Трябва да се търси „най-малкото зло” за КТБ, иска Хърсев

"Казусът е тест за държавата"
Обновена: 21 сеп 2014 17:53 | 21 сеп 2014 17:50, Миглена Иванова
74
Трябва да се търси  „най-малкото зло” за КТБ, иска Хърсев
Снимка: архив Булфото

Според финансиста Емил Хърсев трябва да се намери “осъзнато, оптимално решение” за КТБ, “най-малкото зло”. В предаването “120 минути” по bTV той предупреди, че и в процеса на оздравяване на банката вероятно ще се реализират загуби – и за вложителите, и за акционерите, тъй като все по-трудно може да се намери решение с чисто пазарни способи.

Още по темата
Казусът с поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) е тест дали българската държава е в състояние да се справи с подобен род проблеми, коментира още Хърсев. Той участва в специалния експертен съвет за към работодателските и синдикалните организации, който също работи по проблема с банката и предлага възможни решения.

Ако не се справи, ако банката не бъде оздравена и санирана по разбираем от всички начин, това ще остави дълбоко недоверие в държавата и банковата система, предупреди експертът.
Той припомни, че според резултатите от различни проучвания на общественото мнение нацията очаква банката да заработи.

Хърсев коментира, че има консенсус по въпроса за оздравяването на банката – теза, която поддържа и управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров. Финансистът предупреди, че несъстоятелност на КТБ “ще ни струва много”, като изтъкна, че най-високата цена ще бъде разрушеното доверие. Оставянето на банката да си отиде ще доведе до огромни загуби на фирми и вложители, които ще са непоносими, подчерта той.

“Натрупаха се критична маса становища и позиции, разумна е позицията на главния прокурор”, каза още Хърсев, който припомни думите на обвинител №1, че дейността на КТБ не е обичайната банкова дейност.

Според него законодателството решава принципно нещата и не бива да се нарушава, но към всеки случай трябва да се подхожда "креативно", по неговите думи. Освен “сляпо четене на законовите текстове като фарисеите едно време, трябва да помислим за решение извън закона, например на договорна основа, например да се потърси банка, която вероятно би могла, при някакви условия, при подкрепа, при помощ, включително и от държавата…”, каза той.

Що се отнася до ролята на БНБ, Хърсев посочи, че не е съдник и не би посмял едностранно да твърди каквото и да било. Той обаче посочи, че натискът върху Централната банка е нечестен и тя не е получила подкрепа в описа си да реши в зародиш проблема КТБ.

Той изтъкна, че банката има важно място в банковата система на страната и държавата трябва да покаже, че е в състояние да координира и овладява такива казуси, да обяснява какво и защо прави. Тогава според него ще се създаде доверие – когато покажем, че знаем как да решаваме проблемите.

Всичко по темата КТБ четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: КТБЕмил Хърсев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 47Просто не си в час.Ама хайде да не ти обяснявам.ДА за закона си прав,но Цветан Василев е невинен!А банката не само има всичките пари,ами просто това е рекет и някой (няма да казвам кои),държат целия капитал на лихва!После ще върне парите на хората,но лихвата НЕ!!!!!
43
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Банката има пари,но не достатъчно за да се разплати с всички.По закон държавата трябва да се разплати чрез Фонда за обезпечаване на влоговете до 100000 лева.Фондът е с 2,8 млрд,а само за КТБ,ако теглат всички ,трябват над 6млрд.Не е само КТБ банка в тази държава.Съжалявам,но и българите трябва да се ограмотяваме,защото е ясно,че с масово теглене на влогове може да се "убие" всяка банка.Друг въпрос е с чий вестник надзорника на БНБ е трепал мухите.
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен45Бойко е с тях!Ти недей да дрънкаш глупости!
41
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДПС и БСП окрадаха парите на народа чрез КТБ и оставиха Бойко да оправя ***! Факт!!!
40
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко ще реже лентата на КТБ!Ама чакайте да видите!!!!Той я съсипа и ограби предприятията и !Накрая всички ще си получат парите,а той заводите!!!!!Даже ще вика:''Ето аз давам работа!''Помнете това!!!
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като съдите държавата осъждате себе си,данакоплатци.Намерете си партия,която да ви прокара закон за търсене на строга отговорност спрямо лица ощетили по служба гражданите.Изискайте като в Ирландия конфискация на цялото имущество на такива лица,не им трябва затвор дето да ги хранят за ваша сметка.
38
0
 
