Икономисти: Да се даде възможност на акционерите на КТБ да я рекапитализират

Ако те не успеят, тогава да се намеси държавата и да се намери решение
Обновена: 16 юли 2014 17:13 | 16 юли 2014 17:12, Свилен Колев
15
Икономисти: Да се даде възможност на акционерите на КТБ да я рекапитализират
Снимка: Reuters, архив

Корпоративна търговска банка (КТБ) трябва да бъде оздравена. Трябва да се даде шанс на собствениците й да я рекапитализират. Ако те не успеят, тогава да се намеси държавата и да се намери решение. Около това се обединиха участниците в кръгла маса, организирана от вестник „Банкер“, на която икономисти и финансисти обсъдиха възможните решения на казуса с КТБ.

Още по темата
По-рано днес министърът на финансите Петър Чобанов заяви, че поканата към акционерите на КТБ да допълнят капитала ѝ е в правомощията на Българска народна банка (БНБ). Според него „този момент не е изцяло минал“, но той подчерта, че това е отговорност на Централната банка. На кръглата маса не присъстваха представители на БНБ, Комисията за финансов надзор (КФН) и Министерството на финансите, към които също е била отправена покана за участие.

„Българската банкова система продължава да е свръхликвидна и свръхкапитализирана в сравнение с тези на повечето страни от Европейския съюз“, заяви икономистът Владимир Каролев. „Първото нещо, което аз бих направил, е да изпратя писмено запитване към всички акционери, включително и към миноритарните, дали биха искали да участват в рекапитализирането на банката“.

По думите му одиторите е трябвало да определят т.нар. капиталова неадекватност и след това да се прецени колко средства трябва да осигурят акционерите. Оманският държавен фонд би съдил държавните институции, ако не им се предостави такава възможност, смята още Каролев. Според него не трябва да се правят нови закони, а ако все пак се правят промени, те да бъдат адресирани към проблеми, свързани с това, че разплащателните сметки на фирмите и гражданите са блокирани.

„Втората стъпка е да се питат вложителите. Ако това е по-добрият вариант, някои от тях биха могли да решат да преструктурират парите си под формата на депозити в акции“, коментира той. Според него в момента се предлага най-лошата възможност.

По думите на издателя на вестник „Банкер“ Бистра Георгиева възможността сякаш е формирана в самото начало на казуса и не подлежи на преформулиране.

„Доверието е ерозирало. Докато икономически може да се намери някакво решение за банката, не съм сигурен дали може да се намери психологическо решение. Дори да се появи инвеститор или собственик, който да възстанови ликвидността на банката, на другия ден какво ще се случи с нея“, попита риторично и бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов.

Според него в държава, в която едни хора са се "сбили публично", към банковата система не може да има доверие. Ако това продължи, "собственик на българска банка ще стане лоша дума“, заяви Дацов.

„Темата за доверието е много чувствителна. Да се върне то ще бъде много трудно. До момента никой не поема отговорност да определи каква е дупката. В Европа се дава временна ликвидност, но банката дава план, информация за недостига“, коментира от своя страна икономистът Лъчезар Богданов. Той е категоричен, че решението за КТБ трябва да е едно, а не да се пробват няколко и да се оценява кое е работещото.

„Проблемът е политически, с криминално-прокуроски оттенък“, описа ситуацията икономистът от Industry Watch.

„Ако акционерите откажат, най-евтиното за всички и за цялото общество е не да рухне банката, а надзорът да излезе с ясна позиция“, добави финансистът проф. Христина Вучева, министър на финансите в служебното правителство на Ренета Инджова.

Според Каролев абсурд представлява и тезата за доказване на произхода на парите и дали са платени данъците, преди да бъдат изплатени суми над 200 000 лв.

Изпълнителният директор на Българската агенция за кредитен рейтинг Христо Михайловски призова за смяна на квесторите, тъй като според него е видно, че те не могат да се справят, както и за публичен избор на синдици. Той анализира финансовите показатели на КТБ към първото тримесечие на 2014 г. и отбеляза, че те са над средните за системата. Според него депозантите не трябва да бъдат съдени за това, че са избрали КТБ, за да вложат парите си в нея.

Повече икономически новини четете в сайта на Investor.bg


15
Още по темата: БанкаКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
3
 
! Отговори
банана преди 6 години
Нека инвеститорите си спасят тяхното! Не може държавата да влиза в един бизнес да го разбива, политиците да го ограбят а инвеститорите да не получат нищо. После кой ще дойде да инвестира в тази бананова република? Хората злобеят срещу Веждито щото имал милиони. Е и нали са в България и работят тук. Доста тревожно е да се вижда омразата на хората които има имат пари и ги държат в България а не към тези които искат да ги откраднат :). Но това винаги е било мода да се кефим на хора като "куката"
13
0
 
3
 
! Отговори
лакомник преди 6 години
Не мразете вложителите а КРЕДИТОРИТЕ, които искат да фалира КТБ. Не става дума за ЕДНА банка а за 2 банки и множество фирми собственост на банковата група. Бойко и всички които се разпореждат с нея все едно е тяхна собственост искат да минат по пътя на приватизацията и да сложат поредна ръка на парите от еврофондовете и южен поток които са в КТБ. Прословутите високи проценти са одавна в историята след като БНБ на 2 пъти понижи лихвите по депозити от 2013 до 5% (макс) в КТБ. Има лакоми кредитори!
12
2
 
