"Булгартрансгаз" очаква удвояване на потреблението на газ до 2023 г.

Газовите връзки и „Южен поток“ остават приоритет
19 сеп 2014 15:16,
0
"Булгартрансгаз" очаква удвояване на потреблението на газ до 2023 г.
Снимка: архив, БулФото

Двойно по-голямо потребление на природен газ у нас до 2023 година очаква „Булгартрансгаз“ в своята оптимистична прогноза, вписана в новия десетгодишен план за развитието на компанията. Документът ще бъде обсъден в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) през следващата седмица.

Според оптимистичните прогнози през следващото десетилетие потреблението на газ у нас плавно ще расте до 6 млрд. куб. метра годишно. Компанията обаче е изготвила и базова прогноза, според която до 2023 година потреблението ще достигне 4,6 млрд. куб. метра. Това представлява ръст от малко под 40% спрямо сегашните нива.

„Булгартрансгаз“ планира през следващите десет години диверсификация на доставките на суровина и затова приоритет и през следващите години си остава реализацията на газовите връзки с Турция, Гърция, Румъния и Сърбия, както и „Южен поток“ и други паневропейски проекти.

Прогнозите са, че до края на периода България вече ще получава газ от Каспийския регион, защото в експлоатация ще бъде пуснат Трансадриатическия газопровод - ТАР, а страната ни ще има връзка с газопреносната мрежа на Гърция чрез интерконектора „Комотини - Стара Загора“.

Държавното дружество е разработило и графика на краткосрочните инвестиции (до 2017 година), свързани с развитието на международните проекти. От тях за свързването на „Южен поток“ с газопреносната ни мрежа ще бъдат отделени 10 млн. лева, за връзката „Комотини – Стара Загора“ - 9,6 млн. лева и за връзката със Сърбия – 4 млн. лева. Най-значима ще е инвестицията за изграждането на газопровод, който да ни свърже с Турция – 100,5 млн. лева за периода 2015-2017 година.

Приоритет в следващите години ще бъде и разширяването на капацитета на газохранилището в Чирен. По план до 2016 година в него ще бъдат инвестирани 15 млн. лева за реконструкция и рехабилитация на съществуващите съоръжения, както и за извършване на сондажи. За нов експлоатационен сондаж в Чирен пък ще бъдат отделени допълнително още 9,7 млн. лева.

В момента газохранилището може да побере до 550 млн. куб. метра природен газ. От него могат да се добиват максимално по 4,2 млн. куб. метра на денонощие. Нагнетяването се извършва при скорост до 3,16 млн. куб. метра на денонощие.

Газопреносната компания анализира и възможностите за изграждането на ново газово хранилище на територията на страната. То трябва да осигури допълнителен капацитет за съхранение с оглед очакваните допълнителни обеми природен газ. Новото хранилище ще обслужва не само националния, но и регионалния газов пазар след планираното изграждане на новите междусистемни връзки със съседните страни.

Като цяло програмата за инвестиции на „Булгартрансгаз“ предвижда отделянето на 107,5 млн. лева през тази година, 120,2 млн. лева за 2015 година и 11,8 млн. лева за 2016 година за реализацията на различни дейности по развитие на газопреносната мрежа и реализацията на различни други газови проекти.

В периода между 2017 и 2023 година компанията задължително ще отделя поне по около 30 млн. лева за инвестиции в съществуващата мрежа и съоръженията.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации