Ситуацията с КТБ ще доведе до нови разходи за държавата

По два варианта трябва да се мисли, смята експерт
22 окт 2014 21:10,
105
Ситуацията с КТБ ще доведе до нови разходи за държавата
Снимка: Reuters

Ситуацията с КТБ ще доведе до нови разходи за държавния бюджет, независимо коя хипотеза се реализира - спасяване на банката или ликвидация.

Още по темата

Важното в случая е да се вземе политическо решение кой сценарий би бил по-малко лош за държавата, коментира за БТА икономистът Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в Индъстри Уоч.

Според българското законодателство не може да съществува банка, чиито загуби надхвърлят собствения ѝ капитал, както е в случая с КТБ. При този вариант, ако спешно не се намери инвеститор, който да влее пари, то банката трябва да бъде обявена в несъстоятелност, посочи Богданов.

Другият вариант - спасяването на банката от държавата, е приложим при наличието на две хипотези - когато функционирането на банката е толкова важно за икономиката на страната, че неспасяването ѝ би довело до сериозни икономически последствия или когато спасяването на банката ще излезе по-евтино, отколкото нейната ликвидация, при която трябва да се изплатят всички гарантирани по закон депозити, отбеляза Богданов.

И в двата случая обаче решението за това се взима отчасти на сляпо, тъй като в крайна сметка се създава риск от създаване на несигурност. Според Богданов, този риск трябва да бъде поет от политиците. Те трябва да вземат решение след внимателно проучване на двете възможни хипотези и какво би се случило в единия и в другия случай.

При всички положения обаче разходи за държавния бюджет ще има. В единия случай ще се инвестират държавни средства за спасяване на банката, докато в другия държавните предприятия или административни структури, които са имали депозити над размера на гарантираните влогове, също ще искат помощ от държавата, прогнозира Богданов.

Още за казуса с КТБ четете в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Или пък американците ни клатят банките за да падне валутният борд и да теглим заеми от Световната банка при съответните условия.Те и ЕС имат интерес за да се срине левът,който е над реалната си себестойност.Може всички да са в комплота срещу нас,защото народ ,който не уважава себе си,никой не го уважава.
40
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има и още един вариант-всичко да се прави нарочно от турците за да се дестабилизира бъдещото правителство или да принудят ББ да се коалира с ДПС.
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен Айде сега ,на калпава демокрация, арабите, руснаците му виновни. А *** не са ли намесени и те тук? По скоро няма начин да не са намесене. Там където мирише на пари няма начин да не са и чйфутете там.
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен56 А в одита на БНБ две седмици преди да подгонят банката защо всичко беше наред. Сигурно защото заповедта за ограбването на КТБ не беше дошла. Сега може и рИвизоро и зоро да си казват каквото си искат. Нали вече са със Валерката в един кюп с Тиквата и Деформаторите и ще пее тази песен ,която му поръчат. Може и сигурно ще капне една лъжичка от кацата и за тях.
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пичове,ако позволим с парите ни да се нахранят отново наши олигарси,араби и руснаци,по-добре да закрием държавата и всеки да хваща пътя накъдето му видят очите.Другото е да подпрем БНБ и Парламента ,докато на мършите отвътре не им се проясни мозъкът.
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ревизоро със стряскащо разкритие: КТБ е източена! Докладът показва, че това не е банка, а пирамидаЕмил Димитров - Ревизоро, който стана депутат от Патриотичния фронт обяви, че от доклада на одиторите на БНБ се разбира, че КТБ е източена. Това не е банка, а пирамида, заяви той. Най-силно доказателство за това е разговора на Стоян Александров пред БНТ, който казва говорих с Цветан Василев, който има имущество за 600 млн. лв., което не е ипотекирано в банката и което той е готов да върне.
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе кво му се церемонят на Цветан Василев разните Прокуратури,ДАНС-атури и други търтейоподобни образувания?Що не го хванат и да му турят вилата на врата,та да видим кой кво крал,кой поръчвал и кой лапал на аванта!
34
1
 