1
 
! Отговори
дълбок сън преди 6 години
Наивници! Нима си мислите,че банките са нещо по-различно от финансовите пирамиди,разчитащи на вашата АЛЧНОСТ И НАИВНОСТ!Те са просто "узаконени" пирамиди от държавата.А кой е държавата?Вие ли?!ДЪРЖАВАТА СА БАНКИТЕ!Спомнете си,какво обединение стана на всички държавни институции и даже "антагонистичните" една с друга партии,ЗА СПАСЯВАНЕТО НА(..не на редник Райън),НА ГЕНЕРАЛИСИМУС БАНКА!!!Ако и това не ви говори нищо,значи вие сте не просто генетично увредени,но и извън генетиката!Мислете!!!
11
2
 
1
 
! Отговори
МЕ-Е-Е! преди 6 години
Такава тъпотия може да бъде сътворена само от продажните овчоландски икОманисти.Значи,крадци акционери,разбира се крупните,които могат да си правят каквото искат,без да ги е еня за дребосъка,си уреждат една крупна кражба на банката.След това,държавата излиза с апел,същите крадци да си оправят банката,НО,АКО "СЛУЧАЙНО" НЕ МОГАТ,ДЪРЖАВАТА ЩЕ ГИ ОПРАВИ.Ба-а-Ма-а-Му!Феноменално решение на проблема.Как тогава крупните крадци на банката,да не си уреждат с удоволствие,такива "проблеми".Е-Е-Е!?М-Е-Е!
10
1
 
5
 
! Отговори
БНБ преди 6 години
Светослав Гаврийски трябва да поеме управлението на БНБ. Ако това технически е невъзможно , г-н Гаврийски трябва да бъде назначен от Плевнелиев за министър-председател на служебното правителство.Само тогава ще имаме доверие , че хората , които искат да ограбят КТБ , както направиха с ПЧБ и да забогатеят от нищото - като Цв.Бориславова , коята купи през 1996г. ПЧБ за 4 млн.лева нетна цена , а я продаде за 200млн.лева и придоби СИБАНК. Такива сделки не бива да се случат и допускат сега с КТБ.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До един българинГлупоси говорите.Главните акционери три пъти за дали заявка да се намесят и да си спасят банката и БНБ е отказала.Ще плащат данъкоплатците и още как ,но не липсите във банката , а глобата която международният съд ще им наложи.Заради лакомията и глупостта на политическата върхушка
8
1
 
4
 
! Отговори
2пък преди 6 години
Последния път когато фалира една банка повлече целия свят. Злобата прави хората слаби и слепи да видят и повярват, че става дума за държавата не за депозанти, кредити и мустакати банкери. Утре всяка една банка може да бъде атакувана по този начин. КТБ затвори, защото изстеглиха над 1 млрд от нея за 7 дена като само последните 2 дена са били 700 млн. *** нали е по-голяма, и тя не можа да устои без помощ. Първо дискредитираха Василев, после му взеха банката. Затова и не му дават шанс да отвори :)
7
5
 
1
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 6 години
Пак празни приказки и нищо смислено!Какво е било дереджето на КТБ на 21 юни вече е без значение. Вече основния проблем на банката е БНБ и по тази причина може да се каже, че тази банка вече оттече. Първо с всеки изминал ден в който не работи отпуснатите кредити ще стават все по-лоши. Ако някоя фирма си е изплащала без проблем кредитите след месец, в който кредитната им линия е спряна вероятността вече да не си обслужва кредита нараства.
6
2
 
15
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Тук виждам само неграмотни коментари! След 500г робство, 2 световни войни като победени, 50г комунизъм, 25г преход и геноцид няма как да е друго! От глупостта спасение няма! Законът предвижда първо да се даде право на акционерите да капитализират банката. БНБ нарушава този закон и това е проблемът! А какви са ефектите от това, очевидно вие късогледите не може да ги оцените. Само омраза се чете във вашите коментари. Ние не сме общество, ние явно сме ***!
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не разбирам некои пичове в държавата що искат да гепят банката и по тчно нейните активи. За какво им са. Та кой нормален човек би правил бизнес с тях, като ги знае какви са. Кой нормален и с акъл инженер, икономист или друг би работил за тях. Аз например минах на немски цигари.
4
2
 
12
 
! Отговори
един българин преди 6 години
Икономисти: Да се даде възможност на акционерите на КТБ да я рекапитализиратАми да се даде. Ама същите тия икономисти не искат те да я рекапитализират, ами искат българския народ и държавни банки да рекапитализират КТБ-то. Акционерите имат тази възможност да рекапитализират банката във всеки момент. Гадните икономисти подкрени от тия банкери за какво молят ???? Или само мятат пропаганда в олигарски интереси ???? Бог ще ви съди алчни ***.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крадци станаха плячка на крадци
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
hahahaha mainata vi.....
1
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дайте я на Главния банкер на републиката, доктора по финанси от пернишкия универиститет Боко Тиквата. Той така хубаво ще я рекапитализира, че ще срине не само и нея, а и всичко около нея.За него най-важното е да се върне на власт за да ***, пък дори това да му струва сриването на държавата.