Тръгват плащанията по всички оси на "Регионално развитие"

Ще започнат и разплащания по "Околна среда" с резерви от бюджета
12 авг 2014 14:35, Миглена Иванова
15
Тръгват плащанията по всички оси на "Регионално развитие"
Снимка: БТА

От днес с пари от бюджета се възстановяват всички плащания по оперативната програма „Регионално развитие”, включително и по двете спрени от Брюксел оси. Това съобщи служебният вицепремиер и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева на пресконференция след среща с представители на Камарата на строителите в България, Националното сдружение на общините, служебния министър на околната среда Светлана Жекова и служебния министър на финансите Румен Порожанов.

Още по темата
От днес по програма „Регионално развитие” ще започне изплащането на сертифицирани 188 млн. лева, уточни Захариева.

Що се отнася до плащанията по спряната от Еврокомисията програма „Околна среда”, по нея също ще започнат поетапни плащания, като се търсят резерви от бюджета. Точните разчети ще бъдат готови и представени през следващата седмица, каза Порожанов.

Управляващите органи ще започнат да подават искания за плащания към сертифициращите органи по програмата, а те от своя страна ще ги внасят за разплащане според възможностите на бюджета, обясниха министрите.

Търсят се и варианти да се отпуши работата на фонд ФЛАГ, който осигурява мостово финансиране за общините, които осъществяват европейски проекти. Фондът спря плащанията по всички кредитни линии преди няколко месеца, след като първо Еврокомисията, а след това и държавата прекратиха плащанията по програма „Околна среда”.

Екатерина Захариева подчерта още веднъж, че основен приоритет в работата на служебното правителство е възстановяването на доверието и диалога с местната власт и бизнеса, както и на плащанията от Брюксел по програмите „Регионално развитие” и „Околна среда”.

Порожанов допълни, че целта е до 30 октомври - крайният срок за заявяване на средства за възстановяване към Еврокомисията за тази финансова година, да се подадат максимални искания според всички изисквания.

Светлана Жекова допълни, че е невъзможно възстановяването на спрените пари по програма „Околна среда” да стане до края на август, тъй като предстоят допълнителни преговори с ЕК. На експертно ниво е свършена необходимата работа и е изпратено уведомление до Брюксел, по което се очакват коментари и бележки, обясни тя. По думите й ЕК очаква да докажем, че системите ни за управление и контрол работят.

Жекова обясни, че управляващият орган на оперативната програма работи по пакет от искания за сертифициране на разходи по всички нови изисквания, чрез които на практика страната ни ще докаже, че системите за контрол работят.

Продължават и разговорите с общините по финансовите корекции по програмата, допълни Жекова. Предстои да бъде оповестено окончателното число.

Гинка Чавдарова от сдружението на общините посочи, че в момента общините са в процес на получаване на пари от 166-те млн. лева, които одобри правителството на Пламен Орешарски в последните дни от управлението си. Тя призова за повече прозрачност при разплащането на средствата.

От строителната камара обясниха, че ще започне и процес по предоговаряне на сроковете за изпълнение на забавените проекти заради забавените разплащания. Ще се търси решение, което да не доведе до финансови корекции за страната.

Точният размер на задълженията към строителни фирми обаче не е съвсем ясен. Захариева обясни, че много строителни фирми са спрели да фактурират разходи, за да не плащат ДДС върху тях, тъй като са изчерпали резервите си.

Председателят на камарата Светослав Глосов посочи, че задълженията надхвърлят 1 млрд. лева, но точната сума ще се изясни, след като започне фактурирането на разходите и подаването на искания за сертифициране.

Неразплатените фактурирани разходи по проекти, финансирани от програма „Околна среда” са за около 304 млн. лева, по програма „Регионално развитие” са за около 188 млн. лева, а по Програмата за развитие на селските райони – около 150 млн. лева, каза Глосов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
3
 
! Отговори
ss преди 9 години
До кукупоредния гербер...абе ти сигурно имаш портрет на ББ в спалнята и преди лягане сигурно му се кланяш после му благодариш и си лягаш супер доволен в панелката от 1952-ра!!! Викаш си : Ехххх какъв човек! Магистрала направи, метро направи и т.н (жп не е правил не преувеличавай) и т.н но ти си доволен......даже и магистралата сигурно не си виждал (може и да нямаш кола)....от такива като теб в тая страна с лопата да ги ринеш
12
3
 
4
 
! Отговори
Стефан преди 9 години
Свидетели сме на поредния ход за източване на бюджета от хора на ГЕРБ. Представете си до къде ще ни докарат ако ги върнем на власт?
11
2
 
2
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Това сега решение на Захариева ли е или на Борисов?
10
3
 
3
 
! Отговори
Ренета преди 9 години
Както се обясневаше от ГЕРБ, че предишното правителство щяло да фалира държавата, изведнъж се оказа, че е оставило резерв, който марионетките на Бойко да харчат
9
3
 
1
 
! Отговори
Мая преди 9 години
Това е поредния пи ар ход на правителството, който обаче може да предизвика повече проблеми отколкото ползи
8
3
 
2
 
! Отговори
Емил преди 9 години
Нямам доверие на Захариева, че е взела най-правилното решение за страната, да не забравяме, че обслужва интереси на ГЕРБ и Плевнелиев
7
3
 
1
 
! Отговори
морски преди 9 години
Почва се,герберастите сега ще разграбят до последно всичко останало от държавния бюджет и резерва.Тежка зима ни чака,българи!
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а нали уж бюджета беше опоскан?
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Демагогия до небето и обратно. Част от предизборната програма за тези които ще гласуват. Имаше един филм "Преброяване на дивите зайци". И да не забравите че може да има режим на тока след изборите?
4
2
 
6
 
! Отговори
SS преди 9 години
Порожанов....дето прескочи оградите на Фонд Земеделие за да не му връчат заповед за уволнение...същия *** дето лежа в болница защото го пребиха едни чичковци заради Не-уреден проект....този корумпиран ***.....аз лично ще си хвърля българския паспорт вече....нов бардак със стари *** се прави....Боже пази България
3
2
 
5
 
! Отговори
ббг преди 9 години
А някой ще напише ли защо са спрени? Никъде в пресата не пише нищо по въпроса. Как така са спрени без да се знае защо?
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам какво е казала Захариева, но ЕДИНСТВЕНАТА задач на сужебното правителство е да организира и проведе изборите... А харчене на бюджетни пари без санкция от парламента е нарушение на Закона за държавния бюджет, което е и престъпление по Наказателния кодекс.Номер 1, нищо не се отпушва, тепърва ще се доказва дали Орешарски е успял да оправи порочните практики на ГЕРБ. А дотогава ще се извършва плащане с бюджетни средства.
1
10
 
7
 
! Отговори
отпуши се преди 9 години
Махнаха се некадърниците и Европа за милисекунди отпуши всичко. страхотияяяяяя

Спонсорирани публикации