Ситуацията с КТБ ще доведе до нови разходи за държавата

По два варианта трябва да се мисли, смята експерт
22 окт 2014 21:10,
105
Ситуацията с КТБ ще доведе до нови разходи за държавата
Снимка: Reuters

Ситуацията с КТБ ще доведе до нови разходи за държавния бюджет, независимо коя хипотеза се реализира - спасяване на банката или ликвидация.

Още по темата

Важното в случая е да се вземе политическо решение кой сценарий би бил по-малко лош за държавата, коментира за БТА икономистът Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в Индъстри Уоч.

Според българското законодателство не може да съществува банка, чиито загуби надхвърлят собствения ѝ капитал, както е в случая с КТБ. При този вариант, ако спешно не се намери инвеститор, който да влее пари, то банката трябва да бъде обявена в несъстоятелност, посочи Богданов.

Другият вариант - спасяването на банката от държавата, е приложим при наличието на две хипотези - когато функционирането на банката е толкова важно за икономиката на страната, че неспасяването ѝ би довело до сериозни икономически последствия или когато спасяването на банката ще излезе по-евтино, отколкото нейната ликвидация, при която трябва да се изплатят всички гарантирани по закон депозити, отбеляза Богданов.

И в двата случая обаче решението за това се взима отчасти на сляпо, тъй като в крайна сметка се създава риск от създаване на несигурност. Според Богданов, този риск трябва да бъде поет от политиците. Те трябва да вземат решение след внимателно проучване на двете възможни хипотези и какво би се случило в единия и в другия случай.

При всички положения обаче разходи за държавния бюджет ще има. В единия случай ще се инвестират държавни средства за спасяване на банката, докато в другия държавните предприятия или административни структури, които са имали депозити над размера на гарантираните влогове, също ще искат помощ от държавата, прогнозира Богданов.

Още за казуса с КТБ четете в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Народеееее....пак ли ще мълчиш????Това вече не е само цинизъм,това е подигравка с всички нас.Груба,долна,просташка,гнусна подигравка.
20
2
 
14
 
! Отговори
Nox преди 9 години
Вариантите са ясни!Или инвеститор или дялодържач покрива липсите, като дялодържачите запазват дяловете си;или държавата изплаща гарантираните влогове за сметка на народа (само гарантираните), като при този сценарий банката се национализира и вече бившите собственици не могат да имат каквито и да е било претенции.Не трябва да се допуска е bailout като в САЩ! Там банкерите при риск обират облагите, а при загуба държавата им подарява парите на народа и ги оставя да продължават с злоупотребите
19
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не,трябва да се мисли само по един вариант-да се оповестят всички раздадени кредити и тези на които са отпуснати да върнат парите.В противен случай конфискация на цялото имущество и също на най-близките му роднини и затвор.Но това едва ли ще се случи защото гарван гарвано око не вади и по тази причина БНБ гузно мълчи и не смее да каже истината,защото всички са се оплели като свински черва и ако лъснат голите им зад..ци народа ще ги изрита безмилостно и завинаги от властта .
18
6
 
12
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 9 години
Същата работа като през 97-***....народа пак ще плати масрафа по един или друг начин!!! Всичките депутати и банкери са в един кюп....перат пари, обират парите на абдалите и така ве4е 25 години! Само ги вижта какви къщи, палати и лимузини имат....да не говорим 4е децата им у4ат в най-елитните университети където се влиза с много много пари! Само народен съд и екзекуция на иззедниците трябва ...нищо друго не спасява положението и оправия няма!!!
17
4
 
7
 
! Отговори
ГанЮ бУгара преди 9 години
Ц.Василев си пие кафенцето в кафаните , беге сАдъ си чопли в носЪ вместо в момента да го разпигва под арест и да арестува всички виновни.
16
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има един билкар, който беше открил билка против алчност.
15
5
 
8
 
! Отговори
П. Славейков преди 9 години
Не сме народ! Не сме народ, а ***,пак ще кажа и с това ще да свърша.
14
5
 
13
 
! Отговори
Атака - Победа преди 9 години
До До 14Във всяка друга страна народа би се вдигнал и избил крадците олигарси на които сега ще плаща софрата- имения за милиони,по няколко любовници,пътешествия и т.н. А хората се грърчат с по 600- 700 лв. заплати а това са по 20 лв. на ден. За кое по напред- храна ли,ток ли,вода ли,транспорт ли,телефони ли,облекло ли,за култура ли. А народа си трае- ей го къде е Сърбия,знае се в кой хотел е крадеца но му се любуваме и чакаме!1 умен човек е казал- МОЖЕ ДА СМЕ МАЛЪК НАРОД НО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ***
13
7
 
7
 
! Отговори
До 14 преди 9 години
Така си е брато ....за това викам че народа е мечта :) спокойно можеш да трупаш милиони милиарди на негов гръб и да си изплакнеш ръцете с някой страничен дето изхарчил няколко стотака някъде си :)
12
7
 
