Съдебна заплаха надвисна над България заради КТБ

Ройтерс: Облигационери в банката готови да съдят BG правителството
Обновена: 1 авг 2014 14:34 | 1 авг 2014 14:33,
58
Съдебна заплаха надвисна над България заради КТБ
Снимка: Ройтерс

Чуждестранни инвеститори в облигации на Корпоративна търговска банка (КТБ) са готови да съдят България, ако банката фалира.

Инвеститорите притежават деноминирани в долари облигации и ще заведат съдебно дело срещу българското правителство, ако задълженията по облигациите им бъдат просрочени, съобщава Ройтерс, като цитира анонимни източници. Падежът на облигациите настъпва на 8 август.

Група облигационери, в която влизат хедж фондове и институции от САЩ и Европа, е сформирала комитет и е наела свое представителство в България, в случай че КТБ изпадне в неплатежоспособност, съобщават източниците на информационната агенция. 

Още по темата

Правителството и Българската народна банка (БНБ) са уверили облигационерите през юни, че парите им са защитени и ще им бъдат изплатени. Ако това не се случи обаче, това ще бъде лош сигнал за инвестиционния климат у нас и ще доведе до увеличаване на разходите по емитирането на държавен дълг, посочва единият източник – мениджър в базиран в Лондон хедж фонд, пожелал анонимност.

„Управляващите в България не осъзнават, че рискуват с държавата да се случи същото като с Аржентина“, казва той, имайки предвид втория технически фалит на южноамериканската страна през последните 12 години. „Ако задълженията по облигациите не бъдат изплатени на падежа им, няколко облигационери са готови да съдят българското правителство за измама и изопачаване на информация“, добави той.

„Сформиран е комитет на кредиторите, който представлява повече от необходимите 25% от облигационерите. Групата включва хедж фондове и институции от САЩ и Европа и е готова да обяви падежиращите на 8 август облигации за просрочени“, казва втори източник, също представител на финансовия сектор.

Българското финансово министерство не е било открито за коментар.

Хедж фонд мениджърът посочва, че сумата, която трябва да бъде изплатена на облигационерите, е сравнително малка – между 50 и 75 млн. долара. Мениджърът е на мнение, че КТБ вече е била започнала да изкупува свои облигации преди изтичането на депозитите от нея.

Облигационерите са изпратили писма до финансовия министър на България, БНБ и други официални български институции, посочва източникът. „Всички те знаят за проблема и искат да го разрешат, но имат нужда от политическа подкрепа. Ние имаме готовност да заведем съдебен иск срещу правителството, но предпочитаме миролюбиво разрешаване на проблема“, отбелязва той.

Според хедж фонд мениджъра най-добрият вариант би бил КТБ да възобнови дейността си, гаранции за което да бъдат дадени от българското правителство и Европейската централна банка (ЕЦБ).

Същевременно агенцията за кредитен рейтинг Moody’s Investors Service понижи с една степен дългосрочните рейтинги на депозитите на КТБ АД в местна и чуждестранна валута до Саа1 от В3, като остави рейтингите под наблюдение за допълнително понижение, съобщава официалният сайт на Българската фондова борса (БФБ).

Рейтинговата агенция посочва, че понижението е мотивирано от повишения риск от загуби за вложителите, предвид несигурността относно това кога вложителите ще имат отново достъп до депозитите си, и плана на българските власти за пълна защита на негарантираните депозити. Като причина за решението се посочват и резултатите от независимия одит, възложен от БНБ, според които КТБ АД може да претърпи значителни загуби, които да доведат до капиталов недостиг, по-голям от очаквания.

Всичко по казуса с КТБ можете да проследите тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: КТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българската държава не носи отговорност за чужди дългове. Ако аз имам дългове ,държавата ли ще ми ги плаща?
10
2
 
18
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 9 години
И не само правителството. И **пута Иван Искров лично трябва да съдят, да работи до края на живота си на минимална заплата, а останалото да му го взема съдия изпълнител и да го дава на ощетените.
9
6
 
10
 
! Отговори
ВЪРБАН преди 9 години
И НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ДОДЕ СЪМ ЖИВ ,АКО ПРОСТЯТ НА КТБ
8
0
 
13
 
! Отговори
ВЪРБАН преди 9 години
ТАКА Е ,щото иначе и аз искам да ми се опростят всички заеми или друг да ми ги плаща ,а може и държавата защо не аз не съм против.
7
2
 
25
 
! Отговори
ПФфф преди 9 години
Тия хедж фондове най-добре трябва да знаят, че всяко вложение с над 4% лихва е риск. Набутали си всичките мръсните пари в тая пирамида да точат някакви хиляди евро годишни лихви, после държавата им е крива. То със същия успех отиваш да заложиш на Еврофрубол Англия-Фарьорски острови 0:5 при коефициент 500 и съдиш Еврофутбол, защото не си познал... Тук си има ясно Европейско законодателство, а нашите марди да вземат вече да изплащат влоговете на хората до 100 000 евро, а не да спят!!!
6
3
 
29
 
! Отговори
rumen72 преди 9 години
Няма ли кой да припомни на тези фондове, че няма държавни гаранции за частни чужди инвестиции в частни компании в България пък било то и Банки. Това че те са купували облигации от КТБ си е техен проблем и единствени могат да търсят Цв. Василев за паричките си.
5
4
 
21
 
! Отговори
mi4 преди 9 години
Финансовия министър каза, че всичко е наред бре !?!?!?!Няма, няма, повтарям няма по-добро управление от това на ДПС-БСП-атака !!!
4
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Българското финансово министерство не е било открито за коментар."И ние от 25 години го търсим. Ако се прави нещо кадърно в тая държава то е да се краде
3
2
 
22
 
! Отговори
Овчи преди 9 години
добре де , излиза че един министър - председател има цялата власт, а не носи никаква отговорност за действията си - евентуално ще осъдят България и ние всички ще плащаме.Спете спокойно овчици.
2
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно баш на крадливите хедж фондове, какво им е виновна България, че са избрали грешната банка. Я се скрийте бе!
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
sadete kradluvcite ,shto obiknovenia chovek shte plashta ....zaradi tia paraziti....

Спонсорирани публикации