Удължават надзора на КТБ и след септември

Оценката на активите на КТБ трябва да е готова до 20 октомври
Обновена: 31 юли 2014 18:49 | 31 юли 2014 18:48,
50
 Удължават надзора на КТБ и след септември
Снимка: Reuters

Оценката за състоянието на активите на Корпоративна търговска банка АД (КТБ) трябва да бъде готова до 20 октомври. Това означава, че срокът, под който банката ще трябва да остане под специален надзор, ще бъде удължен.

Както е известно, КТБ бе поставена под надзор от страна на Българска народна банка (БНБ) на 20 юни за срок от три месеца. Те изтичат на 20 септември. По закон специалният надзор може да бъде удължен с още максимум три месеца.

Още по темата
За да бъде спазена процедурата, до 10 септември в Управителния съвет на БНБ трябва да бъде внесено предложение за необходимото удължаване на срока на специалния надзор.

Това става ясно от Доклад за текущото състояние на КТБ, публикуван днес от централната банка.

За първите шест месеца на годината КТБ отчита загуба в размер на 65,3 млн. лв. Това означава, че само за юни е отчетена близо 80 млн. лв. загуба, тъй като до края на май финансовата институция се движеше с 15 млн. положителен резултат. Голямата загуба се дължи основно на начисляването на провизии през юни на обща стойност 95,9 млн. лв.

От доклада става ясно, че кредитният портфейл на КТБ към 30 юни е в размер на 5,55 млрд. лв. Собственият капитал е 521 млн. лв., а депозитите на фирми и граждани са в размер на 5,62 млрд. лв.

Според данните в доклада само през юни са били изтеглени депозити за 630,7 млн. лв.  През месеца се наблюдава рязък спад при активите – със 741,4 млн. лв., като най-силно са намалели високоликвидните активи – с 672 млн. лв.

В доклада квесторите посочват поредица извършени действия по смяна на охраната в банката и нейните клонове, промяна на лихвените проценти, окомплектоване на кредитни досиета. В препоръките се казва, че е необходимо да бъде създадено специално звено, което да се занимае с детайлното разглеждане на всеки един кредит.

В доклада на БНБ се казва, че квесторите трябва да предложат проект на покана към акционерите за заявяване на интерес и деклариране на възможност за осигуряване едновременно на капитал и ликвидна подкрепа за КТБ АД.

„Считаме за необходимо да бъде извършена цялостна оценка на активите и пасивите на КТБ АД, въз основа на която да бъде представена пред Централната банка достоверна информация относно собствения капитал на КТБ АД, като на базата на този доклад бъде преценен подходът за прилагане на надзорни мерки към КТБ АД, като същите бъдат насочени към оздравяването на банката или съответно към отнемане на лиценза за извършване на банкова дейност”, завършва докладът.

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: БНБКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГОСПОДА НЕ СИ ИГРАЙТЕ С ТЪРПЕНИЕТО НА ХОРАТА!!!ГРАЖДАНИТЕ ТРЯБВА ДА СИ РАБОТЯТ С ПАРИТЕ.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вежди,вместо да съдиш държавата,трябва да съдиш червените олигарси/не че има други/които щом дойдат БСП/К/ фалират даже и държавата !!!
37
3
 
2
 
! Отговори
бацко преди 9 години
По закон връщането на Гарантираните депозити до 100000 евро е 10 години...сметай баце
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цифрите, ако са верни - добри са. Подобна истерия може да затрие всяка банка!
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като ви чета простотиите не се питам защо сте бедни.Знам отговора.Защото сте прости.
34
1
 
3
 
! Отговори
Тервел 1 преди 9 години
Ами то е ясно.Без актуализация на бюджета,т.е държавата да вземе заем няма от къде да се върнат и така наречените гарантирани депозити.Фонда е 2,1мрд,от които 980млн са в ДЦК.КТБ имала 2% лоши кредити,ами другите като имат 23% на стойност 10мрд?
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хаха аз лично очаквам 2ра серия... тва е само началото...
32
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ama verno mnogo naivnici ima tuk.*** ako e dobre nqma da q zatvorqt be dragi mi drugare.Ima a si 4ekate parite do kukuvu leto..Az si dyrja parite v KBC aaxaaxaaxDryjte gi v bylgaristanski banki
31
0
 
7
 
! Отговори
вишист на 29 преди 9 години
и какво сега, чакаме изборите ... да видим кой ще е на власт, за да знаем кои досиета да скрием ....... терминал 2 очаквайме скоро ! ! !
30
1
 
22
 
! Отговори
daaa преди 9 години
Бас държа, че разходите за одити и оценки ще надхвърлят загубата на банката.
29
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бе вие как четете, като дявола Евангелието ли? Високоликвидните активи (с които се покрива тегленето от депозити) са само 144.3 милиона, надолу с 671.9 милиона от 31 май. Депозитите са над 5.6 милиарда. Нали затова затвориха, няма ликвидност. Отделно неизвестните качества на кредитния портфейл (над 5.26 милиарда) - колко от тях въобще са събираеми? Тишината около качеството на кредитния портфейл е най-страшното.
28
3
 
11
 
! Отговори
14 преди 9 години
До прости-стеВиж доклада бе *** - активи на банката 6,5 млрд. (5,2 от тях кредитен портфейл), пасиви (т.е. депозити) 5,6 млрд. Намаление на активите за месец 741 млн. (демек по-малко раздадени кредити), намаление на пасивите т.е на депозитите 630 млн. капиталова адекватност 10,54. Ами тези числа показват, че дори след атаката срещу банката тя е в добро състояние. Просто и е трябвало малко подкрепа и време, а не глупостите на Искров.
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо ли си мисля, че на тези избори кебапчетата ще са малко?
26
2
 
13
 
! Отговори
22 преди 9 години
До КТБОт къф зор Гаранционния фонд да изплаща гарантираните депозити, като от днешния доклад се вижда, че КТБ си е била стабилна. Ако БНБ и освободи резервите тя още утре може да си отвори и да си обслужва сама задълженията. Особено ако и се окаже подкрепа като на ***.
25
0
 
28
 
! Отговори
наблюдател преди 9 години
Ами то нещата лъснаха вече. БНБ ще държи максимално квестори, докато прокуратурата изнася на юруш кредитните досиета на фирмите на ОлиГРУХ Пеевски.От какъв зор да отварят банка, която според собствената им квестура е в добро финансово състояние още утре, като за шест месеца може и да я фалират и одържавят. Даже и да не успеят този период е достатъчен да заметат следите на поръчителя.Ех, ех в каква гнусна държава живеем - Прокуратурата слуга на Прасьо, БНБ също.
24
0
 
12
 
! Отговори
ИВАН преди 9 години
До ДОН-Ами защо никой не говори за Христо Бисеров,за подставените креатури на прехода наречени"олигарси",боже та те не могат да продадат кибрити по 00.4ст.,защо институциите на които им е работа нищо не направиха,виждайки крещтящите разлики между доходите им и начина им на живот и това наше говорене ще отекне там някъде горе?!
23
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Две неща са пределнио ясно: 1. Банката съвсем не е била зле и във всички случаи много по-добре от ***. ако не беше бруталната атака срещу нея те можеше ВЪОБЩЕ да не затваря. За 1 семица е изплатила 10% от пасивите. 2. Изрекоха се безкрайно много ГНУСНИ лъжи на всички нива
22
4
 
8
 
! Отговори
КТБ преди 9 години
а БСП се преименува на БКП - Българска корпоративна партия
21
1
 
9
 
! Отговори
ГОДЖИ преди 9 години
отговор се получи утвърден и научен - ПАРИ НЕМА ДЕЙСТВАЙТЕ - КУПИ ТАТЕ БАНИЧКА (цензурирана версия на К*P TATE...)
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
AMI TE TAKA POKRIXA I BISEROV I KRAJBITE MU,ZASHTO VSE NA NAS SE SLU4VA TOVA?

Спонсорирани публикации