Митниците очакват 1 млрд. лв. неизпълнение на приходите

Танов ще променя подхода за избор на кадрите, за да спре тенденцията
Обновена: 14 авг 2014 17:15 | 14 авг 2014 17:15, Надежда Бочева
43
Митниците очакват 1 млрд. лв. неизпълнение на приходите
Ваньо Танов. Снимка: Агенция "Митници"

Агенция "Митници" ще отбележи около 1 млрд. лв. неизпълнение на приходите към края на годината, заяви на пресконференция директорът на приходната агенция Ваньо Танов.

Както Investor.bg писа по-рано днес, към юли събираемостта на приходите в Агенция „Митници“ изостава с близо 500 млн. лв. спрямо планираното за тази бюджетна година. От началото на годината са събрани 4,354 млрд. лв., показват данни на митническата служба.

Още по темата
Дни след завръщането си на поста Танов разкритикува работата на Агенцията в периода след освобождаването му преди близо година.

Той коментира, че част от неизпълнението на приходите се дължи на грешно планиране – например било заложено Агенцията да събере 52% от ДДС, тоест повече от НАП. Преотстъпването на част от акциза с ваучерите за горива за фермерите също не било отчетено при съставянето на бюджета, даде пример Танов.

Планирането на приходната част според него е само част от проблема. Новият директор заяви, че когато се е запознавал с работата на Агенцията, е видял по три различни справки за едни и същи теми, като така са били манипулирани данните – една справка за финансовото министерство, друга – за митниците и трета – за Министерския съвет.

Той определи назначението си като завръщане в "блатото". "Защо се върнах в блатото? Който и да дойде, сега сме на нивата от 2012 г.", коментира Танов.

Той даде на журналистите справка, според която приходите, събрани от Агенцията от 2010 до 2013 г., растат с около 10 – 11% годишно.

Танов отправи критики и към досегашната кадрова политика и заяви, че докато е бил директор на митниците, назначенията са ставали само с конкурси, а през последната година изискването било заобикаляно. „В мобилните групи за проверка има служител с присъда, а оплакванията на фирмите за рекет растат“, даде пример той.

За да бъде намалено неизпълнението на приходите, Танов ще промени подхода към кадрите. На среща с премиера той ще иска и промени в нормативната уредба.

Танов коментира още, че поради предстоящото съставяне на Бюджет 2015 е изключително важно да бъде стабилизирана Агенцията. Той очаква евентуално подобрение при приходите да бъде отчетено най-рано през октомври.

Директорът на митниците отправи още упреци към предишното ръководство – за състоянието на системата за анализ на риска, за разформироването на звеното за проверки с рентген и демотивацията на състава.

Ваньо Танов за пореден път коментира случая с Мишо Бирата. Той заяви, че проверката в пивоварната "Леденика“ е била планирана месец преди това, а по принцип лицензите се отнемат, за да се приведат предприятията в съответствие, а не за да бъдат затворени. Танов показа два протокола от проверката – един оригинален и един фалшифициран, като е дописано, че някой е възпрепятствал проверката.

Прословутият разговор между него и Бойко Борисов по думите му е сглобен, като са използвани реплики и от други разговори.

Още по темата четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако знаех ЕГН-то на Таньо Ванов щях да му звънна да го поздравя.
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На тия които плюват комунистите само ще кажа, че Танов също е комунист, както и Борисов и Близнашки. Но се пребоядисаха след като свърши далаверата при комунистите. Никой не може да избяга от миналото си. То ще го преследва до гроб.
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
oate edin bastyn aman....
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде бе моралистите протестъри, защо мълчите бе? Това ли ви е морала, върнахте Танов да движи контрабандата с цигарите.Нещастници смотани, Борисов ви купи евтино
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво ще промени един алкохолик като Танов, подпухнало корумпирано герберастко ченге!!!!!!
31
3
 
