Бизнесът и синдикати: КТБ може да бъде оздравена по пазарен начин

В момента БНБ бездейства
Обновена: 14 авг 2014 14:38 | 14 авг 2014 14:38,
23
Бизнесът и синдикати: КТБ може да бъде оздравена по пазарен начин
Снимка: ЕК

Няма безспорни доказателства за неизбежна несъстоятелност на КТБ и дъщерната ТБ "Виктория". Това заявиха по време на специална пресконференция от експертния съвет към работодателските и синдикалните организации, които анализират ситуацията в поставената под особен надзор банка.

От съвета признават, че основават този извод на базата на оскъдната публично представена информация.

Според заключенията на съвета не са необходими средства от бюджета за оздравяването на банката, а да се търсят частни средства, дори и на вложителите в нея, обясни Емил Хърсев, член на съвета. Според него вложителите лесно могат да бъдат убедени да спасят банката, защото при оздравяване ще загубят най-много между 20 и 25% от средствата си, а при фалит - загубите ще бъдат 90%. Става въпрос за влоговете, които не са гарантирани, уточниха представителите на съвета.

"Има обаче очевиден отказ от изпълнение на правомощията от страна на БНБ, което е притеснително", каза Хърсев.

Нужни са спешни оздравителни мерки, които са предвидени в сега действащото законодателство, коментира от своя страна Валери Димитров, бивш председател на Сметната палата и член на съвета. Той обясни, че замразяване на дейността на банки със затруднения в страни с добри надзорни практики се прави за дни или седмици, а не за месеци.

От публичните данни от съвета съдят, че не са предложени адекватни мерки - не са потърсени сегашните акционери да повишат капитала, нито са търсени други акционери и надеждни инвеститори. Димитров смята, че вероятни инвеститори са други банки.

Възможно е и надзорно решение за вливане на КТБ в друга банка, с което да се възложи на придобиващата банка или на Фонда за гарантиране на влоговете в банките да преструктурират и оздравят банката. Сред предложенията на съвета е и финансова подкрепа за КТБ чрез синдикиран заем, включително и държавен заем, но който отговаря на критериите на ЕС за държавна помощ. Сашо Дончев обясни, че търсенето на варианти за намиране на заем може да доведе и до намиране на инвеститор, който да купи цялата банка. "Най-лошият вариант е нищо да не се прави", категоричен беше Дончев.

Според него в момента БНБ бездейства, а законът не позволява друг да действа. Така са застрашени поне 25 хил. работни места в компании, чиито средства са в КТБ. Служителите в тези компании не получават заплатите си, а има опасност и да спре работния процес в предприятията ни, каза Дончев.

От съвета предлагат и вариант Фондът за гарантиране на влоговете да може да стане мажоритарен акционер в КТБ и по този начин да спести плащането на гарантираните от закона влогове, допълни Димитров.

Тези предложения са вписани в меморандум, изготвен от експертния съвет. По-късно днес експертите ще представят своите идеи пред финансовия министър, каза Иван Кокалов от КНСБ.

На базата на докладите на одиторите експертния съвет препоръчва и ТБ "Виктория" да заработи веднага. Един от начините е банката да бъде поета от Българската банка за развитие, като държавната банка изкупи акциите на ТБ "Виктория" на цената, платена от КТБ, обясни Емил Хърсев.

Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“ съобщи още, че служители в КТБ са се обърнали към синдиката, притеснени от "нещата, които ги карат да правят". Той добави, че предстои среща с тези служители и не уточни какви опасения са изразили те пред организацията.

Още новини за КТБ можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: КТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 9 години
До вложителМОЛЯ ВИ, ПИШЕТЕ ЧАС НА ПРОТЕСТИТЕ ОБЕЗАТЕЛНО, САМО ДЕНЯТ НЕ Е ДОСТАТЪЧЕН !!3 ДНИ СЕ ГОВОРИ И ПИШЕ ЗА ПРОТЕСТ НА 19-ТИ, А ДНЕС 18.8. ПАК НЕ СЕ ПИШЕ ЧАС ЗА НАЧАЛО. пРИ ТОВА ПРЕСТЪПНО БЕЗДЕЙСТВИЕ ОТ БНБ ТРЯБВА ВСИЧКИ ДА СМЕ ПРЕД СГРАДАТА НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ!
19
0
 
0
 
! Отговори
вложител преди 9 години
Протестът е на 18.8. , а на 19.8. от 12 часа е Учредителното събрание на Комитет за защита на финансовата и банковата стабилност в България - инициатори са групата на г-н Рашидов,КТБalive, Синдикати, Работодатели, Експертния съвет, който на 14 август 2014 г. предложи Меморандум. Място: зала "Партер" в сградата на КТ Подкрепа на ул. Ангел Кънчев 2 /пл. Гарибалди/.
18
0
 
0
 
! Отговори
Това е НАГЛОСТ преди 9 години
Столипиново номинира Пеевски за депутат.Делян Пеевски е човек, който се е доказал в България, че може да работи, да прави политика и бизнес, обясни Яшар Асан номинацията. Той допълни, че жителите на Столипиново много ценят Пеевски като депутат, като депесар и го харесват.
17
0
 
