Осигурени са допълнителни пари за малките и средни предприятия

Бобева: Мецанин фонд ще отпуска кредити от 2 до 5 млн. евро
Обновена: 9 юли 2014 22:18 | 9 юли 2014 20:31, Анисия Иванова
4
Осигурени са допълнителни пари за малките и средни предприятия
Даниела Бобева. Снимка, архив Булфото

Малките и средните фирми в България скоро ще могат да се възползват от нов финансов инструмент, съобщи след заседанието на Министерския съвет вицепремиерът Даниела Бобева.

На заседанието си министрите приеха проект на мандатно споразумение между правителстовото, Европейския инвестиционен фонд и "Джеръми България", което възлага на министъра на икономиката и енергетиката да подпише споразумението за Мецанин фонд.

"Проведохме дълги и ползотворни преговори с Европейската инвестиционна банка, с Европейската банка за възстановяване и развитие и с Черноморската банка за търговия и развитие. В резултат 40-50 малки и средни фирми ще могат да финансират свои проекти от фонда на Джереми България, представлявано от ЕИФ, ЕБВР и ЧБТР" обясни Бобева.

Средствата във фонда ще са 60 млн. евро. Основната част от фирмите, които ще бъдат кредитирани, са с годишни приходи между 5 млн. евро и 50 млн. евро. Фондът ще отпуска от 2 млн. до 5 млн. лв. за един проект във всички, допустими по програмата сектори от икономиката.

Ще се осигурява мецанин финансиране за разширяване, покупка, изграждане и преструктуриране на бизнес. Приоритетно ще се финансират сектори с добавена стойност, при които има завършен продукт като проекти в преработващата промишленост, с потенциал за износ и др. Няма да се финансират стартиращи бизнеси, а само вече съществуващи предприятия предимно в частния сектор.

"Радващото е, че вече са внесени проекти, които чакат финансиране от фонда", коментира вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
0
 
! Отговори
СОЦИАЛНИ ГРИЖИ преди 9 години
България трябва да обяви бойкот на финансовите пънкари , чуждестранните монополи и търговските картели ! В момента и 100 милиарда да се налеят парите пак ще изтекат при чуждестранните "доброжелатели" !

Спонсорирани публикации