6
 
! Отговори
банкер преди 9 години
откраднаха парите и сега да я оздравяваме като кажем че ще си изтеглим половината влог така ли.ама хората ще влязат в офисите бе.пари в банката НЯМА.тя фалира още миналата година и Вие го крихте.парите си ги търся не от КТБ а от държавата.
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички политици и от сън да ги вдигнеш,твърдят че България била правова държава?!Ами като е така,връщайте гарантираните от държавата средства,а за останалите като Веждю,Кеца и други подобни ме боли фарът!
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В тази банка си държат парите и държавни,общински фирми,пенсионни фондове,в тази банка акционер с 30% е Оманския фонд за развитие,както с 10% е една руска банка.Не вярвам в случайности.Не вярвам и в това,че хора с перфектно образование и опит като финансисти не знаят какво се е случило, и не вярвам ,че дестабилизацията на банката е резултат от масовото теглене на пари.
35
1
 
7
 
! Отговори
ВЛОЖИТЕЛ преди 9 години
реализират загуби и за вложителитеАБЕ ВИЕ С МУСТАЦИТЕ МНОГО ЗАГУБА НИ ДОНЕСОХТЕ.ФАЛИРАЙТЕ Я И ГАРАНТИРАНИТЕ ДА СЕ ПЛАЩАТ СЛЕД 20 ДЕН.ИНАЧЕ НА 30 ДЕН В СТРАЗБУРГ.ЩЕ ВИ СЕ СКЪСА *** ОТ ДЕЛА.ПЕРИТЕ ДО ГАРАНТИРАНИТЕ ПО ЗАКОН.
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мога да повярвам в добрата воля на Европа,но не мога да повярвам в българската олигархия.
33
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Откраднаха всичките ми пари в КТБ и сега мафиотите строят вили кооперации. Парите на половин милион българи. Милярди левове. Аз работих цял живот. Вече остарях. Болници, хапчета имам нужда от парите си. Проклети да бъдете. От ония свят ще Ви изоблича и ще поискам справеливост от Иисус.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слава Богу,че повечето банки в България не са български!
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз съм съвременник на аварията в Чернобил.За жалост реакцията на власт имащите днес по повод на КТБ е аналогична-нарича се информационна завеса.АЗ ПИТАМ:ИМА ЛИ ЛИПСВАЩИ КРЕДИТНИ ДОСИЕТА НА СТОЙНОСТ 3,5МИЛИАРДА ОТ ТАЗИ БАНКА,защото ,ако е така това е углавно престъпление.В Уикиликс са назовали повече банки в критично положение в БГ от КТБ и 1-ва инвестиционна.Защо Уикиликс знаят повече от БГ експерти?
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички Герберасти са комунясти!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ФАКТ!Или техните родители са били слуги на елита на БКП!!!!!!!!!!!!ФАКТ!
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 28Само не ми казвай,че Бойко не е комунист!!!!!!Писна ми от *** като теб!!!!!!
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На тоя "експерт" му е платено. Има хора които държат в тая банка стотици милиони. Ако банката фалира ще се изплатят само до законния лимит 100 хил евро - но това е голямото зло - трябва всеки да се бръкне в джоба да плати милоните на алчните за лихва милионери. Вервай народе, експерто Хърсев го казва, всеки знае че е авторитет, по добре да изберем по малкото зло, слушайте какво казва авторитета.
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Казуса бил тест за държавата вика Хърсев?!Тест е за такива като Хърсев и всички финансисти!!!!Да ви шбам у финансистите щом го прехвърляте на държавата!!!!*** гадни!!!!
26
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще напомня за пореден път-към 10.11.1989г в БГ е имало 1 млн комунисти с партиен билет.Те с родата и приятелите си са по-голямата част от този народ.Те наистина са на всеки километър,те не са се променили и всеки над 45г е формиран с техния манталитет.Може възрастовата граница да е по-ниска.В БГ има НПО ,които работят за рехабилитация на гражданите живяли по време на комунизма и колкото и безумно да е това начинание то ме кара да се замисля.
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има ЗАКОН за защита на влоговете в банките. Не се подигравайте на хората, а вземайте бързо решение и връщайте парите, защото гнева на хората става неудържим.