Високодоходните депозити в КТБ са история

Квесторите обявиха с колко се намаляват апетитните лихви
Обновена: 5 юли 2014 18:03 | 5 юли 2014 15:19,
45
Високодоходните депозити в КТБ са история
Снимка: Ройтерс

Високите лихвени проценти, които Корпоративна търговска банка (КТБ) предлагаше за привличане на депозити, вече са история. Това става ясно от Скалата на стандартните лихвени проценти, които КТБ прилага към привлечените средства от клиенти, приети от квесторите на финансовата институция.

Както е известно, КТБ временно не извършва банкови операции, тъй като заради рязък отлив на депозити поиска БНБ да назначи квестори. Централната банка удовлетвори искането, като за момента ангажиментът на институцията е търговската банка да отвори за работа с клиенти на 21 юли.

В момента тече одит на дейността на КТБ, като резултатите на одиторите се очакват съвсем скоро. БНБ пое ангажимент одитът да бъде извършен за десет работни дни след затварянето на банката, а този срок изтече в петък.

За края на апетитните лихви стана ясно още на 30 юни, когато БНБ обяви решение служебно да бъдат намалени лихвените проценти по депозитите в КТБ до „средния им пазарен размер за банковата система по видове, матуритет и валути, изчислен съгласно лихвената статистика на БНБ за размера на лихвените проценти по депозити към май 2014 г.”.

Решението влезе в сила от 1 юли, а скоро след това беше публикувана и скалата, по която ще се променят лихвените проценти.

Лихвата по един от най-атрактивните депозити на КТБ, така наречения „Депозит 4х4”, който дълго време бе продуктът с най-висока лихва на целия пазар, е орязана. Депозитът се предлагаше за четири четиримесечни периода, като лихвата беше 8,85 на сто на годишна база, а след 1 юли ще се олихвява с 3,22 на сто на годишна база.

Самият продукт бе изтеглен от пазара още през ноември 2013 година.

Друг продукт, който предизвикваше огромен интерес сред вложителите, беше така нареченият  „Преференциален безсрочен депозит за физически лица”, който се предлагаше в евро и щатски долари. При него салдата над 25 000 единици се олихвяваха със 7,5 на сто в евро и 6,5 на сто в щатски долари.

Депозитът е особено атрактивен, тъй като позволява теглене и довнасяне на средства, а олихвяването се извършва на 31 декември. Той обаче не се предлага от 31 март 2014 година.

След решението на квесторите се премахват различните прагове на олихвяване, а апетитните проценти са заменени с 2,74 на сто в евро и 1,86 на сто в щатски долари.

Квесторите на КТБ напомнят, че сумите по банковите  сметки, включително средствата, предоставени от клиенти въз основа на действащи договори за оттеглени депозитни продукти, са защитени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките /ФГВБ/, който гарантира пълното им изплащане, чрез търговска банка, съгласно Закона за гарантиране на влоговете в банките, на едно лице независимо от броя и размера им до 196 000 лв., като към посочената сума се включват и начислените лихви към датата на решението на БНБ за служебна промяна в лихвените проценти.

Припомняме, че това не важи за лицата, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия, различни от официалната тарифа на КТБ, както и за лицата, притежаващи акции, които им осигуряват повече от 5 на сто от гласовете в общото събрание на акционерите и членовете на управителния и надзорния съвет, съответно на съвета на директорите на КТБ, на прокуристите и на членовете на органите й за вътрешен контрол.

Новата тарифа на КТБ АД може да разгледате тук

 

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: депозитилихвиКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
1
 
! Отговори
арни преди 9 години
Защо оставихте квесторите толкова момчета на пътя цялата охрана, тя какво ви е виновна? Нещо за 161 да кажете а? Защо мълчите? Така ли стават нещата тихомълком посред нощ? 161 ги знаем на кой са айде да сте живи и здрави.
35
1
 
3
 
! Отговори
арни преди 9 години
Защо в случая с ***, БНБ предприе толкова адекватни и бързи мерки, а в случая с КТБ не? Тогава беше осугурена ликвидност, за да може банката да продължи да работи нормално и хората теглеха спокойно, за да не бъде създадена паника - нещо, което е важно в подобен момент.
34
1
 
5
 
! Отговори
XXL преди 9 години
Балъшка история....Тоя филм сме го гледали и вече не е интересен..;(
33
1
 
10
 
! Отговори
До 22 преди 9 години
КТБ не е имала нужда да бъде спасявана до преди атаката срещу нея. Просто на Доган му се ще да си купи банка ...на безсценица. Бойко -също би се радвал да пробута един заробващ заем от МВФ..
32
1
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Кога ще бъде разследвана безпрецедентната атака срещу КТБ, начело на която стоеше Цацаров, Пеевски и Доган???
31
3
 
