Бизнес климатът се влошава за трети пореден месец

Основната пречка е несигурната икономическа среда, показва анкетата на НСИ
28 авг 2014 13:10,
2
Бизнес климатът се влошава за трети пореден месец
Снимка: Архив, Reuters

Бизнес климатът се влошава за трети пореден месец. През август очакванията на мениджърите и предприемачите в секторите строителство, търговия на дребно и услуги са по-песимистични.

Само в промишлеността те запазват нагласите си спрямо месец по-рано, разкриват данните на Националния статистически институт (НСИ). И в четирите сектора се предвижда запазване на цените на стоките и услугите в следващите три месеца.

Влияние върху настроението на бизнеса продължава да оказва политическата обстановка в страната. Макар че в началото на август служебният кабинет пое временно властта и започна подготовка за предсрочните избори през октомври, бизнесът се сблъска с предизвикателствата, които всяка смяна на управлението поднася - смяна на ръководители, забавяне на административните процедури и други.

При евентуално влошаване на стопанската конюнктура в Европа, обостряне на конфликта между Украйна и Русия, засилване на дефлационните процеси у нас и заради въпросителните относно бъдещето на Корпоративна банка Българска народна банка прогнозира забавяне на икономическата активност у нас през втората половина на годината.

Прогнозата на централна банка идва след публикуваните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) за второто тримесечие. Той нараства с 0,5% на тримесечна и с 1,6% на годишна база. НСИ ще потвърди или ревизира информацията на 3 септември, когато ще публикува своята втора оценка за БВП.

На фона на пъстрата икономическа и политическа картина в страната през август бизнес климатът се влошава с 1,6 пункта спрямо юли. Именно тенденциите, отразени в анкетата на НСИ относно стопанската конюнктура, могат да бъдат ранен индикатор за икономическата активност в дадените сектори и икономиката като цяло.

По сектори само мениджърите и предприемачите в промишлеността запазват нагласите, отчетени през юли. Добрата новина е, че ръководителите на предприятия са по-оптимистични относно осигуреността на производството с поръчки от чужбина. Лошата е, че очакванията им не са съпроводени с оптимизъм по отношение на дейността им в краткосрочен план.

Още по темата
58,3% от промишлените предприемачи споделят, че основната пречка за развитието на бизнеса в отрасъла остават несигурната икономическа среда. 30,7% от запитаните посочват и недостатъчното вътрешно търсене като фактор.

Най-рязко се понижават очакванията на предприемачите в сектор услуги - съставният показател, съставян от НСИ, се смъква с 5,3 пункта. Мениджърите са по-умерени в своите оценки относно бизнес състоянието на предприятията им през следващите шест месеца.

Прогнозите за търсенето на услуги в краткосрочен план също са резервирани. Освен несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша остава основен фактор, пречещ на развитието на бизнес в отрасъла, разкрива още анкетата на НСИ.

Заради по-неблагоприятни очаквания относно строителната активност в следващите три месеца съставният показател „бизнес климат в строителството” се понижава с 2,2 пункта. Трите фактора, които затрудняват дейността в отрасъла, според мениджърите продължават да бъдат несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в бранша и финансовите проблеми.

Сградното строителство продължава да се свива и в разгара на строителния сезон, сочи последната статистика на НСИ за строителната активност. Актуални данни за юли очакваме в началото на септември.

Същевременно строителната продукция като цяло продължава да се крепи на продукцията от гражданското и инженерно строителство, в което влизат пътната и друга инфраструктура. Тя обаче не е достатъчна, за да се оттласне секторът от дъното. Освен това санирането с европейски средства е в пълен застой, което допълнително ограничава развитието на сектора.

Търговците на дребно са по-песимистично настроени относно състоянието на техните фирми. Освен това очакванията им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца също са по-резервирани.

НСИ регистрира понижение на отрицателното влияние на неблагоприятната икономическа среда върху сектора, която изглежда не пречи на потреблението. Последните данни за БВП показаха, че именно потреблението е допринесло за силния икономически растеж през второто тримесечие.

Ангажиментите на мениджърите, поети в последните няколко месеца да не изменят цените на стоките, също оказват своето влияние. През юни оборотите в търговията се повишават с 2,4% на година база и с 0,3% спрямо май, когато не бе отчетена съществена промяна.

Актуални данни ще получим също в началото на септември. Анкетата на НСИ разкрива още, че недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша също продължават да тежат на търговците на дребно.

Още новини за икономиката на България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
ПРОДАЖНИЦИ преди 9 години
OСНОВНАТА ПРИЧИНА Е ЗАТВАРЯНЕТО НА КТБ. ИСКРОВ ,ЦАЦАРОВ,ДОГАН ,ПЕЕВСКИ И КОМПАНИЯ -В ЗАТВОРА!!! КТБ Е СВЪРЗАНА С ДЕСЕТКИ БЪЛГАРСКИ БИЗНЕСИ..СЪС САНИРАНЕТО И.Т.Н. ТИЯ ХОРА СИ ИГРАЯТ С БЪЛГАРИЯ,С БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА НИ.ЗАСЛУЖАВАТ ПО СТО ТОЯГИ НА ГОЛО И РАИРАН КОСТЮМ.

Спонсорирани публикации