6
 
! Отговори
Атака- Победа преди 9 години
Много вяла дискусията тази вечер бе? Сигурно всички гледат мача....не е като снощи да става шоу! Няма го и трола на заплащане от Буда!
11
7
 
10
 
! Отговори
Атака- Победа преди 9 години
До ХХХСидеров беше казал че това ще се случи .....викаха му че това е невъзможно и че пак не си бил пил хапчетата ................чудя се обаче кой кой кой не си пие хапчетата ?!?!И онзи с колата от субсидията/Борисов/ за 700 хиляди лева обвинява другия /Сидеров/че пушил пура за 50 лв ..????
10
7
 
9
 
! Отговори
ХХХ преди 9 години
Тока, тока , покачете тока ! До 1 год трябва тока да се вдигне с поне 50% , до 2 год с 100% ! Трябва да се пълнят хазните :) Мале защо не съм министър на тоз народ :) Ще направя папели колкото Ескобар е имал :) НАРОД МЕЧТА :)
9
6
 
4
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
До # 6 Парите в гаранционият фонд са над 2 милиарда лева (интересно чий са тези пари?-едва ли са внесени от 15 банки у нас -нямам престава откъде идват -мисля че държавата е внесла пари в този гаранционен фонд )а са нужни на 3 милиарда лева за плащане -фактически държавата внася останалите недостигащи пари в фонда за да се изплатят парите . А това ,че нека фонда да търси пари - И кой ще му дадае кредит -като този фонд няма и 1 стотинка актив -всичко е на държавата .Е мога и да греша -поправи ме
8
1
 
17
 
! Отговори
око преди 9 години
Държавата не е длъжна нито да оздравява, нито да погасява нито да спасява КТБ! Тя е частна ТБ и държавата не е редно да се ангажира и да влива пари в КТБ по никакъв начин! Държавата е длъжна да задължи собственниците на КТБ - Акционери мажоритарс да изплатят задълженията си към вложителите си, при тяхното поискване! Според договора! Ако акционерите откажат, тогава БНБ има задължението да назначи ликвидационен съвет, който да определи начин за погасяване задълженията на КТБ към депозитари! Толкоз
7
4
 
18
 
! Отговори
Атака- Победа преди 9 години
До кво лошо има?Абсолютно си прав! Публична екзекуция както се прави при такива милиардни кражби! Помните ли президента на Филипините Фердинанд Маркос преди 15-на години открадна 86 млн. долара от народа си! Филипинците се вдигнаха и го линчуваха бавно и мъчително. После жена му Имелда Маркос върна всичко заграбено. А тук ни откраднаха 5 млрд. 3-*** крадци/Цв. Василев- Буда- Пеевски/ и са безнаказани и сега ще изплащаме 5 млрд. с увеличени данъци,вдигане на пенсиона възраст и замразяване доходи
6
3
 
9
 
! Отговори
око преди 9 години
Това е нарушение на Закона за свободният пазар, с който ни замотвахте тиквите 26 г. и на практика , държавата освен, че се намесва от името на държавата, в делата на частно акционерно дружество, то и решават политици и БНБ УС да използуват държавен капитал, ограбвайки останалите данъкоплатци, да покрият загубите на няколко хиляди човека, с капитал и над 100 000. А това е кражба в особенно голям размер на бюджета. КТБ е частно АД и е редно акционерите да си му решават съдбата!
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЦиганинДържавата не е длъжна да плаща - работа на гаранционния фонд е да намери пари, а държавата е длъжна да накаже виновните!
4
6
 
9
 
! Отговори
Атака- Победа преди 9 години
Според запознати новия Държавен дълг от 5 млрд. лв. вече е взет! Ще се изплаща от бюджета с увеличените ни данъци- социални,данък смет,данък сгради. Също така с вдигане на пенсионната възраст и замразяване на доходите. Кабинета на Близнашки на тайно съвещание с лидерите на Герб и РБ са взели съдбоносното решение. С тези пари ще се покрият лошите кредити на КТБ,парите откраднати от Цв. Василев и изплащането на едрите вложители!
3
2
 
9
 
! Отговори
кво лошо има? преди 9 години
Аз предлагам василев и сие да бъдат линчувани публично!!! Така се прави в Цивилизованите държави!!!
2
6
 
12
 
! Отговори
Докога ще ги търпим преди 9 години
Значи през януари при годишната класация за най - влиятелен Българин на списание "ФОРБС" Цветан Василев бе поставен на 1-во място,на 2-ро Будиста а на 3-то Пеевски! Изведнъж след няколко месеца поставения като най влиятелен Българин се крие от Българското правосъдие,издирван е чрез интерпол,гонен е като диво животно в съучастие с 2-ия и 3-ия в класацията за най влиятелни Българи са откраднали 5- милиарда. Волене,кво чакаш бе? Дигай ни да ги измитаме тези крадци и колониалисти!

Спонсорирани публикации