Не е предлагана банкова ваканция по време на паниката

Искров: Обсъждани са всички варианти, но не и този
Обновена: 11 юли 2014 17:31 | 11 юли 2014 17:00, Надежда Бочева
10
Не е предлагана банкова ваканция по време на паниката
Снимка: БТА

По време на банковата паника не е предлагана банкова ваканция. Това каза управителят на БНБ Иван Искров по време на заседание на парламентарната бюджетна комисия, на която той отчете резултатите от одита на КТБ.

„В БНБ, заедно с колегите от банковия сектор, сме обсъждали целия възможен опит в света какво се случва по време на липса на доверие. Ако някой иска да прави дивиденти, това е друг въпрос“, каза той.

Още по темата
Преди няколко дни Румен Гечев обаче каза, че е имало такова предложение и то е било подкрепено от ГЕРБ, ДПС и БНБ, а против са били БСП и Асоциацията на търговските банки.

При президента обсъдихме няколко мерки, но нито една не беше за банкова ваканция, настоя Искров.

Йордан Цонев разказа, че са обсъждани различни варианти в различни формати през почивните дни след атаките срещу банката.  „Разискваха се всички варианти на няколко спешни заседания, в които участваха различни хора“, обясни той.

„В понеделник сутринта при отварянето на ПИБ и останалите банки вероятността криминалната атака да стане системен риск беше огромна. Ние трябваше да сме 100% сигурни какво правим в случай А, Б, В. Ако не можехме да осигурим достатъчно ликвидна подкрепа, твърде вероятно беше да се наложи да един или два дни да не отворим“, каза Цонев, но не уточни дали визира една или повече банки.

Той описа още как финансовият министър е разпоредил в събота и неделя да се подготви емитирането на дълг, както и че към неделя на обяд това е било свършено. Търговските банки подкрепили сценария и тогава станало ясно, че не са необходими никакви ваканции и има възможност за ликвидна подкрепа на ПИБ и други банки.

„Не искахме да коментираме тези сценарии пред медиите, защото това беше работа на експертите. Не защото се върши нещо нередно, а защото интерпретацията може да доведе до нова вълна от паника и страх“, обясни той.

„Ако искате, ще кажа, че такива варианти се разискват и в момента – не за банкова ваканция, а колко варианта има да се подкрепи КТБ. Затова се събираме и търсим експертната помощ, след това политическия консенсус и тогава обявяваме мерките“, каза Цонев.

Повече икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Сега в затвора всите които водиха пропаганда за стабилността на КТБ!Нали същите предлагаха затвор за заблуда при банките?
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако искате да видите дали има Живот след Смъртта, гласувайте за Герб!
6
0
 
1
 
! Отговори
Няма време ! преди 9 години
Стига толкова изгубено време.Време е да помолим Иван Костов да обрави авгиевите обори в БГ !
5
0
 
1
 
! Отговори
огън преди 9 години
До Анонименданчо-ментата е ***,а искров-оргията е тесен специялист!
4
7
 
3
 
! Отговори
Банкер преди 9 години
Набива се на очи в този сайт с каква злоба и некомпетентност се плюе Б.Борисов . Искам да напомня, че другаря Станишев предложи Пеевски за шеф на ДАНС. Именно другаря Пеевски има дълг към банка КТБ в размер на 100 милиона евро. Според вас кой има интерес да фалира банката.Опорните точки от няколко дена са ясни и за децата-жестоко плюене по Б.Борисов за да се отклони вниманието от истинските виновници за фалита на банката, а именно Станишев, Пеевски, Йовчев и Цацаров.
3
0
 
8
 
! Отговори
Samo minavam преди 9 години
Искров го боли *** за просяците в неговите очи.Утре ще го сменят но дестилериите му работят.там са реални парите.
2
0
 
9
 
! Отговори
ухание преди 9 години
Нещо мирише на смърди.Някой не искаа да плаща кредити
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
счупиха държавата тия ***

Спонсорирани публикации