Отнемане лиценза на КТБ - по-скъпото решение

Експерти: Досега БНБ е трябвало да разработи няколко стратегии
Обновена: 20 сеп 2014 20:48 | 20 сеп 2014 10:08, Миглена Иванова
57
Отнемане лиценза на КТБ - по-скъпото решение
Снимка: архив, Булфото

Отнемането на лиценза на поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) би било по-скъпото решение на проблема с финансовата институция. Това коментира бившият подуправител на Българската народна банка (БНБ) проф. Емилия Миланова в предаването “Събуди се” по Нова телевизия.

Миланова подчерта, че при обявяването на банката в несъстоятелност фондът за гарантирането на депозитите ще бъде изпразнен, тъй като той разполага с 2,1 млрд. лева, а гарантираните депозити в КТБ са за около 3,7 млрд. лева. Останалите пари трябва под някаква форма да бъдат дадени от държавата, а отделно парите на всички институционални вложители не са гарантирани, което ще им коства сериозни загуби. Така косвеният ефект от затварянето на банката може да достигне и 10 млрд. лева, но е трудно да бъде изчислен, посочи тя.

Финансистът Стоян Александров подчерта, че вероятно голяма част от негарантираните депозити са на фирми и поиска БНБ и квесторите да изнесат данни за структурата на тези вложения – каква част от тях са на граждани и каква – на предприятия.

Миланова допълни, че институционалната подкрепа за оздравяването на финансовата институция би струвала по-малко от 3,7 млрд. лева, като ще представлява държавна помощ, която в последствие ще бъде възстановена.

Експертът упрекна Централната банка, че “изначално тази фигура на специалния надзор е сбъркана”, както и че “Управителният съвет на БНБ не са си прочели закона и не знаят философията на закона”.

“Специалният надзор е една оздравителна процедура и даже оздравителна процедура трябва да се провежда за кратко време. Има процедура, по която се оценяват активите на банката, и тъй като тя продължава толкова дълго време, което е недопустимо, капиталът на банката ерозира и вероятно ако се удължи надзорът с още един-два месеца, може да се достигне до пълна ерозия на капитала”, предупреди тя.

Миланова подчерта, че досега БНБ е трябвало да разработи няколко стратегии, да се водят много интензивни преговори с досегашните акционери, с бъдещите акционери, да се види какви са възможностите за капиталова и ликвидна подкрепа, да се разработят варианти с участие на фонда за гарантиране на депозитите, да се получи институционална подкрепа, “за да могат вложителите да повярват, че зад тази банка стои Централната банка, стои правителството, и да не тръгнат да си теглят депозитите”.

Тезата й беше подкрепена от бившия шеф на Сметната палата Валери Димитров, който участва и в специалния Експертен съвет към работодателските и синдикалните организации, който също се занимава с казуса КТБ. Той отново повтори позицията си, че “най-добрият спасител на една банка е друга банка и това го е показала добрата практика по цял свят”, но допусна, че “това в България няма да се случи”.

Димитров посочи, че БНБ има алтернатива – или незабавно да предприеме действия за оздравяване на банката, а ако не ги предприеме, да обясни защо, или да отнеме лиценза на банката.

“Нещата са прости – ако няма отрицателна капиталова адекватност, а има недостиг на капитал, трябва да се приложат оздравителни мерки, категорично. В банката може да се да влязат нови акционери, друга банка да се намеси, други инвеститори, фондът за гарантиране на депозитите. Ако капиталовата адекватност е отрицателна, трябва да се отнеме лиценза и да тръгне производство по несъстоятелност. След отнемането на лиценза банката може незабавно да бъде купена от друга банка. Това са опции и възможности изцяло в правомощията на Управителния съвет и той трябва да реши и да аргументира своето решение”, коментира Димитров, като предупреди, че “заразата може да тръгне навсякъде”, ако институциите не се обединят и предотвратят опасността за системата.

Стоян Александров отново посочи, че вижда страх да се заеме конкретна позиция, но признава, че е “свършена доста работа”. “Има неистов страх да се заеме определена позиция. Веднъж, че може да сбъркат – каквото и решение да предложат, все ще има недоволни, това безспорно е истина”, коментира той, като допълни, че “това е деликатен проблем“.


Икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
3
 
! Отговори
Nox преди 9 години
Абе, ти си много залухав, заклевам се."Да живее БСП другари!!"Само и само да се игнорират валидни аргументи и да се премести вниманието от масовите измами и манупулации, за вдигане на кредитния рейтинг на САЩ, които ни влияят негатовно, темата се измества, че сум бил другар бесепар, за Станишев, че бил пре*бал Белене (а смешния референдум за Белене не беше ли по Бойково време, или бъркам?), че повтарям опорните точки на Позитано (независимо, че гледах БНТ само на световното), и т.н...
25
2
 
9
 
! Отговори
wer преди 9 години
Трябва да се върнат в банката всички пари, теглени 3 дни до затварянето на КТБ. Това са незаконни операции - следствие от изтичане на вътрешна информация.
24
2
 
6
 
! Отговори
Nox преди 9 години
"БСП предизвика двете най-страшни кризи в историята на България"То хубаво, ама какво общо има това със ситуацията в момента? В момента и Герб, и БСП са марионетки на САЩ. Задаващата се банкова криза е организирана от запада.Погледни за какви измами става дума. Злато, сребро падат. Долара се вдига спрямо лева, а пада спрямо еврото(вж. Investor bg). Как?!?! Валутният борд го има само на хартия и скоро ще изчезне съвсем. Всичко само и само да се вдигне кредитиния лимит на САЩ преди да приритат.
23
0
 
