Ситуацията с КТБ ще доведе до нови разходи за държавата

По два варианта трябва да се мисли, смята експерт
22 окт 2014 21:10,
105
Ситуацията с КТБ ще доведе до нови разходи за държавата
Снимка: Reuters

Ситуацията с КТБ ще доведе до нови разходи за държавния бюджет, независимо коя хипотеза се реализира - спасяване на банката или ликвидация.

Още по темата

Важното в случая е да се вземе политическо решение кой сценарий би бил по-малко лош за държавата, коментира за БТА икономистът Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в Индъстри Уоч.

Според българското законодателство не може да съществува банка, чиито загуби надхвърлят собствения ѝ капитал, както е в случая с КТБ. При този вариант, ако спешно не се намери инвеститор, който да влее пари, то банката трябва да бъде обявена в несъстоятелност, посочи Богданов.

Другият вариант - спасяването на банката от държавата, е приложим при наличието на две хипотези - когато функционирането на банката е толкова важно за икономиката на страната, че неспасяването ѝ би довело до сериозни икономически последствия или когато спасяването на банката ще излезе по-евтино, отколкото нейната ликвидация, при която трябва да се изплатят всички гарантирани по закон депозити, отбеляза Богданов.

И в двата случая обаче решението за това се взима отчасти на сляпо, тъй като в крайна сметка се създава риск от създаване на несигурност. Според Богданов, този риск трябва да бъде поет от политиците. Те трябва да вземат решение след внимателно проучване на двете възможни хипотези и какво би се случило в единия и в другия случай.

При всички положения обаче разходи за държавния бюджет ще има. В единия случай ще се инвестират държавни средства за спасяване на банката, докато в другия държавните предприятия или административни структури, които са имали депозити над размера на гарантираните влогове, също ще искат помощ от държавата, прогнозира Богданов.

Още за казуса с КТБ четете в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Dolni tvari, ograbiha ni i se izmakvat vinagi! Dokoga Gospod shte pozvoliava tova?
60
0
 
1
 
! Отговори
666 преди 9 години
Който ги е взел да си го търсят не е работа на държавата да спонсорира фалирали банки и фирми .
59
0
 
13
 
! Отговори
Кикс преди 9 години
Сигурен съм, че в последните месеци преди да се разчуе за състоянието в КТБ неколцината големи вложители яко са изтеглили крупни суми... ДАНС да да не плаче за нови коли, а да посочи поименно кои са и колко пари са изтеглили, както и откъде са разполагали с вътрешна информация. Този (тези), който ги е посъветвал е бил наясно със сътоянието на нещата, а си е траел. Писна ми да ни правят на балъци...
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВЛОЖИТЕЛИ НА УЛИЦАТА.ИЗЛИЗАМЕ.КОГА КЕ ОРГАНИЗИРА ПРОТЕТА
57
4
 
8
 
! Отговори
борд преди 9 години
100 хиляди евро гаранция е непосилна за българската държава просто няма пари.
56
9
 
5
 
! Отговори
Хм... преди 9 години
До DO hmДоста ти е развинтена фантазията, другарю! :))) Междувпрочем съм фен на Путин, но не и русофил!!!
55
6
 
14
 
! Отговори
DO hm преди 9 години
hahaha RUSKITE KAPUTI POKAZAHA ISTINSKOTO SI LICE)))))) YA MARSH NA POZITANO DA TI DADAT NOVI OPORNI TOCHKI RENEGA SMOTAN
54
11
 
5
 
! Отговори
Хм... преди 9 години
До SASHO do HmВ дълбоко заблуждение си! Никак не съм русофил! Ама никак! С руснаците по скоро имам и имало от много време единствено често делови отношения с точно определена и не малка дистанция! Не одобрявам поведението на някои руснаци, но държа на взаимното уважение! Иначе приятели и познати от цял свят вкл. и САЩ!
53
12
 