4
 
! Отговори
Хи-Хи-Хи преди 9 години
Не се притеснявайте, тези вложители с над 100 хиляди евро, облажили се многократно от "префиренциалната" лихва (а те са "нашите" хора), вече си ги изтеглиха. Останалите "балъци" да духат супата!
30
1
 
4
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
Вуте, кога стана и ти Банкер? Аз ще мога ли като теб да отворя БАНКА и вместо да ходя да дрънкам с тази коруба-да събирам пари ей така като теб с лопатата. --Можеш, Герчо, но по-напред,като мене, трябва да се научиш как от продадената *** на чичо на село може да направиш агне, а после агнето в книжката на Чичо от село да го запишек КОКОШКА.
29
6
 
7
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Само дето на 21.07 хората най-вероятно ще бъдат изненадани че могат да теглят до някакъв праг- например 200 лв. на ден, както стана в Кипър преди
28
3
 
8
 
! Отговори
Морския преди 9 години
Странно, защо никой не коментира поредната подмолна атака към КТБ от Пеевски, през БНБ - този път явна, чрез квесторите???? Досегашните не успяха, макар че бездействието на БНБ, беше на път да постигне успех! Сега БНБ имаше един месец да "рекламира" удара си и да събере "под крилото си" участниците в бъдещия погром над КТБ!
27
1
 
8
 
! Отговори
Comment преди 9 години
За да е коректно -Лихвата по депозит 4х4 беше 8.85% само за депозити над 100000 лева , докато за суми до 50000 беше поне 2% по-ниска около 6.50%
26
1
 
9
 
! Отговори
qwerty преди 9 години
тези банки не се оядоха - месечна такса разплащателна сметка 7,50 БГН, броене на монети над 20 броя - такса 4%, минимум 10БГН, т.е ако внеса 5 лева на монети в КТБ, а и в другите банки, трябва да им платя 10 лева такса. как енерго-дружествата не са се усетили да вкарат такава такса за гражданите плащащи 100лв. сметка с по 1 стотинка?
25
1
 
21
 
! Отговори
jan преди 9 години
До Анонимен 26Познавам някои такива, които не си държаха спечелените зад граница пари в банка. Тръгнаха да правят бизнес. Системата в България ги унищожи и сега отново си работят в чужди фирми и съжаляват за загубеното време и парите.
24
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На 21-ви се очаква всички пишман-кандидати за лесно богатство да се опитат да си вземат стотинките. Не ги съжалявам особено. Вместо с парите да направят нещо смислено, те ги дали на банкерите, и очакват други да работят, та да живеят те лесничко. Е, това само банкерите го могат и го правят. Но то не е за обикновените. Ерго: Опичайте си акъла, да не го ядете суров! Научете се да си използвате парите си за нещо наистина полезно. А "полезно" е всичко друго, но не и да ги държите в банка.
23
4
 
21
 
! Отговори
ГНТН преди 9 години
Целта с тези жалки лихви е да се фалира банката -няма друго обяснение, ОТ ТЪПО, ПО ТЪПО И НАЙ-ТЪПО е драстично да се намаляват лихвите - ОПАШКИТЕ ЗА ТЕГЛЕНЕ ЩЕ СА ОГРОМНИ
22
6
 
29
 
! Отговори
висок преди 9 години
Ех че цирк се задава на 21 юли! От къде ще стоварят 4-6 млрд лева кеш за да посрещнат тегленето на депозитите със служебно орязаните лихви. Та кой ще си остави там парите? Всички знаете как се убива банка, но сега при КТБ ще научите как се КРАДЕ банка. Държавата я опакова, слага панделка и ще я продаде за 1 лв на КОЙ???
21
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БНБ ще спасява КТБ и милионерите пак с държавни пари.
20
6
 
24
 
! Отговори
Несапаз преди 9 години
На всеки 100 лева, депозирани в банката, същата раздава кредити в размер на 1000 лева. При само 6-7 % лихва (дори не говоря за измисления ГПР, при който реално взимат 12-13%) доходът е 60-70 лева годишна. При 100 внесени! От тях на депозитара ще му дадат примерно 3-4%, което се равнява на 3-4 лева, а останалите - в джобчето на банкера. Без никаква реално работа - само чрез прехвърляне на хартийки! Както се казва - честито на печелившите. Само че това не сте вие!
19
4
 
4
 
! Отговори
ray преди 9 години
narkoagentite na dps i bsp si izpaha i izbeliha s uspeh parite i gi slojiha v ofshorzona?!i zaminavat v eu na si gi harchat kato evrodeputati i da si kupuvat mesta v komisii i aliansi?!
18
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПИРАМИДИ ФАРАОНИ И БАЛЪЦИ ЗА МИЛИОНИ ДЕБРЕ ДЕ.
17
3
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
до 7 Ще ти отговоря много кратко дали има нещо истинско в Бг.Има.........Льжата.

Спонсорирани публикации