2014 - нулева година за проекти по програмата за селските региони

Забавили сме подаването на първия предварителен вариант на ПРСР за одобрение в Брюксел
12 сеп 2014 17:05,
5
2014 - нулева година за проекти по програмата за селските региони
Снимка: архив, БТА

През тази година фермерите няма да получат европейски пари за своите проекти по програмата за развитие на селските региони, обясни земеделският министър Васил Грудев, цитиран от Дарик.

Той уточни, че причината е в забавянето на окончателния вариант на програмата, който трябва да бъде одобрен от Европейската комисия. Първият предварителен вариант на ПРСР за новия програмен период (2014 – 2020 година) е бил изпратен през юли, броени седмици преди служебното правителство да бъде назначено. Страната ни последна от 28-те членове на ЕС е пуснала предложенията си до Брюксел, уточни още земеделският министър.

Той се надява на бързо разглеждане и уточняване на програмата, така че до края на годината тя да бъде одобрена от ЕК.

Руското ембарго за внос на храни е посочено като друга заплаха за развитието на селското стопанство у нас през тази година. По изчисленията на Васил Грудев преките загуби до края на годината ще достигнат 10 млн. лева. Това са загубите от сключени договори, които няма да бъдат реализирани. Те са лесни за изчисление и компенсиране, уточни той.

„За нас обаче е по-важен въпросът с косвените щети. От три седмици наблюдаваме натиск във вътрешния пазар, най-вече от вътрешноевропейски внос на плодове и зеленчуци, който е абсолютно легален. Той обаче създава допълнителен натиск на нашия пазар“, посочи земеделският министър.

Щетите от наводненията и от болестта „син език“ също не трябва да бъдат пренебрегвани, допълни още Грудев.

Междувременно от ДФ „Земеделие“ припомниха, че срокът за подаване на заявления за компенсации от болестта „син език“ за кандидатите за директни плащания за Кампания 2014 година, изтича на 2 октомври.

Фермерите, които са загубили животни заради заболяването, трябва да подадат заявление в областните дирекции на Фонда. Необходими са и документи, които да докажат форсмажорните обстоятелства – бележки от екарисаж или ветеринарен лекар. С тях ще бъде удостоверена смъртността във фермите от епидемията „син език“.

Кандидатите за европейско финансиране, които са декларирали животни за подпомагане по схеми за национални доплащания и специфично подпомагане, имат задълженията да запазят броя на заявените за субсидиране животни в рамките на 100 дни след приключване на кампанията (9 юни – 17 септември 2014 година).

При заявени случаи  на „син език“ при проверките на място няма да бъдат търсени починалите животни, нито фермерите ще търпят санкции от намаления брой глави добитък в стадата,  допълват още от ДФЗ.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: Васил Грудев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се търси отговорност на предните, както за лъжите, така и за престъпна безотговорност и несвършена работа! Стига с това замитане.
4
0
 
1
 
! Отговори
ПРСР преди 9 години
Тази новина е пусната да се върти, за да не се разчуе за другия проблем по ПРСР - този за екопътеките, мултимедиите, филмчетата и музеите, пълни с киоски - там ЕС май че "отреже" повече от 50%. Айде бърза справка кои са тези проекти и кметове от кой цвят получиха парите ... НЕ СЪМ ЧЕРВЕН, за н-ти път го пиша ...
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има ли нещо да е в ред ?
2
1
 
1
 
! Отговори
? преди 9 години
Е как ще влизат Западноевропейски селскостопански продукти , като няма договори за тях и си пробутват продуктите , предназначени заРусия ?България изнася ли си на Запад при тях , неприетите стоки , след санкциите ?
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това си чист съботаж !Да управляваш една страна ида незнаеш защо си там ! Ама не забравят да си увеличават заплатите ?

Спонсорирани публикации