Ще има ли пенсионна реформа или кърпене на дупки?

Никое от предложенията не решава фундаменталния проблем, смята експерт
Обновена: 26 окт 2014 14:54 | 26 окт 2014 12:27, Екип на Investor.bg
62
Ще има ли пенсионна реформа или кърпене на дупки?
Снимка: архив, Reuters

Преди дни публичната тишина на т.нар. Консултативен съвет за оптимизацията на осигурителната система най-накрая беше прекратена. Като цяло предложенията трудно могат да се нарекат реформи, тъй като се фокусират върху „кърпене на дупки” в сегашната система, които в най-добрия случай леко ще намалят огромния дефицит – и то само временно. Реални реформи за замяна на банкрутиралата пенсионна система с друга, която е финансово устойчива, не са предложени. Това пише в анализ икономистът от Института за пазарна икономика Десислава Николова.

Част от предложените варианти сериозно увеличават разходите на НОИ и съответно дефицитът в системата остава, а е възможно и да се увеличи. От друга страна, изчисленията на финансовите ефекти при всички предложения са изцяло статични, т.е. не отчитат неизбежните динамични ефекти от промяна в поведението на осигуряващите се и техните работодатели.

Така например, при увеличаване на осигуровката за пенсия с 1 процентен пункт от следващата година е изчислен допълнителен приход за НОИ от 225 млн. лева, но тази сметка не отчита вероятността част от сега осигуряващите се да преминат в сивия сектор или просто да спрат да работят (вкл. да бъдат съкратени) заради повишените разходи за труд. В този смисъл, така изчислените финансови ефекти, особено по отношение на приходната част, са силно оптимистични.

Все пак, конкретните предложения заслужават внимание. Въпреки че никое от тях не решава фундаменталния проблем с фалиралата разходопокривна система, някои от предложените мерки ще помогнат за овладяването или поне по-бавното нарастване на дефицита в ДОО. Други пък изчистват съществуващи проблеми с равнопоставеността на субектите, а трети се нуждаят от по-внимателно вглеждане в детайлите, за да се избегнат потенциалните негативни ефекти.

Най-общо, основните предложения са следните:

Плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране и изискуемия стаж, като възрастта ще се покачва до изравняването ѝ за мъже и жени на 65 г., а увеличението ще се отнася и за категорийните работници. Вариантите за изравняване на пенсионната възраст са няколко, като може да се постигне по-бавно, до 2036 г., по-бързо – до 2028 г., или пък пенсионната възраст да се изравни според годината на раждане.

Реално такава реформа за увеличение на възрастта и стажа всяка година с по 4 месеца беше предприета от началото на 2013 г., но само година по-късно беше „замразена”, разбирай - спряна. Независимо от това кой вариант се избере, покачването на възрастта и стажа трябва да започне да се случва без по-нататъшно отлагане – предвид огромния проблем с ранното пенсиониране на категорийните работници и растящата продължителност на живота.

Още по темата четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
3
 
! Отговори
Дамян преди 9 години
Според мен и моя кръг познати _ говорим за пенсиониране _ предлагам осигуровките които внасям. да бъдат на мой пенсионен влог и да имам право на тях след като се пенсионирам. Така НОИ и други подобни структури няма да може да ги плячкосат. Ако пък не се доживее до пенсия парите да ги получават наследниците . Тъй както ни баламосват че продължителноста на живота се е увеличила. Че средно сме живеели " 20 г. " след пенсиониран
35
0
 
0
 
! Отговори
za dve god izmriaha преди 9 години
horata pred pensia pogolovno mrat balgari tyci *** 10 choveka poznati nemojaha da stignat do bensia vapros na meseci kade sa im osigyrovkite ,otkradnati sa ,tva li e prodaljitelnost na jivota genocit.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
kva pensia ,vsichko e izkradeno.40 god rabotish na 60 vzimash pensia i mresh kade sa osigyrovkite za tia god niakoi ne stigat i do pensia.
33
1
 
0
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Проблемът с пенсиите се решава сам по две причини, като само една ще е достатъчна. Първо - пенсионери скоро няма да има, и второ - след възстановяването на вилаетите се минава към турската пенсионна система, а тя е такава че никой не знае какво е това.
32
1
 
