Кога ще има яснота около състоянието на КТБ?

Обсъжданата при Цацаров дата била 21 септември, заяви Тренчев
Обновена: 10 сеп 2014 11:18 | 10 сеп 2014 10:14, Миглена Иванова
106
Кога ще има яснота около състоянието на КТБ?
Снимка: Reuters

Мъглата около момента, в който ще стане ясна съдбата на Корпоративна търговска банка (КТБ), се сгъстява.

В ефира на телевизия Bulgaria On Air председателят на КТ “Подкрепа” Константин Тренчев потвърди, че вчера главният прокурор Сотир Цацаров е обявил, че на среща с ръководството на БНБ е била обсъждана датата 21 септември като дата, на която ще има повече яснота за състоянието на финансовата институция.

Припомняме, че вчера, след срещата при главния прокурор, на която присъстваха представители на работодателите и синдикатите, както и финансовият министър Румен Порожанов, председателят на Българската стопанска камара (БСК) Сашо Дончев обяви, че състоянието на банката ще стане ясно на 21 септември, когато изтича тримесечният срок на специалния надзор. По думите на Дончев това е казал при Цацаров управителят на Централната банка Иван Искров, който също вчера е участвал в среща, посветена на банката, в прокуратурата.

Още по темата
От БНБ отрекоха информацията. Централната банка припомниха, че на 31 юли е бил обявен крайният срок, който се дава на трите одиторски фирми, проверяващи банковата група КТБ, за изготвяне на техните доклади и този срок е 20 октомври. Този срок не е бил променян.

От прокуратурата също посочиха, че ръководството на институцията не е поемало каквито и да е "ангажименти от името на управителя на БНБ, включително и относно конкретни срокове за действия от страна на Централната банка”.

“Вчера бяхме доста хора и чухме с ушите си главният прокурор, който ни каза, че е имал среща с шефове на БНБ и финансовия министър, който присъстваше и на срещата с нас, и според БНБ на 21 септември ще има яснота какво е състоянието на КТБ. Или главният прокурор е чул грешна дата, но не ми се вярва, тази дата беше многократно обсъждана”, коментира днес Тренчев.

За да се излекува една болест, е необходима точна диагноза, посочи още председателят на синдикалната организация. Съобразно диагнозата се назначава и лечението, допълни той. По думите му в конкретния случай диагнозата трябва да се определи от хората, които са в банката.

“Считаме, че има умишлено бавене, защото пациентът е със спрени системи и кислород и той се мята и агонизира, а около него се мотаят и бездействат”, каза още председателят на КТ “Подкрепа”.

“Настояваме, че поради факта, че няма парламент, който да потърси отговорност от БНБ, прокуратурата е единствената институция, която може да ги разтръска и да ги накара да работят. Сегашното им поведение е престъпно бездействие”, поясни Тренчев посредничеството на Сотир Цацаров по казуса КТБ.

По думите му главният прокурор ще положи усилия да убеди БНБ да приеме експертен разговор с представителите, които участват в експертния съвет към работодателските и синдикалните организации.

“Тези експерти не подлежат на съмнение, хората направиха и план, но няма желание от страна на БНБ по този казус да се вземе окончателно решение”, посочи Тренчев. Според него “организирана престъпна група е нападнала банката с всички възможни инструменти”, но сценарият се е объркал. Тренчев изтъкна, че всеки ден, в който проблемът не се решава, намалява вероятността нещата да се оправят.

Финансистът Стоян Александров също разкритикува централната банка и посочи, че в случая позитивното е, че има диалог, макар и при главния прокурор, което според експерта “не е много естествено при решаването на такива спорове”.

Според Александров, който се определи като един от големите критици на БНБ, централната банка е възприела “стратегия на бездействие и страничен наблюдател” на събитията.

Той изтъкна, че “от сегашното ръководство не може да се очакват действия” и “колкото по-бързо си отидат, толкова по-добре, но това не може да стане без парламент”.

Александров предположи, че вероятно ще се стигне до удължаване на специалния надзор над банката, тъй като се чакат становищата на външните одитори. Той подчерта обаче, че Брюксел е подкрепил различни сценарии за спасяването на банката, а европейските власти са отворени да се търси решение.

По думите му в Брюксел се е състояла и среща с работната група на евроинституциите, която работи по случая КТБ, но тази среща не е била оповестена в публичното пространство.

Александров също каза, че сценариите за решаването на ситуацията зависят от състоянието на банката. Според него най-евтиният вариант е държавната намеса, но не задължително финансово инжектиране и безвъзвратно предоставяне на средства.

По думите му БНБ трябва да каже колко е капиталовата дупка в банката, акционерите – могат ли да я попълнят, а ако не – колко пари трябва да даде държавата. Финансистът изтъкна, че това би била временна помощ, след което банката трябва да бъде продадена и държавата да си възстанови парите.