6
 
! Отговори
Бивш член на БСП преди 9 години
Колкото повече реват червените другари , толкова повече печели държавата. Супер калинките на БСП и ДПС трябва жестоко и без никаква милост да бъдат уволнени на момента. Това са вредители на България.
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гьонсуратлък и абсолютна простотия от троловете на Моника Хохегер и нейните сътрудници от всички коалиции.Жалко че и маса хора от десните са на тяхната трапеза.Затова е този рев срещу Танов.Затова са така единни в борбата за опазването на крадените милиони.Наредиха се отново на софрата Софиянски,Костов,Цонев,Доган...А какво стана с Бисеров?И Цветан Василев ли ще избяга като братя Галеви.Пеевски се прави на интересен в ПИК и разбира се на абсолютно невинен.Горкият млад мамин милионер.Съд няма ли?
29
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Знаят много добре,че това е човекът,който ще промени нещата,затова така ревнаха вкупом.Страх ги е,че ще спре потока към тях.Търсят поводи,за да оспорват всяко нормално за държавата решение.Платени сайтове от Пеевски,Цветан Василев,костовисти и мними десни,както и БСП/ДС се опитват да настройват хората един срещу друг и да громят с лъжи опонентите.Заринаха ни в мръсотия заради откраднатите от тях милиони и това не е от сега,а продължава през целия преход.Страх от закона ги прави зли и нагли.Смрад
28
1
 
2
 
! Отговори
dan преди 9 години
г-жа Янкулова услужливо сбърка цифрата по "Хоризонт" и каза че неизпълненито е 100милиона Много си приличат с волгин
27
0
 
2
 
! Отговори
Mr. Bean преди 9 години
dobyr den.
26
3
 
4
 
! Отговори
87 преди 9 години
НА ПЪРВО ВРЕМЕ КОНТРАБАНДНИТЕ ЦИГАРИ ДА ОВЛАДЕЕМ ,ДА НАСИТИМ ВЪТРЕШНИЯ ПАЗАР ....ЗАТОВА ЩЕ НАЗНАЧА ВЕРНИ ДРУГАРИ...Е СЛИД ТОВА ЩЕ ТРЪГНАТ И ПАРИТЕ НАЛИ .......
25
2
 
4
 
! Отговори
прост избирател преди 9 години
Нали Бсп щяха да спират контрабандата? Кво стана? Същото каквото стана и с новите работни места-Лъжа и измама.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До От чужбинаНе ги чети и няма да се срамуваш.
23
5
 
6
 
! Отговори
от България преди 9 години
изобщо не ми дреме в кой *** на света си наврян ,но трябва да ти заявя ,че няма да позволя на третокачествени родолюбци да ми дават акъл колко и как трябва да работя...а ванката танев си е просто един неизтрезнял алкохолик..протеже на тиквата ..бат боццццц
22
3
 
5
 
! Отговори
sss преди 9 години
тоя пък къде пак го намърдаха, тия шапкар не се ли *** достатъчно та още го бутат там...
21
7
 
9
 
! Отговори
От чужбина преди 9 години
Срамувам се , че съм българин като чета ПЛОСКИТЕ и ИНФАНТИЛНИ коментари на неграмотните форумци! Абе алооо, знаете ли, че за да имате, ТРЯБВА ЯКО ДА РАБОТИТЕ, а г-н Танов не ви е изобщо на нивото, за да коментирате сложната материя, в която той е БЕЗСПОРЕН ПРОФЕСИОНАЛИСТ, ПРИНЦИПЕН, ДОБЪР РЪКОВОДИТЕЛ и ако имахте една десета от качествата му, сега нямаше да имате време да си чешете тъпанарските езици!!! БАЧКАНЕ му е майката за да успееш, във всичко е така! От носът си по-далеч не видите, жалко..
20
1
 
8
 
! Отговори
митничар преди 9 години
Каквото и да си говорим митниците както и енергетиката са любимите места за крадене на другарите червени мързеливци. Винаги когато БСП-ДС са на власт крадат по 24 часа в денонощието , защото няма повече часове.
19
5
 
4
 
! Отговори
Лошо, много льошо преди 9 години
До ДПС69БСПЛошо, мнооого лошо за мутрата ...... пак сите ша стават против него и може и да си купи първото место ..... ама друг ша управлява!!!!!
18
7
 
5
 
! Отговори
Веселка преди 9 години
Е щом УРКО се появи контрабандата отива при ТИКВАТА и ЦВИНОКИО за купуване на изборите...........
17
8
 
8
 
! Отговори
прозрачност преди 9 години
ваньооо...ти по-добре кажи кой свети маслото на мишо бирата щото там яко се осрахте със завинаги бившия премиер..толкова много,че краката ви са затънали до коленете в *** а ръцете ви са изцапани до лактите с кръв

Спонсорирани публикации