Отива ли си ерата на тесните дънки?

Модни експерти вярват, че идва времето на по-широките модели
19 авг 2014 15:23, Елена Кирилова
16
Отива ли си ерата на тесните дънки?
Снимка: архив Ройтерс

Ерата на тесните дънки може би е към своя край. В крайна сметка жените ги обичат също толкова, колкото и ги ненавиждат.

Преди три години търговците на облекло на дребно се опитаха да сложат край на тази тенденция, пускайки на пазара повече панталони тип чарлстон. Жените обаче продължават да купуват тесните модели.

Сега веригите, насочени към масовия пазар, като Gap, както и луксозни марки като Bloomingdale, се опитват отново да въведат по-широките дънки. Gap твърди, че ключът се крие в стилните широки панталони.

Целта е жените да започнат да купуват нови модели и да се намалят продажбите на моделите за изключително слаби дами, пише Bloomberg.

Този път индустрията може и да успее, твърди Маршал Коен, главен анализатор в NPD Group.

Заетите жени искат дрехи, които могат да носят, когато отиват на йога и на работа, коментира Нанси Грийн, генерален мениджър на Athleta. По думите ѝ дамите не искат да се преобличат по пет пъти на ден.

След години, в които са носили тесни дънки, много жени са готови да носят по-комфортни дрехи, посочва Уенди Лийбман от компанията за проучвания WSL Strategic Retail.

През последните няколко години жените купуват по-спортно облекло от Lululemon Athletica и спортния бранд на Gap – Athleta. Exhibit A – разтегателен панталон на Lululemon, струващ 108 долара, е създаден за носене до и от йога студиото. Миналата година започнаха да се появяват и по-спортни на вид ежедневни панталони от платове като лен и памук. Най-новите модели на Gap включват повече ципове, а сред моделите могат да бъдат открити и доста шалвари.

Новите модни тенденции имат мултиплициращ ефект. Доказателство за това са тесните дънки. Техните продажби се увеличиха значително, когато жените започнаха да купуват много ботуши, в които могат да се поберат само тесни панталони.

Продажбите на дамско облекло се увеличават с 1% до 116,2 млрд. долара в САЩ през 12-те месеца, приключващи през юни, докато тези на панталони нарастват два пъти по-бързо до 8,2 млрд. долара, сочат данни на NPD. Широките панталони до голяма степен са отговорни за това. Големият въпрос е дали жените наистина са готови да заменят тесните дънки.

"Наскоро продажбите на дънки започнаха да спадат, засягайки търговците, които не успяват да се адаптират към новите тенденции", твърди Бети Чен, анализатор на Mizuho Securities USA.

Въпреки че манията по цветните дънки временно помага на бизнеса, тази тенденция бързо залезе, допълва тя. По думите ѝ докато не се появи голяма модна иновация, свързана с денима, застоят в индустрията е неминуем, а продажбите ще пострадат.

Проблемът е, че широките панталони трудно ще намерят купувачи в лицето на някои жени, защото някои дами твърдят, че подобни модели просто не им отиват.  

Още новини за модната индустрия можете да прочетете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: Gapдънкимодна индустрия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
6
 
! Отговори
Венера преди 9 години
"Модни експерти вярват, че идва времето на по-широките модели"А-ха, модел МАКДОНАЛДС .
12
2
 
10
 
! Отговори
7 преди 9 години
Каквото и да ти говорят,става въпрос за бизнес и пари!Всеки ден ги виждат "черниците"с огромните *** се набутали в тесни дънки и крачат гордо,гордо...А ние слабите засукани европейки се тревожим дали изглеждаме добре в тесните дънки!Да се поучим от черниците!
11
0
 
2
 
! Отговори
m0105 преди 9 години
modata se zavru6ta prez godinite , a nali trqbva da se poddurja svetovnata ikonomikakakvo li ne sutvoriha - cuchini/camel toe guard/ za banskite i tesnite pantaloni, daje i lepila za banski gledah predi sedmitza//v kraina smetka 6te nosim dunki koito 6te pod4ertaqt dobrite formi na tqloto
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
10 е много прав. В Америка, а и в Англия, преобладаващият размер с от XL нагоре. Тесните дънки размер XS без *** и модерни "избелвания" "бръчки", "кръпки", "*** ***" и други подобни извращения, с хубав цвят и от приятна материя са дефицит от много време. Като видя някъде, веднъж на няколко години, винаги вземам. А със затлъстяването на "великите сили", все по-малко ще се произвеждат, заради намаляващия пазар :(
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГАП е американска марка. Там пазарът на тесните дънки е много ограничен. Търсят се широки размери тип nXL, клонящо към +∞
8
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Със сигурност обаче ерата на мъжете с епилираните крака си остава завинаги част от българската мъжка "визия" "Епилацията на крака не е българска, а световна мода. Така че трябва да се уважаваме българите, че още не е навлезнала толкова навътре в културата ни колкото на запад тая мода.Ама ти си си на принципа : плюй родното с затворени очи.
7
1
 
19
 
! Отговори
ШибиРиби преди 9 години
Аз не съм моден експерт но също вярвам в свободното движение на гюлетата.
6
5
 
34
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Едно време дедите ни в сволте потури имаха мъдури, днешните момчетия в своите дънки имат трънки1
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
О, да, от кога мечта да мога да се изпотя в фитнеса и след това да не трябва да се преобличам :)
4
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Със сигурност обаче ерата на мъжете с епилираните крака си остава завинаги част от българската мъжка "визия"
3
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Глупости , никоя жена няма да обуе широки *** , ако може да подчертае дупе с тесни джинси
2
0
 
18
 
! Отговори
.................... преди 9 години
Дупетата са на менекен:):):)
1
9
 
3
 
! Отговори
qko dupe ima mackata преди 9 години
ot lqvo taq 6e i go zabia braaat

Спонсорирани публикации