19
 
! Отговори
Рус преди 9 години
Крайно време е всички тези експерти , заради които се случва всичко да им се потърси отговорност !!!
22
2
 
10
 
! Отговори
Nox преди 9 години
В нормална ситуация или собствениците е трябвало да покрият липсите и да задържат дяловете си, или държавата да изплати задълженията на банката и да я национализира, като тогава собствениците губят дяловете си.Проблема е, че тук не се процедира така. Свидетели сме на атака над банковата ни система организирана от запада и слугите им у нас. Целта е валутният борд да падне, България да се фалира и вината да бъде метната на Русия. След това САЩ ще искат да им дадем плацдарм за война срещу Русия..
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ и ДПС избраха Искров.
20
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименБСП предизвика двете най-страшни банкови кризи в историята на нова БългарияНе БСП, а САЩ направи кризите с петролната война за Кувейт и после войната на НАТО за разграбването на Югославия. До ден днешен няма лев компенсация за ограбените спестявания и пенсии на българите.
19
1
 
8
 
! Отговори
Лапане преди 9 години
Няма никакви стратегии. Всички - и банкерите и прокуратурата и министрите на Орешаро и Блеевски и Съселоидния са лапали яко . А сега вложителите със спестените пари ще плащат. Т..е - ще се разделят със спестяванията си. и ще пият по една студена вода. Голямо облажване - ще бъде от кредито получателите - обръчите - от фирми - бесепарски и депесарски.
18
0
 
19
 
! Отговори
the truth преди 9 години
Ако банката можеше да се стабилизира, досега всичко щеше да бъде наред. Истината е, че сега заличават следите на кредитополучателите - политици от всички бои. Като си свършат работата КТБ ще фалира.
17
0
 
9
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
Хайде, казвайте следващата част от сценария, срока на тази част скоро ще свърши !!!
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-скъпо, ама за кого?
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БНБ крие състоянието на другата банка Първа инвестиционна банка където БНБ наля 1 милиард лева. Ако се налеят много държавни пари във фалирали банки, накрая държавата ще фалира.
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има европейски директиви има и български закон за фалитите. Стига сте го увъртали като лясковски"роми", че ще завалят дела, а и банковата система ще отиде на кино. БНБ не си е гледала работата, а вложителите са виновни. Като са спали спокойно с баснословно високите си заплати, сега да се оправят, а после в затвора.
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако отворят банката, всички вложители може да си изтеглят парите за 5-6 милиарда лева и банката пак ще трябва да затвори и да се отнеме лиценза, само че този път държавата ще загуби 5-6 милиарда лева от бюджета ценни пари за болници и общини и т.н. НАП не могат да съжерат данъците та едва ли успеят да гонят длъжниците после.Загубите на банката трябва да се покрият само от вложителите според това какво може те да съберат от кредитните милионери.
12
0
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До ISTINATAа дано да извадят стенограмите от срещите (незконни мейду другото - не е работа на тоя *** да коментира банковата система) и тогава всичките с промитите си мозъци да прочетете черно на бяло всяка една политическа сила какво е искала, много се надявам само това може да отвори очите на зомбираният мат'рял
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бездействаха докато се е крало в банката ... БЕЗДЕЙСТВАТ сега когато трябва да се вземе решение. Каква е гаранцията, че при това положение и друга банка няма да изгърми
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има неистов страх да се заеме определена позиция............................а да си вземат огромните заплати всеки месец и да бездействат - няма страх ...
9
1
 
2
 
! Отговори
ISTINATA преди 9 години
DO 1: PRAV SI I TAKA TRQBVA DA BYDE I EVROPA VECHE RAZMAHVA PRYST ZA POREDEN PYT I PITA KAKVO STAVA S DEPOZITITE NA HORATA I ZASHTO OSHTE NE SA IZPLATENI! PROBLEMA E CHE BANKATA E FALIRALA I PARI NQMA, A SPORED NE OFICIALNA INFORMACIQ I FONDA ZA GARANTIRANE NA DEPOZITITE E OPAPAN....PROSTO CQLATA DYRJAVA E VYV *** I RAZRUHA!!! NAI VEROQTNO SHTE SE TEGLI BORCH I POSLE PAK VSICHKI SHTE GO VRYSGTAME....NORMALNIQT SCENARII SLED UPRAVLENIETO NA KOMUNISTITE!!!
8
0
 
6
 
! Отговори
Чакащ преди 9 години
Едното по-скъпо, но по-лесно, а другото по-лесно но по-скъпо! И всяка седмица се върти едното спрямо другото и обратно...Абе, някой да не мисли, че всички хора са ***? Да не би като ни прави на такива и състоянието ни автоматично да се променя?Чакат ние да покажем обратното първи ли?
7
0
 
6
 
! Отговори
Кефи ли ви закона? преди 9 години
То самият закон е направен така.Отваряш банка идват рибетата с пачките привлечени от лихва цял процент и половина повече отколкото при другите ти чакаш да се натрупа капитал после затваряш колибата и заминаваш в чужбина.Държавата плаща а ти получаваш убежище в някоя бананова република в която животът с няколко милиарда хич не е лош.Може да се каже че дори си нещо като цар там.Тоя закон да не е мислен от али баба и всичките четиридесет разбойника?

Спонсорирани публикации