Експерти: Рано е да се каже дали имаме нужда от 7 блок в "Козлодуй"

Икономисти се съмняват, че решението на арбитража за "Белене" ще е в наша полза
4 авг 2014 12:20,
11
Експерти: Рано е да се каже дали имаме нужда от 7 блок в "Козлодуй"
АЕЦ "Козлодуй". Снимка: архив, БулФото

Икономистът Красен Станчев определи като нелогично подписването на споразумението с американската компания "Уестингхаус" за строителството на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй".

Той коментира пред БНТ, че подписването на документа става в момент, в който в обществото има неприязън към дългосрочните договори за нови мощности – независимо дали става дума за ВЕИ, или за въглищни централи.

Станчев допълни още, че подписаното споразумение с американската компания ще направи невъзможно в енергетиката да бъдат инсталирани мощности, които са с по-ниски цени от сегашните и в резултат няма да има либерализация.

Още по темата
Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов припомни, че 7 блок ще заработи в периода 2024-2025 година и ако през 2024 установим, че ни трябва нова мощност, то тя няма да може да бъде построена за една година.

Подписаното споразумение отваря пътна карта за реализацията на проекта, допълни и енергийният експерт проф. Атанас Тасев. След това обаче трябва да бъдат извършвани прекалено много действия, които ще отговорят на въпроса трябва ли ни, или не нова мощност. Отговорът в момента не може да бъде даден, защото липсва финансовият модел – какви са разходите за реализацията и експлоатацията, категоричен е Тасев.

Припомняме, че в края на миналата седмица стана ясно, че вече има подписано споразумение с "Уестингхаус" за изграждането на седми блок в ядрената ни централа. Днес Генов поясни, че то дава възможност на АЕЦ „Козлодуй“ да продължи да работи с американската компания, за да бъдат изяснени възможностите за реализацията на проекта, дали е изгодно изграждането на нова мощност, както и какви са възможностите за финансирането на проекта.

Генов допълни, че до края на седмицата документът ще бъде публикуван на страницата на АЕЦ „Козлодуй“, за да бъдат премахнати всички съмнения и спекулации около подписаното споразумение.

„В момента най-добрият вариант, при условие че удължим живота на пети и шести блок, е АЕЦ „Козлодуй“ да обезпечи изграждането и плащането на заемите по седми блок като нова мощност, докато другите работят“, допълни още Генов.

Как ще се отрази споразумението на арбитража за АЕЦ "Белене"?

Подписаното споразумение изпраща ясен сигнал към Арбитражния съд в Париж и той е: „Имаше нужда от АЕЦ „Белене“, категоричен е Красен Станчев. Според него документът е подписан умишлено именно с намерението да се повлияе на арбитража.

За Тасев обаче дори и без това споразумение е много малко вероятно арбитражният съд да се произнесе по казуса в полза на България. Той посочи, че по проекта за АЕЦ "Белене"  страната е подписала договори, изпратени са били спецификации, които са одобрени, направени са заявки за оборудване, което е произведено и страната ни е платила част от него, а после се е отказала от проекта.

Експертът припомни, че арбитражните съдилища са едноинстанционни, тоест техните решения не подлежат на обжалване и изрази съмнение, че съдът в Париж ще се произнесе в полза на България.

„През последните няколко години българската енергетика е доминирана от политика, геополитика и почти никаква икономика“, заяви още Тасев и посочи, че в момента Русия е в отстъпление, затова и САЩ настъпват с проекта за седми блок в АЕЦ „Козлодуй“.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А честито на българите,хем няма да имаме АЕЦ хем ще го платим евала Бойко евала Станишев евала ЕС
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 1Да, колега, да живее САЩ, и техните експерименти върху цели държави! Ама нищо, ей сега ще им дадем и фракинг да си тестват тук, и задниците си ще им дадем...------------фракинга го има от 60-те, няма какво да тестват. много глупости пишете бе ***
3
1
 
4
 
! Отговори
преди 9 години
Като добавим още 1000 МВт слънчеви+вятърни, които трябва да се компенсират в други 1000 МВт водни, защото не може да се забрани да има облаци ... и системата ще стане с толкова излишни мощности, че цената на тока ще се увеличи, само за да се поддържат в резервИ при положение, че след много по-евтината модернизация на 5-ти и 6-ти блок на Козлодуй, съществуващото положение ще ни устройва поне до 2035-та година, а щом един атомен реактор се строи за 10год. то най-рано след 11 год. може да почват
2
3
 
2
 
! Отговори
преди 9 години
Оки, ще се построи 7-ми блок. Само, че ще трябва да работи на 100%, за да е ефективен - все пак има фиксиран живот в брой години и ако не генерира ток, то икономическият му модел би пропаднал. Какво обаче се получава ... бихме имали 3 блока с обща мощност 3100 Мегавата, при потребление на страната в най-слабите месеци 2800 Мегавата, т.е. ако приемем, че АЕЦ-а трябва да работи на 100%, то всички останали мощности трябва да са изключени, а знаем че има договори с американските тецове за 1000 МВт
1
4
 
13
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ БГта преди 9 години
Държава кото не може да си погаси лихвите и вземат АЕЦа,на това му се вика приватизация,гарантирана от демоКРАДЦИТЕ НА САЩ