9
 
! Отговори
Специално за Сашко преди 9 години
До SASHOСамо животно може да ползва свободно Аргумент от незнание Сашко :)Щом собственото ти неверие по отношение на невъзможността на един сценарий е "доказателство" за верността на произволен алтернативен сценарий (т.е. липсва пряко доказателство в подкрепа на алтернативния сценарий), то ти си животно!Големия ти напън да пишеш, те прави само по-голямо животно :)
52
11
 
16
 
! Отговори
SASHO do Hm преди 9 години
Rusofil so do mozaka na kostite Думи на Дядото: Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите. RUSKIYA SI GO GOVORI V BLYADISTAN.....JIVEESH V BG
51
14
 
11
 
! Отговори
Специално за Сашко преди 9 години
До SASHOлипсата на доказателство за една хипотеза, не доказва друга хипотеза - Аргументи от незнаниеУИКИПЕДИЯ: Аргументът на лично неверие е същият като аргументът от незнание, само ако човекът, който го дава, изразява само собственото си неверие по отношение на невъзможността на един сценарий е "доказателство" за верността на произволен алтернативен сценарий (т.е. липсва пряко доказателство в подкрепа на алтернативния сценарий).
50
14
 
13
 
! Отговори
Хм... преди 9 години
До SASHOУточнявам! Американското правителство с американската политика с налагане на демокрация без да се съобразяват с локалната народопсихология са действително виновни! Сначале Рейган никак не е невинен, следват .... ! Американският народ никой не го вини за нищо!
49
13
 
24
 
! Отговори
SASHO преди 9 години
Не мога да оттегля Бат Сали, обяви Местан в Кюстендил, 90 % от хората с увреждания у нас са безработни, Закопчаха шефа на РИОСВ-Перник за подкуп , Старица е убита жестоко в село Брестница,Закопчаха шефа на РИОСВ-Перник за подкуп Пет деца са обгазени при пожар 17-годишен загина, друг е с опасност за живота при катастрофа с водач без книжка AMERIKANCITE LI PAK SA VINOVNI????
48
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако държавата т.е.нанаш груб вземат заем за да спасяват пари на мафиори _хващам пушката
47
14
 
10
 
! Отговори
Специално за Сашко преди 9 години
До СашоСашко, и аз не мога да си представя, че овца може да пише, ама ти го доказваш :))Сети ли се: От това, че нещо изглежда невъзможно, не следва че то е такова, а само че не знаеш какво е всъщност! Ще разбереш какво е всъщност, само когато разбереш точно какво е!
46
1
 
3
 
! Отговори
Хм... преди 9 години
До 66 АнонименИма и бели овце/врани, ластовици/ в черното стадо! Белите трудно ги допускат до бг "елит"/политика!!!пп.на принципа, както има челни овци в бели стада!
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Опотат ли фа вземат заем за да платят на бандити и народа да го изплаща-ще играят калашниците
44
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kradlivite politici sa tochno kopie na balgarskiya narod!!!! Te ne sa spusnati ot Mars, te sa nas. I ako tryabva da se sardite na nyakoi -sardete se na sebe si I drugiya pat po vreme na izbori hodete pak za gabi !!!! Служители в Карлуково крали пенсиите на болните и ги карали да им работят-- I TUK LI SA VINOVNI AMERIKANCITE???
43
3
 
7
 
! Отговори
Хм... преди 9 години
Опапаха и последните държавни активи! Следва да се вземат кредите и те да бъдат опапани! Пей сърце! Чалга до дупка! Политици и банкери купона бе/е ваш! Смисълът на животът на бг елит от 25-т год насам е да ядът, спат, крадът и сер*т!
42
2
 
20
 
! Отговори
ВИЖДАЩ преди 9 години
Генерирането на разходи за държавата, означава, че някой е прибрал парите съответсващи на новите разходи!ПАРИТЕ НЕ МОГАТ ДА ИЗЧЕЗНАТ!А ненамирането на този получател на пари, означава съдействие на държавата в негова полза!А търпимостта на ЕС към ненамирането на получателя на парите, чрез изместване на критиката само в посока "изплащане на гарантираните депозити", показва съдействие и защита на получателя на парите!Значи, ЕС знае КОЙ е получателя на парите!

Спонсорирани публикации