Александров отново заяви, че най-евтиният за държавата и обществото в политически, икономически и финансов аспект е банката да бъде спасена, а най-скъпият – да бъде ликвидирана и да бъдат платени гарантираните депозити. Така според него ще се нулира Фондът за гарантиране на депозитите, а държавата ще трябва да налее още над милиард.

Александров изрази опасенията си, че при този сценарий тези, които атакуват банковата система и валутния борд, няма да спрат и ще се получи ефект на доминото. Политиците трябва да го осъзнаят, заключи финансистът.

Още по казуса с КТБ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: БНБТренчевКТБцацаров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
27
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
АЗ ИМАМ БЛОКИРАНИ ПАРИ ПО РАЗПЛАЩАТЕЛНА СМЕТКА, КЪДЕТО МИ ПРЕВЕЖДАХА ЗАПЛАТАТА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ТРУДА И СОЦ. ПОЛИТИКА, ЗАЩОТО ТОВА МИНИСТЕРСТВО МЕ ПРИНУДИ ДА СИ ОТКРИЯ СМЕТКА В КТБ. А АЗ КАКВО СЪМ ВИНОВЕН, ЧЕ МИНИСТЕРСТВОТО МИ ПРЕВЕЖДА ТАМ ПАРИТЕ НАСИЛА.АКО ВИЕ БЯХТЕ НА МОЕ МЯСТО ПАК ЛИ ЩЕ ЗЛОРАДСТВАТЕ. АМИ ЗЛОРАДСТВАЙТЕ СИ ОЩЕ МАЛКО- ДО ЗИМАТА....
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хехехехе - .I.
52
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
STUDENA VODA OT HLADILNIKA!
51
2
 
8
 
! Отговори
DeDe преди 9 години
Mъглата която им се иска е ясна като бял ден.Истината е че няколко политици и няколко банкери ,начело с Искров и Василев искат да ОТКРАДНАТ 1 милиард и половина лева а Василев като бонус получава отгоре 200 милиона.След като се скарват ,Василев и Пеевски ,последния си тегли милионите и сценария се обърква.Крадците до последно ще се борят да фалират банката и да откраднат парите,та затова БНБ бездейства.Най лесно се обира банка,като й станеш собственик.
50
9
 
3
 
! Отговори
слаба държава преди 9 години
Всеки да си прави сметка къде и в какво си вкарва парите. Информация колкото щеш. Лично аз не бих избрал банка, която има само 1 клон в цялата страна, а има и такива без НИТО ЕДИН клон.
49
0
 
5
 
! Отговори
прост народ преди 9 години
ОПАШКИТЕ НЕ СА НАЙ-ВАЖНИТЕ ПОКАЗАТЕЛИ ЗА ИМИДЖА НА ЕДНА БАНКА,А КАК РАБОТИ,КАТО МАФЬОТСКА СТРУКТУРА,КТБ ЗА ЖАЛОСТ Е БИЛА МОНОПОЛ НА ДЪЖАВНИ УНСТИТУЦИИ,НА ОЛИГАРСИ-МИЛИОНЕРИ И ПОЛУЧАВАЙКИ 10 % ЛИХВА НЕ СА ИМАЛИ МИСЪЛ ЗА ЗАГУБИ,А КОЛКОТО СИ МОЖЕ ДА ПЕЧЕЛЯТ И СОБСТВЕНИЦИТЕ СЪЩО ДА ПЕЧЕЛЯТ,А ПЕНСИОНЕРИТЕ И БОЛНИ ХОРА САМО РЪКОВОДЕНИ ПАК ЗА ПЕЧАЛБА,НО ЗА НАСЪЩНИЯ ХЛЯБ. ДАНО СЕ РЕШИ ПОНЕ ДО 100 ХИЛ.ЕВРО И ДРУГИТЕ ДА ПИЯТ СТУДЕНА ВОДА ,А МОЖЕ И НАЙ- БОГАТИТЕ ДА СИ РЕШАТ ПРОБЛЕМА.НА ВСЕКИ УСПЕХ!
48
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Арееее, банката да отива под леда. Набутаха се балъците, позинали за големите лихви, техен си е проблема, кой що отнесъл.
47
1
 
