа на Бойко и на некоректни медии.Според истинските показатели държавата е повече от стабилна ,а рестежа е по-голям в сравнение с последните години,въпреки саботажите на някои
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази марионетка отвори ли си устата чувам гласа на доган.
18
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много се дразня като чета постове на истински простаци ,като повечето тук,които без да имат и бегла представа от икономика говорят за фалираната от "комунистите" България.Политическата нестабилност и дори само изказване на политик могат да променят пазарите,а в тежка от тази гледна точка обстановка,това правителство се справи в пъти по-добре от предишното.Не цитирам чуждо мнение ,а анализирам действителността и данните,достъпни за всеки ,който може да ги разчита. *** народ,прости лидери и т.н
17
1
 
2
 
! Отговори
лешников преди 9 години
Ореха с тая физиономия ми прилича на Клинт Иистууд
16
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
58Ей, пъпчив селянин, като дойде пак Тиквата единствената работа която може да си намериш ще е да ми *** К..ра.Дано по-скоро да вземе властта та да видиш добре ли е да те *** по три пъти на ден с 30смпаламарка.
15
1
 
9
 
! Отговори
Бен Гъзара преди 9 години
за година и половина тотално унищожиха остатъка от България. Бас ловя, че аз - Бен Гъзара, без грам опит ще ръководя по-добре държавата от комунистите!
14
1
 
8
 
! Отговори
член преди 9 години
като го видя тоя си мисля че живеем в анимационен филм! СЮР - реалистично. наздраве миков!
13
2
 
4
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ БГта преди 9 години
ОСТАВКА И НАРОДЕН СЪД ЗА ЦЯЛАТА ШАЙКА МИЛИЦИОНЕРИ ОТ ДС,НЯМА ГЕРБ НЯМА БСП,СЪД ЗА ГЕНОЦИД И КРАЖБИ,ДИРЕКТНО НА СТАДИОНА,НА МЕН ВСИЧКИ СА МИ ЕДНИ,КРАДЦИ И БИЙЦИ,ТВА СА ХОРА БЕЗ МОРАЛ И АВТОРИТЕТ,ОТ ЕП ЗАПОЧНАХА ДА ГИ НАГРАЖДАВАТ ЗА ВЯРНА ПРОДАЖНА СЛУЖБА,НИЕ НЯМАМЕ НУЖДА КРАДЦИ ДА УПРАВЛЯВАТ ПАРИТЕ НИ,25 ГОДИНИ ВИДЯХМЕ ЧЕ НЕСТАВАТ,АЙДЕ НА СЪД,АЗ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ЗА ХОРА БЕЗ МОРАЛ
12
1
 
6
 
! Отговори
емигрант преди 9 години
Все си мислех: Има надежда, баща ми, майка ми, дедите са ме учили, че корените и страната, държавата е най- важна да се запази...Колкото повече живея тук, с колкото повече млади хора комуникирам, толкова повече се убеждавам, че тук остават пенсионерите. Ха, честито..Планът РАНЪТ е в действие.И горко на оставащите, защото *** ще ги избият до време. Браво на всички, които са избягали от тази скапана страна, дето всеки си мисли, че е патриот, а всъщност гледа как да изчезне от тук.И аз бягам
11
4
 
2
 
! Отговори
Метросекшъл преди 9 години
Не мога да разбера какво ни мътите главите днес с разни незначителни неща!? Днес е 4 юли, Денят на независимостта на USA и бяхте длъжни да започнете с тази новина!
10
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
41Кво плащаш ти бе ***??*** долна провинциална.Няма дим в *** си ама плащал.Ай сиктир и цървула ***.Плаща комшията след като *** жена ти!Ай сиктир и цървула смотан.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аууу тук била селската кръчма? Където се "бистри" политиката. Аз само едно Наздраве ще кажа :)
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много скоро в централния с овчев и цацата. Пеевски ще ви идва на свиждане.
7
1
 
4
 
! Отговори
До Нстрадин преди 9 години
Вземай си феса и марш в Анадола и ти и бспарите и герберите .......всички сте ходжи
6
0
 
5
 
! Отговори
WENZELEI преди 9 години
До Селски парламентТръгнах 2007,когато станиШЕВ ...КАЗВАШЕ ,ЧЕ НЯМА КРИЗА??? Сега се радвам,че не съм изгубил тези години в БГ.
5
1
 
3
 
! Отговори
Хитър Петър преди 9 години
Не знам Нстрадине къде са ви ценностите но вие нямате и достойнство дори :) ни морал ни гордост .....едно стадо оФце и само едни и същи тояги избирате ...поне знаете как удрят нали ахахахахахах като нация Българите им са преброени годинките ...и без друго в повечето държави в света мислят че Българите са *** хора .................кво да говорим повече Нстрадине ??? *** има повече права от Българина ! Нстрадине и турчина няма толкоз права колкото *** , а Българина е на опашката !
4
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 9 години
кои ше ги връща тия заеми бре пенсипнеители че младите избега ха вън хахах или сте слепи е дин кориер зима 1500 чисто евро начална аре с здраве в бг.Бог да ви пази ама като гледам то исе отказал

Спонсорирани публикации