Трябва да се търси „най-малкото зло” за КТБ, иска Хърсев

"Казусът е тест за държавата"
Обновена: 21 сеп 2014 17:53 | 21 сеп 2014 17:50, Миглена Иванова
74
Трябва да се търси  „най-малкото зло” за КТБ, иска Хърсев
Снимка: архив Булфото

Според финансиста Емил Хърсев трябва да се намери “осъзнато, оптимално решение” за КТБ, “най-малкото зло”. В предаването “120 минути” по bTV той предупреди, че и в процеса на оздравяване на банката вероятно ще се реализират загуби – и за вложителите, и за акционерите, тъй като все по-трудно може да се намери решение с чисто пазарни способи.

Още по темата
Казусът с поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) е тест дали българската държава е в състояние да се справи с подобен род проблеми, коментира още Хърсев. Той участва в специалния експертен съвет за към работодателските и синдикалните организации, който също работи по проблема с банката и предлага възможни решения.

Ако не се справи, ако банката не бъде оздравена и санирана по разбираем от всички начин, това ще остави дълбоко недоверие в държавата и банковата система, предупреди експертът.
Той припомни, че според резултатите от различни проучвания на общественото мнение нацията очаква банката да заработи.

Хърсев коментира, че има консенсус по въпроса за оздравяването на банката – теза, която поддържа и управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров. Финансистът предупреди, че несъстоятелност на КТБ “ще ни струва много”, като изтъкна, че най-високата цена ще бъде разрушеното доверие. Оставянето на банката да си отиде ще доведе до огромни загуби на фирми и вложители, които ще са непоносими, подчерта той.

“Натрупаха се критична маса становища и позиции, разумна е позицията на главния прокурор”, каза още Хърсев, който припомни думите на обвинител №1, че дейността на КТБ не е обичайната банкова дейност.

Според него законодателството решава принципно нещата и не бива да се нарушава, но към всеки случай трябва да се подхожда "креативно", по неговите думи. Освен “сляпо четене на законовите текстове като фарисеите едно време, трябва да помислим за решение извън закона, например на договорна основа, например да се потърси банка, която вероятно би могла, при някакви условия, при подкрепа, при помощ, включително и от държавата…”, каза той.

Що се отнася до ролята на БНБ, Хърсев посочи, че не е съдник и не би посмял едностранно да твърди каквото и да било. Той обаче посочи, че натискът върху Централната банка е нечестен и тя не е получила подкрепа в описа си да реши в зародиш проблема КТБ.

Той изтъкна, че банката има важно място в банковата система на страната и държавата трябва да покаже, че е в състояние да координира и овладява такива казуси, да обяснява какво и защо прави. Тогава според него ще се създаде доверие – когато покажем, че знаем как да решаваме проблемите.

Всичко по темата КТБ четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: КТБЕмил Хърсев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
2
 
! Отговори
,.., преди 9 години
*** ima listi na ofshorkite v bnb i personalnite polzi na Iskrov, Chobanov, Oresharski, Stanishev, Mestan ot tyah?!
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
паролата на злобните глупци - да се затвори, гарантираните да се платят и другите да духат! Всеки таксиджия и продавач на компир мисли че става за премиер, всичко му е ясно! макроикономика - кво е тва бе, дайте ми власт и пари да видите кво праа! нищо не разбирате само спамите и злобеете, освен това нищо няма да плащате защото всички вие НЕ плащате данъци. аз съм работодател и приветствам решението да се отвори банката, да се платят парите и да продължава икономиката да върви както досега!
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
kade sa parite.............kaji
61
1
 
7
 
! Отговори
И кво? преди 9 години
Като стане въпрос за някой банков лигльо с протекции, който публично трябва да бъде разстрелян, започваме да "надскачаме" закона, ако е за обикновен човек в затруднение по кредит, го изхвърляме на улицата, затриваме семейството му и то защото така е по закон, и никой не може да го "надскача".
60
2
 
