Енергийният борд ще заседава поне веднъж месечно

Новата институция ще бъде постоянно действащ орган към Министерския съвет
25 авг 2014 17:50,
9
Енергийният борд ще заседава поне веднъж месечно
Снимка: архив, БТА

Поне един път в месеца ще се събират експертите, които ще участват в Енергийния борд, става ясно от постановлението за създаването на институцията и правилника за дейността й, публикувани на страницата на Портала за обществено обсъждане. До 8 септември от Министерския съвет очакват коментари на заинтересованите страни по публикуваното предложение.

Новата институция ще бъде постоянно действащ орган към Министерския съвет и задачата му ще бъде да решава важни въпроси в областта на енергетиката, е записано още в проекта. Финансирането на дейността на борда ще идва от бюджета на Министерския съвет.

Бордът ще извърши анализ на състоянието на сектора и ще посочи причините, които водят до нестабилност на системата. На базата на тази информация ще предложи и принципи за устойчиво управление на енергетиката.

Архивът от заседанията на борда ще бъде публичен, като протоколите ще бъдат изготвяни до три дни след заседанието. На страницата на Енергийния борд в интернет ще бъдат публикувани още и решения, становища и предложения на институцията, както и годишните отчети от дейността й.

В състава на борда ще влиза по един представител на електроразпределителните дружества (ЧЕЗ, Енерго-Про и ЕVN), както и на Асоциацията на топлофикационните дружества, Асоциацията на банките в България, на Българската фотоволтаична асоциация, на Асоциацията на водните централи, на ветроенергийната асоциация, на потребителите, на работодателските организации (Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българска търговско-промишлена палата и Българска стопанска камара), на синдикалните организации (КНСБ и КТ „Подкрепа“), на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Участие в борда ще имат и Българският енергиен холдинг (БЕХ), Националната електрическа компания (НЕК), AES ТЕЦ Марица Изток 1 и КонтурГлобал ТЕЦ Марица Изток 3.

Председател на борда ще бъде Екатерина Захариева (вицепремиер по икономическата политика и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране), а неин заместник ще бъде енергийният министър Васил Щонов. Членове на Енергийния борд ще бъдат още и зам.-министърът на икономиката и енергетиката, зам.-министърът на труда и социалната политика, както и председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

На заседанията на борда могат да бъдат привличани още и представители на други държавни и международни органи и институции, както и търговски дружества от сектор „Енергетика“, е посочено още в проекта за постановление за организация на дейността на новата институция.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
4
 
! Отговори
ГГ преди 9 години
А един път на месец - успокоително е, значи цената на тока ще се вдига само един път на месец. Съставът е прекрасен, ще се взимат чудни решения.Гласувайте за ГЕРБ - те знаят как да ви е...!
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се нарече правилно - електроинфлационния орган. :-)
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой и по кой закон създаде тая "институция" на енергийната олигархия? Няма ли кой да сезира Конституционния съд? Няма ли медии, които да подхванат тая гигантска смехория?
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Америка ските и другите чужди компании са първа писта, но АЕЦ Козлодуй го няма. Явно времето на евтината ядрена енергия свърши. А какво прави Асоциацията на банките тук? Чака ни енергийно робство.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А защо не и представители на държавната ТЕЦ Марица Изток 2?
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Екатерина Захариева и Васил Щонов набързо си осигуриха държавни месечни приходи за бъдещи периоди от участието си в този енергиен съвет/борд/комисия/кръгла маса/бюрократична единица, който нищо не прави и от който нищо не зависи. Те за това и са се съгласили да участват в това служебно правителство, а не за да организират изборите.
3
1
 
3
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
Веднъж месечно, да разделят краденото, и така до другият месец, не, че ги интересува бъдещето на Бг, енергетиката. Каквото кажат" брюкселското зеле" това и ще направим.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това на български не е борд, а съвет - енергиен съвет, но даже и съвет не е, защото трийсетина човека няма какво да решават. Спуска им се решението и те имат за задача колективно да го приемат.
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бех защо още не е разпуснат? Макар че си върши работата да създава дългове. По интересное тия дългове кои банки са ги отпускали? Да не се окаже дефицитът в енергетиката да е равен на дефицита в ктб?