4
 
! Отговори
Мишовата Бира преди 9 години
Напиши в Гугъл "*** опашка петък" и ще видиш, че мозъка ти и датите в него не са в ред!*** направи опашката на 27 юни - ето ти цитат: "Опашките пред клоновете на Първа инвестиционна банка се появиха в петък, 27 юни, но се стопиха още в понеделник по обед."
46
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МИСЛЯ че ктб не трябваше да се затваря,това беше ход на някои политик,в момента всички банки имат проблеми,как да се издържат като от 2008 г всички спряха да дават кредити,а това сега им се връща като бумеранг,просто ктб беше отдушник на напрежението което се създаваше и това напрежение ако не спадне жалка им маика на банките
45
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
от 10-ти юни имаше опашки пред КТБ в Младост 1 до Пикадили. Понеже там живея. А тоя тука дето казва , че нямало опашки до 20-ти юни може да си шибне кухата кратуна в близката стена и да се приключи с измисления му лъжлив начин на водене на живот.
44
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 51Ти от кое село си, че нямало опашка пред КТБ до 20-ти юни в която си си отворил сметка?Нямало е опашки на поляната дето пасеш овцете, шматка смешна жалка.
43
2
 
7
 
! Отговори
Мишовата Бира преди 9 години
До Анонимен 46"Няма такъв *** като теб. Ти като са ти внасяли парите не се ли поинтересува що хората недоволстват? Да не би щото им изплащаха парите, ***?"БЛАГОДАРЯ ГЛоПАКО :)КАКТО НАПИСАХ ПОДРОБНО - ПРЕДИ ПЕТЪК 20 ЮНИ , НЯМАШЕ НИКАКВА ОПАШКА ЗА НИЩО В БАНКАТА !! ДОКАТО ЗАТВОРИ В ПЕТЪК НИКОЙ НЕ ЧАКАШЕ ЗА НИЩО :)
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 48Нямало опашки пред КТБ до 20-ти юни? Мауахахахахаааахахааха, не само пред КТБ, а имаше и пред много други банки, защото хората усещаха че става нещо сериозно и се уплашиха за влоговете си . Имаше и пред Първа Инвестиционна и пред Райфайзен опашки от 30- 40 човека следобяда особено. *** лъжеца скапан!
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
съгласен съм че парите на хората трябва да бъдат възстановени,поне такава е отговорноста на държавата с неиното гарантиране на депозити,защо няма никои осъден за това деяние или пак народа на негов гръб/не съм съгласен депозитите да се връщат от моите данъци които плащам,аз нямам вина за ктб че това да е на мои гръб./ спирам да плащам данъци
40
2
 
8
 
! Отговори
Мишовата Бира преди 9 години
До 43"А аз имам блокирани 60к евро от продажба на недвижим имот няколко дена преди да затворят банката!!"НАПИСАЛ СЪМ, ЧЕ СЕГА "АЗ ИМАМ БЛОКИРАНИ 60к от продажбата на имот" бе МъЛОУМНИКО!!! НЕ ЧЕ СА БИЛИ БЛОКИРАНИ ПРЕДИ ДА МИ ГИ ПРЕВЕДАТ или ПРЕДИ ДА ЗАТВОРЯТ БАНКАТА В ПЕТЪК!!!СЕГА СА МИ БЛОКИРАНИ ПАРИТЕ !!!!!!!!!! ;))а за това: "Хората една седмица преди това стояха на опашки" - НИКАКВИ ОПАШКИ ТУК НЯМАШЕ :)))))) - ДО ПЕТЪК 20 ЮНИ !!! - ТОГАВА ИЗОБЩО НЕ ОТВОРИ БАНКАТА
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пазарната икономика, многопартийна система демокрадична, независима съдебна власт, експертно правителство, честна и обективна журналистика, НАТО, ЕС, МВФ и пр. барабонки - накрая няколко милиона изпържени балъци. Капитализъм!Май Коминтерна не е замесен?
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няколко дивизии водещи и ***-икономисти корифеи на пазарната икономика плюскат тлъсти заплати и дрънкат врели-некипели по масмедиите - като почнете от Костов ***, Хърсев гея и пр. недоразумения. Сега мълчат като риби! После пак ще има дървени философии и накрая балъците ще плащат простотиите на ***-банкерите.
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Яснота ще има на 31-ви Септември.
36
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 42"А аз имам блокирани 60к евро от продажба на недвижим имот няколко дена преди да затворят банката!!!"Това са твои думи от пост номер 5.Няма смисъл да се занимавам с теб повече. Начуках ли ти го с твоите камъни???? Хахахааха. Ти си бил голям *** ***!
35
2
 
3
 
! Отговори
Мишовата Бира преди 9 години
До Анонимен 42ПРОзД,НИЩО БЛОКИРАНО НЯМАШЕ С БАНКАТА ДО ПЕТЪК !!! - преди 20 юни си работеше нормално :)НИЩО !!! - БАНКАТА СИ РАБОТЕШЕ НОРМАЛНО И ми преведоха кинтите и си пуснах заявката и нищо фалирало не е имало!!!ТИ СИ бил ЛУД бе !! А аз си мислех че си *** !!!

Спонсорирани публикации