8
 
! Отговори
petar stojn4ev преди 9 години
всичко емного просто иясно ако се спазва закона изплащат се обезпечените влогове иотам нататък държавата няма ангажименти КТБ е частна банка и да се оправят сами на мен държавата помогна ли ми когато ми фалира магаазина не. имах много матерялни загуби но това еживота риск губи риск печели
59
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БОРИСОФФФ И ХЪРСЕФФФ СА МНОГО ДЛНИ КУЧЕТА.БАНКАТА ТРЯБВА ДА СЕ НАЦИОНАЛИЗИРА,СЛЕД КАТО ДЪРЖАВАТА ЩЕ ВРЪЩА ОТКРАДНАТИТЕ ПАРИ ,КОИТО БЯХА РАЗДАВАНИ НА ПРОТЕСТИРАЩИ И ЗА ИЗБОРИ,ПАК ЩЕ ПЛАТИТЕ ВИЕ ОВЦЕ ДЕТО ВИ КОПУВАХА ДАДОХА ВИ ГИ СЕА ЩЕ ГИ ВЪРНЕТЕ ,ЧЕ И АЗ ЩЕ ВРЪЩАМ ЗАРАДИ ВАС БОРИСОВ Е ЗА СЪД ТАЗИ ЖАЛКА ПИОНКА.
58
2
 
10
 
! Отговори
преди 9 години
Не мога да разбера защо са всички тези приказки, До 20 дни се изплащат всички гарантирани влогове,прави се пълен одит на банката и се прибират всички раздадени кредити и се преструктруира както се прави в нормалните държави, Всичко останало е прах и мътна вода
57
0
 
6
 
! Отговори
Инж+ преди 9 години
Е как да се справи държавата с този проблем, като решенията се взимат не от професионалисти, а от алчни политици!? "Професионализъм" - това е спасението за БГ.
56
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунистите вече страдат от параноя , като видят и ......буквата "Б"!Тресе ги отвсекъде....!
55
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борисов и Искров са единни в едно - трябват 6 милиарда!Ясно е , че ще дойдат от народа, а крадците отново ще ликуват.
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Палестинците не са оманци макар,че газовото находище Леванта по презумция,но не де юри,още по-малко де факто си е тяхно,сиреч на палестинците.Те всъщност имат ли си държава? Живеем сред ужасяващи хора,за които единственият Месия са парите.При все това те приемат всичко ,което вършат сякаш е игра.
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фараоните са минимум трима.Един носи фес,втори обича магистрали,на третия му трябват точки за да се опре....Не си мислете,че изборите се купуват от бюджета!!!!!
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 55Търговийка ли?Ти нали не си мутра да трепаш палестинци,защото евреите ги трепят по презумпция.че щщом те го правят,значи има далавера?!
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 53Явно някои хора много вярват на платената преса в България.За съжаление радио Свободна Европа не излъчва като едно време...няма и нужда явно има доста наивници...:(((
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 54:ти правиш ли изобщо разлика между тях-търговийка,братко.
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 51Не е само в Малинова долина,има и в Манастирски ливади!Най-странното е защо около тези парцели си строят къщи евреи?!
48
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цветан Василев няма начин да е невинен.защото банката е негова.Ако са го лъгали ортаците ,отговорното лице пак е той.
47
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пирамида е ама фараона не е Цветан а Бойко!
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оманският фонд изкупува България,ако не знаете.Интересите са му в енергетиката и туризма.Сигурно им трябва и банка у нас.Да,ББ продаде на БГ мюфтийство,парцел в Малинова долина по време на кметуванвто си в София за изграждане на жилищен комплекс от затворен тип с джамия като парите за сделката са от Оманския фонд.
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
victoria-insbg/bg/ ПРИЯТЕЛЯТ ДО ТЕБ МИ ТОЙ Е В СЪРБИЯИ ТУКА МАЙ НЕ Е ДОБРЕ

Спонсорирани публикации