14
 
! Отговори
Абориген преди 9 години
Ама все още ли има луди които плащат данъци ?? Аман от *** !!!
33
1
 
11
 
! Отговори
адъ преди 9 години
Аз искам да знам, от тези 4 милиарда необезпечени кредити, какъв е дялът на Пеевски и какъв е дялът на кредитите, отпуснати на свързани лица?Трябва да се знае, чия е отговорността!
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО 44. ТИ НЕ СИ ТУРЧИН. ТИ СИ *** КОЙТО СЕ МИСЛИ ЗА ТУРЧИН. ПРАДЯДО ТИ НАВРЕМЕТО ЗА ДА ОТТЪРВЕ ЯТАГАНА И ДА СИ СПАСИ ДЕЦАТА СИ Е СМЕНИЛ ВЯРАТА. ИСТИНСКИТЕ ТУРЦИ СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО СИ ЗАМИНАХА ЗА ТУРЦИЯ КАТО ЗАРАВЯХА ЦЯЛОТО СИ ИМАНЕ В ЗЕМЯТА И БЯГАХА. БЕШЕ ГИ СТРАХ ЧЕ ЩЕ ИМ ОТМЪЩАВАТА БЪЛГАРИТЕ. А ДЯДО ТИ ПОНЕЖЕ СА ГО ПОЗНАВАЛИ И СА ЗНАЕЛИ ЧЕ НЕЕ ТУРЧИН А ОТ ЗОР СЕЕ ПОТУРЧИЛ СИ Е ОСТАНАЛ В БЪЛГАРИЯ. ИСТИНСКИТЕ ТУРЦИ СА В ТУРЦИЯ.
31
3
 
3
 
! Отговори
БОНГО преди 9 години
Айде стига глупости !Нови разходи ...дрън...дрън..!Ей сега бат ви Бойко, ша са развихри. Вярно, прави го пред очите на всички, ама някои и с бинокли да гледат няма да видат как става това .Ей за това бяха крясъците , виковете ,т.н. протести. разиграха цирка и сега,, цузамен,, наследниците на БКП ,независимо как се зоват партиите им ,начело с Тиквата ще си поделат келепира. Може да кихнат нещо и на,, Генов и компания,,въпреки че от Сорос им дадоха 6 милиона в зелено.
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не съм на ясно със законите за банките,но не разбирам следното-зад тази банка има акционери,които имат собственост.Не е ли редно да платят те,а не държавата?
29
1
 
1
 
! Отговори
око преди 9 години
До 44 - Г-н TURCHIN, сори, но не ни харесват тия вандализми! И смея да твърдя, че ще сгрешиш, дето ще колиш! Това е гадно нещо... Впрочем, аз съм сигурен, че няма да ти хареса да го правиш - гадно нещо е. Не, че съм клал, даже агне. Просто е гадно! А тия животни, които колят невинни твари, хора не са хора. но се моли, да изчезнат по-бързо от света! За да живеят хората, добре! Защото те може да всяват ужас, но не познават и че има далеч по-ужасни неща. А, ако те се стоварят над тях, тогава е ад.
28
2
 