1
 
! Отговори
вложител преди 9 години
На 18.8. всички КТБ вложители на ПРОТЕСТ пред БНБ !!!ДА ЗАЩИТИМ ИНТЕРЕСИТЕ СИ !!!КТБ НЕЗАБАВНО ДА ВЪСТАНОВИ ДЕИНОСТТА СИ !Вложителите да не изпаднат в паника след като КТБ отвори, това е много важно за нейнатаСТАБИЛНОСТ !Наказания за БЕЗДЕЙСТВИЕТО на държавните институции и за РЕЖИСьОРИТЕ на КРИЗАТА с КТБ !!!СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА: Вложители + КТБalive+ Синдикати+Работодатели !!!ВСИЧКИ ЗАЕДНО ДА ДЕЙСТВАМЕ !
16
0
 
1
 
! Отговори
И.Н. преди 9 години
КТБ ТРЯБВА ДА СЕ СПАСИ!! БНБ ДА НЕ ИГРАЕ ПО СВИРКАТА НА ПЕЕВСКИ И ДА СЕ ЧУДИ КАК ДА ФАЛИРА ЕДНА ЗДРАВА БАНКА,А ДА СЕ ЗАЕМЕ СЕРИОЗНО СЪС ТОВА.БНБ В СЛУЧАЯ ВЪРВИ ПРОТИВ ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ.
15
2
 
1
 
! Отговори
М.К.Р. преди 9 години
Неискаме държавата да оздравява КТБ !!!! Искаме червените крадци да върнат откраднатото а,електората им да се чукне "У ТЪПИТЕ ЧЕВЕНИ КРАТУНИ"!!!!!
14
0
 
1
 
! Отговори
Срам преди 9 години
Искров в затвора,Цацаров също и Прасешки и той.Някои политици също са замесени и трябва да се разследват. Прасешки и майка му-да върнат заемите си към КТБ.Медиите които допринесоха за банковата суматоха да се накажат по реда. Политиците напиращи за банкова ваканция,да се разследват за национално предателство.КТБ да се ОТВОРИ ВЕДНАГА!!!
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Връщайте парите на хората, бе крадци долни !
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
vlojitelite piinete stydena vodica .....
11
1
 
2
 
! Отговори
Mnenie преди 9 години
Bankata e bila sizdadena kato shemite na aktsii prez 1990 te godidni, samo 4e s u4astieto na dirjavni i politi4eski lideri, kato kombinatsiya s kilioneriKolkoto i da ritat horata i vlojitelite naroda 6te plati krajbata na veka. Taka e samo v Bilgariya. Nyama sid i prisida. Iz4aka se 2 m. za da se potulyat faktite i hayde0 led izborite novo kabare s stari prostitutki
10
0
 
8
 
! Отговори
факт е преди 9 години
БНБ умишлено бездейства ! Бавенето на одита води с всеки изминат ден банката към фалит ! Явно защитават някой мафиотски интереси !
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 4 и 6:Черен Петър ли си, тапънар завистлив ли си, недей плака на чужд гроб. Ако БНБ и правителството наистина търсеха, досега да са намерили кой - ето сега тези експерти казват, и не само те. Ама не искат, а завистливи гадове като тебе им пригласят.
8
0
 
6
 
! Отговори
работещ преди 9 години
До гого:Напълно възможно и лесно е, да се въведе лимит за теглене от КТБ - в Кипър май че беше 1400 Евро на месец, у нас би могло да е 1400-1500 лв. на месец. Тогава, въпреки опашките, банката няма да остане без пари. Това е правена вече и в Кипър и в Гъция, сега и в Португалия, а и на други места в Европ и по света.
7
4
 
2
 
! Отговори
работещ преди 9 години
Предложенията на този съвет са реалистични и в полза на вложителите и държавата. НО, България се управлява от *** на Путин, наредил съсипване на КТБ, защото Цветан Василев е отказал банката да издаде гаранции на фирми на Путин за ЗАПОЧВАНЕТО на Южен поток, защото са избутали негови фирми. Два месеца БНБ (Искров е бивш гл.касиер на Росексим банк), прокуратурата и правителството протакат, лъжат и така СЪСИПВАТ КТБ в услуга и на Доган/Пеевски, които не искат да връщат 350 млн. и на Прокопиев.
6
4
 
5
 
! Отговори
Черен Петър преди 9 години
Кой ще купи източен язовир в центъра на пустинята или лафка за сладолед на Северния полюс?
5
1
 
5
 
! Отговори
читател преди 9 години
Какво общо имат синдикатите със състоянието на банките пък и да дават съвети. Само в родилното още не са давали съвети.
4
5
 
5
 
! Отговори
Черен Петър преди 9 години
Може, когато всички кредитополучатели върнат парите и хванат Цветан и той за да оттърве кожата върне също парите.Аз не желая моята държава да плаща на крадците, като възстанови сумите на вложителите. Те, явно нямат вина, но и аз също.Търсете крадците, дадохте им много време. Може вече да са станали почетни граждани на ЮАР и комшии на една Веска от друга банка.
3
1
 
4
 
! Отговори
до 1 и 2 преди 9 години
Ей това е лошата черта на българина, все да бъди против и да завижда.Защото не сме единни като другите нации - затова никой не ни уважава по света, и политицитеси играят с нас. РАЗБЕРЕТЕ ТОВА !
2
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
никакви работни места не са заплашени .Само плашат за да изнудят държавата да плати сметката
1
1
 
4
 
! Отговори
гого преди 9 години
Абе нали само докато отвори ще има опашка до лъвов мост от желаещи да си приберат парите .ИЛИ СМЯТАТЕ чЕ САМО ВАшТЕ ХОРА щЕ СЕ УРЕДЯТ