Българите вече избягват да правят депозити над гарантираните 196 хил. лв.

Между април и юни домакинствата понижават осезаемо вложенията си до 1 000 лв.,
Обновена: 7 авг 2014 14:40 | 7 авг 2014 14:40,
16
Българите вече избягват да правят депозити над гарантираните 196 хил. лв.
Снимка: Ройтерс

Паниката в банковия сектор през юни, която причини отлив на спестявания от системата за малко над 1 млрд. лв. само за месец, доведе и до значителни изменения в предпочитанията на клиентите за вида и размера на депозитите.

Неизвестните около бъдещето на Корпоративна търговска банка (КТБ) и Креди Агрикол България, и по-конкретно – все още неразрешеният въпрос за гарантирането на всички депозити, е провокирал и фирми, и домакинства да „избягат“ от големите депозити, т.е. тези над гарантираните по закон 196 хил. лв.

По-подробната статистика на Българска народна банка (БНБ) за депозитите в банковия сектор по количествени категории разкрива, че потребителите са изтеглили най-вече суми до 1 000 лв., докато предприятията са намалили размера и броя на спестяванията си за суми между 40 хил. и 50 хил. лв.

Данните на централната банка се отнасят за второто тримесечие на годината, като е възможно да не отразяват пълната динамика на изтеглените и преместените депозити по вид и размер. Статистиката не ни дава информация и за това дали и от коя банка са прехвърлени средства към друга или са изтекли от системата.Hidden Field

Факт е обаче, че общата сума на депозитите на домакинствата до 1 000 лв., които се оказват най-предпочитани, се понижава с 3,5% спрямо първото тримесечие. Дори и при сумите от 1 000 лв. до 2 500 лв. и от 2 500 лв. и 5 000 лв. има намаление, съответно – с 1,1% и 1,2% на тримесечна база. Понижение от 0,9% има и при депозитите в интервала от 40 хил. до 50 хил. лв.

Изключвайки намалението при сумите за депозити над законово гарантираните, спрямо предходното тримесечие при компаниите с най-много се понижава броят и абсолютният размер на спестяванията от 40 хил. до 50 хил. лв. За периода април-юни намалението е с близо 5 на сто.

Както е известно, Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) гарантира изцяло спестяванията на един вложител в една банка, независимо от броя и размера им, до 196 хил. лв. (100 хил. евро). Тази сума включва главницата и натрупаните до момента на отнемане на лиценза на дадена банка лихви.

Лицензът на КТБ до момента не е отнет, за да се активира Фондът, но са налице различни пазарни варианти за бъдещето на кредитора. Освен това има индикации, че БНБ ще увеличи срока на специалния надзор над двете кредитни институции. Неизвестният обхват на мини банковата паника от юни и възникналите впоследствие въпросителни около казуса очевидно са породили опасенията на вложителите за по-лош сценарий.

До банкова зараза не се стигна, но през второто тримесечие на 2014 г. домакинствата намалиха броя и сумата на депозитите в интервала от 500 хил. и 1 млн. лв. За периода най-голям ръст има за суми, попадащи под гарантирания максимум. Броят на сключените депозити за суми между 100 хил. и 200 хил. лв. нараства с 2,4%, а абсолютният им размер – с 2,9% на тримесечна база.

При компаниите най-голям е относителният спад за депозити между 500 хил. и 1 млн. лв. През второто тримесечие броят на този вид депозити се понижава със 7,8%, а абсолютният им размер – с 6,7%.

Първата добра новина е, че на годишна база през второто тримесечие общата сума на спестяванията на домакинствата нараства с 8,5% до 38,588 млрд. лв. При фирмите това покачване е със 7,5% до 15,04 млрд. лв., въпреки че през юни средствата им в банки са с 2,17% по-малко спрямо май.

Освен това само абсолютният размер на депозитите до 1 000 лв., сключени от домакинствата, е с 2,6% по-малък спрямо второто тримесечие на 2013 г. Другата положителна новина, е че депозитите на населението и фирмите във всички количествени категории, формирани от БНБ, растат спрямо година по-рано.

Още новини за банковия и финансовия сектор четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: банки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
A преди 9 години
И като са защитени депозитите до 100хил евро, кво от това вижда се че отказват да ги изплащат и да спазват закона. Щом държавата не спазва европейските законо и работи с/у народа ние защо да си плащаме данъците и да им спазваме измислените закони. АНАРХИЯ
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На Бойко къде са двата милиарда в коя банка а найвни ми човече къде ще гласуваш за герберугите
10
0
 
2
 
! Отговори
бат венци преди 9 години
До нема кинтиземи на пешо калибратаа сички яки жени танцуват голи наликогато знаят че им плащаш долари
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
уплашихме се ,значи ...
8
1
 
7
 
! Отговори
нема кинти преди 9 години
скоро нема да си зимам бентли
7
0
 
5
 
! Отговори
ss преди 9 години
песента "Девет милиона мишлета", актуална от 22 години
6
0
 
8
 
! Отговори
ss преди 9 години
Девет милиона мишлетаизкарват се за всичко ченгета.А котараците подхвърлят досиетаи си пият кафето......Хората търпяха и накрая проумяха,че си правят с тях лоша шега..."Разликата днес е, че мишоците намаляха до 7 милиона, котараците се нароиха, а досиетата станаха СРС-та.
5
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблемът е че и до 100 хиляди евро не са гарантирани, защото БНБ винаги може да обезцени лева и да върне левове, които не струват даже няколко евро.
4
4
 
12
 
! Отговори
ฏ&#366 преди 9 години
Хората няма какво да ядът, вие ни занимавате с глупусти. Колко са тези с над 100,000 евро ?
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Г.Е колко колко ,ами като хванеш депутатите и техните приближени и роднините им ,има няма около 30-40 хиляди :)) ! Другите,само сънуваме такива суми :) !
2
1
 
25
 
! Отговори
me преди 9 години
Много вярно, и аз вече избягвам да правя депозити на 200к. Е, избягам и над 200лв, откакто заплатата ми е с 1/4 по-ниска от това, което взихмах преди 4 години, а тази на половинката е 1/2 от това, което взимаше преди 2 години. Явно в БГ образованието върви обратно-пропорционално на заплатата. Но както и да е, мисълта ми е, че е съвсем вярно, че хората избягват големите депозити. Вероятно защото имотите от бабите започнаха да свършват...
1
6
 
16
 
! Отговори
Г. преди 9 години
Е, колко на брой са тези българи, които могат да направят депозит над 196 000 лв?!

Спонсорирани публикации