Съдебна заплаха надвисна над България заради КТБ

Ройтерс: Облигационери в банката готови да съдят BG правителството
Обновена: 1 авг 2014 14:34 | 1 авг 2014 14:33,
58
Съдебна заплаха надвисна над България заради КТБ
Снимка: Ройтерс

Чуждестранни инвеститори в облигации на Корпоративна търговска банка (КТБ) са готови да съдят България, ако банката фалира.

Инвеститорите притежават деноминирани в долари облигации и ще заведат съдебно дело срещу българското правителство, ако задълженията по облигациите им бъдат просрочени, съобщава Ройтерс, като цитира анонимни източници. Падежът на облигациите настъпва на 8 август.

Група облигационери, в която влизат хедж фондове и институции от САЩ и Европа, е сформирала комитет и е наела свое представителство в България, в случай че КТБ изпадне в неплатежоспособност, съобщават източниците на информационната агенция. 

Още по темата

Правителството и Българската народна банка (БНБ) са уверили облигационерите през юни, че парите им са защитени и ще им бъдат изплатени. Ако това не се случи обаче, това ще бъде лош сигнал за инвестиционния климат у нас и ще доведе до увеличаване на разходите по емитирането на държавен дълг, посочва единият източник – мениджър в базиран в Лондон хедж фонд, пожелал анонимност.

„Управляващите в България не осъзнават, че рискуват с държавата да се случи същото като с Аржентина“, казва той, имайки предвид втория технически фалит на южноамериканската страна през последните 12 години. „Ако задълженията по облигациите не бъдат изплатени на падежа им, няколко облигационери са готови да съдят българското правителство за измама и изопачаване на информация“, добави той.

„Сформиран е комитет на кредиторите, който представлява повече от необходимите 25% от облигационерите. Групата включва хедж фондове и институции от САЩ и Европа и е готова да обяви падежиращите на 8 август облигации за просрочени“, казва втори източник, също представител на финансовия сектор.

Българското финансово министерство не е било открито за коментар.

Хедж фонд мениджърът посочва, че сумата, която трябва да бъде изплатена на облигационерите, е сравнително малка – между 50 и 75 млн. долара. Мениджърът е на мнение, че КТБ вече е била започнала да изкупува свои облигации преди изтичането на депозитите от нея.

Облигационерите са изпратили писма до финансовия министър на България, БНБ и други официални български институции, посочва източникът. „Всички те знаят за проблема и искат да го разрешат, но имат нужда от политическа подкрепа. Ние имаме готовност да заведем съдебен иск срещу правителството, но предпочитаме миролюбиво разрешаване на проблема“, отбелязва той.

Според хедж фонд мениджъра най-добрият вариант би бил КТБ да възобнови дейността си, гаранции за което да бъдат дадени от българското правителство и Европейската централна банка (ЕЦБ).

Същевременно агенцията за кредитен рейтинг Moody’s Investors Service понижи с една степен дългосрочните рейтинги на депозитите на КТБ АД в местна и чуждестранна валута до Саа1 от В3, като остави рейтингите под наблюдение за допълнително понижение, съобщава официалният сайт на Българската фондова борса (БФБ).

Рейтинговата агенция посочва, че понижението е мотивирано от повишения риск от загуби за вложителите, предвид несигурността относно това кога вложителите ще имат отново достъп до депозитите си, и плана на българските власти за пълна защита на негарантираните депозити. Като причина за решението се посочват и резултатите от независимия одит, възложен от БНБ, според които КТБ АД може да претърпи значителни загуби, които да доведат до капиталов недостиг, по-голям от очаквания.

Всичко по казуса с КТБ можете да проследите тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: КТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
3
 
! Отговори
mda преди 9 години
Каквото и да ми говорите разбрахте какво представлява българинът,той търпеливо и скотско си чака чака от кого,от тия дето за тях няма закони и правят всичко ,само и само да лапат и то по много.Хайде сега касиерката и чистачката виновни!Е ако се беше случилио това в Китай ,САщ,Южна ,Северна Корея,и тнт не ми се мисли какво щеше да стане.Но при нас може,дори тези които са замесени ще си ги изберем на следващите избори даже и ще им се радваме!И затова Бългрия загива и то от народна тъпотия.
50
0
 