2
 
! Отговори
око преди 9 години
До 40 - Г-н Маркс, Исляма е далеч по-древна вяра от тия терористи, които убиват в името на ИСляма. Дори с тия си дела, джихадистите опозоряват истинската същност на ИСляма. те вършат ужасни престъпления, придавайки своите грехове, в името на Бог! Тоест, те вършат престъпления, за слава на Аллах, но Алах не е искал такива неща. И на практика, не правят каквото си искат, но говорят за Ислям. Да, техният Ислям е варварски, несправедлив и животинско зверски. Но има и друг ИСлям - справедлив, древен.
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОГАТО ЕДИН НАРОД В ЕДНА ДЪРЖАВА НЕЕ ЕДИНЕН И ВСЕКИ СЕЕ СВИЛ КАТО *** В ЧЕРУПКАТА СИ И ЧАКА НЯКОЙ ДА ГО ОПРАВИ ТО ТОЗИ НЯКОЙ СИ ГО ОПРАВЯ В НАЙ РАЗЛИЧНИ ПОЗИ. КАТО КАЗВАМ ПОЗИ ИМАМ ПРЕДВИД КАМА СУТРА. ПО ВСЯКА ВЕРОЯТНОСТ СЛЕД 25 ГОДИНИ КАМА СУТРА НА МНОГО ОТ НАРОДА ИМ ХАРЕСА. ЛОШОТО Е ЧЕ ТЕЗИ КОИТО ПРИЛАГАТ КАМА СУТРАТА ЗА ДА СИ РАЗНООБРАЗЯТ ПОЗИТЕ ПРЕМИНАХА КЪМ САДО МАЗО. И ВЪПРЕКИ ЧЕ САДО МАЗОТО Е МАЛКО ПО ДРУГ ВИД ЕРОТИКА НАРОДА ПРОДЪЛЖАВА ДА СИ ГИ КАЧВА НА ВЛАСТ ДРУГАРИТЕ Е.АЧИ.
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Батко Ви Бойко ще платя на дебелия и мустакатия с кредити на ваш гръб.Пирамиди ФараониДа ви е честит Бойко поробителя-Сюлейман Великолепни .Вие си го избрахте
25
2
 
1
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Око, стига си ме хвалил, не съм идеален. Сега пиша Антикапиналът 2.0. Ползвам и материали от Корана, за да не се сърдят ислямистите.
24
4
 
4
 
! Отговори
optimist преди 9 години
Аз не мога да разбера, тия хора КОЙ ги би през ръцете да си слагат парите в мафиотската банка?!
23
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САМО ЗА МОМЕНТ ЩЕ ВИ ПРЕНЕСА В СВЕТА НА ИСТИНАТА. ПРЕДСТАВЕТЕ СИ ЧЕ ОНЯ ЛУДИЯТ КАКТО ГО НАРИЧАТ Е НА ВЛАСТ. ПЪРВОТО НЕЩО КОЕТО ЩЕ СЕ СЛУЧИ ВСИЧКИ КОИТО СА БИЛИ НА ВЛАСТ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 25 ГОДИНИ ЩЕ БЪДАТ ОСЪДЕНИ ПО БЪРЗАТА ПРОЦЕДУРА И ЩЕ СТАНАТ БЕДНЯЦИ. СЛЕД КОЕТО ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ ПО НАЙ БЪРЗИЯТ НАЧИН ЩЕ БЪДЕ ДОКАРАН В БГ И ОСЪДЕН ЗА ПРИСВОЯВАНЕ НА НАРОДНИ ПАРИ А ИМОТИТЕ МУ КОНФИСКУВАНИ В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА. СЛЕДВАЩИТЕ ЩЕ СА МОНОПОЛИСТИТЕ КОИТО ЩЕ БЪДАТ ИЗГОНЕНИ С ТОЯГИ И КАМЪНИ. ТОВА Е ИСТИНАТА.
22
2
 
4
 
! Отговори
Гаварит Масква преди 9 години
Българският строителен консорциум регистриран на адреса на КТБПетте български компании, които ще участват в изграждането на "Южен поток", са обединени в акционерно дружество "Газпроект Юг" с капитал от 50 000 лв. Всяка една от фирмите има равен дял от по 100 акции за по 10 000 лева, показва справка в Търговския регистър."Газпроект Юг"е вписано в началото на годината, след като предишният конкурс за изпълнител на проекта бе отменен през ноември без ясни обяснения. Срокът, в който можеха да бъдат подавани оферти за строежа на българското трасе на газопровода - всичко от проектиране на с

Спонсорирани публикации