1
 
! Отговори
Do 30 преди 9 години
Ne si prav(a): BNB i prokoraturata, kakto i opredeleni mediii vnesoha tazi panika i razklatiha s deistvijata si ***.NA TJAH VSICHKI STE IM SE POTARSI OTGOVORNOST. Ne samo ot Vezhdito i negovata grupa ot 300dushi, a i ot HILJADITE EMIGRANTI-vloziteli, koito sega se ORGANIZIRAME.Na KOI shte mu stane tjasno. SAEDINENITEO PRAVI SILATA. Nie vlozitelite ot chuzbina razpolagame s poveche sredstva ot momchenceto i mozem da si pozvolim svetovni advokati.
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Dobre che ima i trezvo misleshti hora po-dolu, kato P.PETROV i njakoi drugi.
48
0
 
0
 
! Отговори
Emigrant преди 9 години
I oshte neshto: Golemite vloziteli sa i mnogo po-golemi danakoplatci ot zavislivcite po-dolu.No te misljat po Ganjovski: Az ne saka da sam dobre, a Vute da e zle.Edna ot pricinite da sam emigrilal e tazi.
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Chudno mi e, che NEUDACHNICITE-ZAVISLIVCI vav foruma ne iskat da bade nakazan ISTENSKIJA VINOVNIK za tazi IZKUSTENA KRIZA, a horata doverili parite si na edna ot NAI-STABILNITE BGBANKI, sazdavashta rabotni mesta v Bulgaria, napr. Voenno-Promishlenija Kompeks, koit bet kreditite ot *** ne moze da sashtestvuva.Zashto potarpevshi da sa chestnite vlozitel, koito sa i 99% chestni danakoplatci - imam mnogo prijatei i poznati v BG, znak kakvo govorja.
46
0
 
0
 
! Отговори
Emigrant преди 9 години
Ako potocite ot Emigrantski vlozenija presahnat, gorko i e na maika Bulgaria.Na KOI ste mu bade tarsena otgovornost ot chuzbina, zashtoto v BG sa navarzani kato sudzuci.
45
0
 
0
 
! Отговори
Emigrant преди 9 години
Imame palnoto osbovanie da sadim Bulgaria i instituciite BNB, Prokoratura, zavisimi ot edno "dvizenie" i edin chovek. Te vsichki se opletoha v sobstenata si mreza.Govorja ot imeto na emigranti, vliozeli spestjavanihjata si v Bulgaria, a ne v stranite v koito se namirame.Ni esme HILJADI i imame sredstva i nachini da naemim nai-dobrite advokati.Nashite pari sa spesteni s chesten trud sled plateni danaci v darzavite kadeto rabotim.Shte se obedinim i s grupata ot 300 vloziteli na Vezhdi Rasidov.
44
0
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
Тъкмо слушах, че е излязъл доклада на квесторите, досиетата си ги има всичките, няма източвани пари. По-рискови практики при отпускане на кредити, но за момента нищо престъпно. Предполагам , че и за кредитите на свързаните фирми нищо няма да излезе. Или ще са офшорки или ще са на поставени лица и свързаността няма да е доказуема.Цялата сценка с КТБ е демонстрация на политически рекет от Свинята и Доган, а БНБ/Паликлечков, МВР/Овчев, Прокуратурата/Цацата се надпреварваха да инбрикчийстват вместо да са независими институции!
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Облигационери по цял свят губят парите си при това от държавен дълг (Гърция, Аржентина...). Разни *** инвестирали в една малка търговска банка свързана с корупцията и се мислят за неприкосновенни? Те изгоряха и много добре го разбират, това са отчаяни опити да заблудят някои наши смахнати политици. Само че държавата няма пари за глупости в този момент. Септември, октомври или декемрви, повече от 100 000 евро за депозант едва ли ще има, освен ако някой от собствениците не се излъже да спасява
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нима правителството е редно да обещети всеки инвеститор/кредитор/депозант изгубил парите си в бизнес отношения с трета страна? Ако акциите падат, лихвите падат, инвестициите са неуспешни... всичко това правителството да го обещетява или компенсира, а ? Много ми е интересно какво ще каже съда на тези смешници когато се опитат да осъдят БНБ. Те макар и некадърни, спазват буквата на закона чинно. Тези които трябва да бъдат съдени са КТБ, но можеш ли да вземеш на босия цървулите?
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
43, законно защо да са за съд? БНБ се намеси по закон когато КТБ поиска това. Предишните проверки са показали, че всичко там е наред и е било наред. Явно накрая уж са се влошили (дали е вярно никой няма да разбере). КТБ поиска БНБ да я "управлява" понеже стана неплатежоспособна. Разни страни (депозанти, кредитори) имат бизнес отношения с КТБ но какво засяга това БНБ или правителството? То има един единствен ангажимент - да обещети всеки депозант до 100 000 евро по европейския закон. Нищо друго.
40
2
 
4
 
! Отговори
Мунчо от РъБъ преди 9 години
До go6e aviatoro ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ЗАКОНА УМИШЛЕНО Е НАПРАВЕН ТАКА , ЧЕ ВЛОГОВЕТЕ СЕ ГАРАНТИРАТ В МЕСТНА ВАЛУТА, А НЕ В ЕВРО !!! ЗА КАКВИ СРАВНЕНИЯ С ЕВРОПА МИ ГОВОРИТЕ ??? НИКОЙ НЯМА ДА ВИ ЗАЩИТАВА ОТ ЕС ПРИ ТАКИВА РОДНИ ЗАКОНИ И ЗАСПАЛО ПРИРОДОНАСЕЛЕНИЕ. ПАРИТЕ В КОЯТО И ДА Е БАНКА НА ТЕРИТОРИЯТА НА РБ НЕ СА ГРАНТИРАНИ !!! НИЕ ТРЯБВА ДА СЕ СПРАВЯМЕ САМИ С МАФИЯТА КОЯТО САМИ СМЕ ОТГЛЕДАЛИ !
39
0
 
0
 
! Отговори
st преди 9 години
ХАХАХАХХАХАХААХАХАХАХХАХА
38
0
 
4
 
! Отговори
me преди 9 години
А иначе, имат всички основания да съдят България за случилото се с КТБ. Нито БНБ като надзорник си е свършило работата, нито прокуратурата се е самосезирала още при първите слухове и за евентуална пирамида в банката, и след това, за целенасочено сриване на доверието в банката и фалирането й, нито пък политиците си свършиха работата в упокояване и овладяване на ситуацията. Вместо това, се започна с едни истерични спекулации на тема 3.5млрд. дълг с цел стабилизация на системата.Та всички са за съд
37
0
 
7
 
! Отговори
me преди 9 години
Мммм, щом и тук налазиха хедж-фондовете, че чак и сравняват с Аржентина, ще става интересно. За тези, които не знаят, хедж-фондовете фалират за втори път Аржентина с едва 7% от дълга й. И съдят държавата, в съд в Ню Йорк, който издава произволни присъди срещу държавата Аржентина, като съдията наскоро си призна, че не разбирал съвсем присъдите си. Таааа, ако решат и нас да ни съдят там, нищо чудно тия 50млн, да станат поне 500млн. наказателни, че им разваляме кефа и им причиняваме диария.
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гадове, върнете парите на хората !
35
1
 
4
 
! Отговори
go6e aviatoro преди 9 години
dosega v EU njama hora koito da sa izgoreli ot *** na banka,edinstveno v kipar orqzaha s 47% depozitite nad 100 000 evro,ste vidim kakvo ste stane v bugaria,edva li ste izgori njakoi do 100 000 i tuk,mnogo hora si mislqt 4e vremenata sa kato 1996,no njama nisto obsto,a i nai veroqtno bankata ne e izto4ena,spasenieto na vlozizelite e 4e sme v EU,ako zavisi ot naste politici vsi4ki ste izgorqt,a te estestveno ste otkradnat vsi4ko....
34
0
 
7
 
! Отговори
Да ама не преди 9 години
Вторият криминален момент е, че всички валутни влогове, така пише в закона за гарантиране, ще бъдат изплащани в левове по курса на първоначалния ден на плащането. Ако падне борда левът бъде обезценен, всички хора ще загубят валутните си влогове и ще им бъдат изплатени обезценени левове. Това е замислено от българската финансова мафия още 1997 г., когато е писан законът. левове. Това е замислено от българската финансова мафия още 1997г когато е писан законът. Прочети цялата статия: minfin.co.uk/bank/1787
33
0
 
8
 
! Отговори
Дсюа ама не преди 9 години
Доц.Минчо Христов: Много хора си мислят, че влоговете им са гарантирани. Това е абсолютна лъжа. В Закона за гарантиране на влоговете има два криминални момента. Единият е, че при фалит на банка фондът трябва да започне изплащането не по-късно от 20 дни, но никъде не пише кога ще завърши, което позволява това изплащане да продължи 50 години, т.е. хората никога да не не си получат парите. Вторият криминален момент е, че всички валутни влогове, така пише в закона за гарантиране, ще бъдат изпл
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И що заплаха над България (т.е. и над мене) бе ***... Прави са хората, че си искат парите, ама що от цяла България? Да си ги искат от тия дето са отговорни... *** ти демакрацията, добре, че парите ми са на друго място. Нужна е нова комунистическа революция - тия американски *** ни тласкат точно към това...

Спонсорирани публикации