6
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
КАКВИТО И ПРОМЕНИ ДА СЕ НАПРАВЯТ РАБОТОДАТЕЛИТЕ ВИНАГИ ЩЕ НАМИРАТ ВРАТИЧКИ И ВСИЧКО ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ПО СТАРОМУ. ДОКАТО НЕ ЗАПОЧНАТ ДА ГИ ВКАРВАТ ВЪВ ЗАТВОРИТЕ И БИЗНЕСЪТ ИМ ДА ПРОПАДА НЯМА ДА СЕ ОПРАВЯТ. НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ ПЛЕМЕ - ВАРВАРИ, ВЕКОВЕ СА МИНАЛИ, НО НЕ СМЕ СЕ ПРОМЕНИЛИ. ДА СЕ ВЪВЕДАТ КРУМОВИТЕ ЗАКОНИ. САМО ТОГАВА ЩЕ ИМА ОПРАВИЯ!!1
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имам страхотен план за спасяването на страната. Прави се референдум и официално се присъединяваме като щат към САЩ. До 5 г. със сигурност ще сме си стъпили на крака.
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
защо все ни убеждават и повтарят че продължителноста на живата се увеличава.мойте наблюдения са че хората напоследък се отправят към великите ловни полета между 60и70 години.тоест смисълът на промените е да няма пенсионери.
29
0
 
10
 
! Отговори
щурофон преди 9 години
За пенсиите: за да шма достатъчно пари в с-та:1. Да се плащат осигуровките от работодателите на реалната заплата. Ако не - затвор!2. Да се въведат индивидуални партиди за всеки нает като по света.3. Да се премахнат фалшивите инвалидни пенсии -сега те са почти 70 % от тях.4. Пенсионния фонд да се управлява по военновременни закони и никой от управляващите като ДЯНКОВ да не може да отклонява пари за каквото и да е.5. Парите във фонда да се превърнат нън злато! Него инфлация не го лови!
28
0
 
18
 
! Отговори
Псевдо преди 9 години
За да е равнопоставен работникът на държавния служител трябва да бъдат задължени всички работодатели да осигуряват своите работници. Който не може или не го прави, не става за бизнесмен. Но парламентът е пълен само с лобисти на хранилка при капиталистите и никога няма да се предложи такова нещо. По-лесно е да се настройват тези, които не могат да направят нищо срещу тези, на които са им останали някои "привилегии". Разделяй и владей.
27
0
 
24
 
! Отговори
Хайде преди 9 години
Журналистите да направят публикация с броя на служителите в НОИ и да изнесат заплатите, които получават. Хората трябва да знаят.
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 28Какво обшо има между цената на краставиците, бирата, заплатата на водопроводчик и укриването на осигурителни плащания?Човека се опитва да ти обясни, защо именно съществува този проблем, съществува защото има неадекватно разделение на осигурителните вноски и размита отговорност, като при купуването на гласове, кога се засили проблема, когато едновременно беше криминализирано и купуването и продаването на гласове, същото е и тука, ако погледнеш отчетите на НОИ ще видиш и откога съществува
25
0
 
26
 
! Отговори
Пирамиди преди 9 години
Намаляха вече местата откъдето може да се краде, затова посягат и на пенсиите на хората. Ненаяли се лами неедни. Тези фондове за втора пенсия също са пирамиди. Лапкат си там. Правят си всякакви разходи, които държавата им признава, а пари за хората няма. Я всички пари в НОИ! Търтеите от фондовете да си намерят работа, а не да лежат на гърба на работещите.
24
3
 
13
 
! Отговори
Цървуля преди 9 години
Вдигането на вноската и увеличаването на възрастта не е реформа.Реформа е друго нещо а именно1.Всички които не ги осигуеява държавата се изваждат от НОИ2.Инвалидни пенсии само за такива които са плащали осигуровки3.Пенсията се обвързва с вноските4.Всички други плащания които е решила да прави държавата да са от данъците а не от псигуровките5.Държавните служители да си получават пенсиите от държавата а не от пенсионния фонд.Не може хора които не внасят осигуровки и се пенсионират на 45г
23
0
 
23
 
! Отговори
Стига глупости преди 9 години
Никакви пенсии на хора, които не са внасяли осигуровки. Това означава - никакви пенсии на ***. Не може хора, които с нищо не са полезни на тази държава, само да получават. То не са социални помощи, детски надбавки, жилища с евтин наем, безплатен ток, вода, градски транспорт, безплатно лечение и куп още други глезотийки /неразрушаване на незаконните им "постройки" .../. В същото време за хората, които са изградили тази държава след бомбардировките на "съюзниците" без план "Маршал" - трохички
22
0
 
21
 
! Отговори
Гост преди 9 години
"Растяща продължителност на живота" няма, продължителността на живота у нас, напротив, заради ниското качество на здравните грижи, заради лошата среда на живот, стреса и т.н. намалява. Проблемът изобщо не е в "растящата продължителност на живота", а в ниската, нестимулирана по никакъв начин раждаемост, в лошото, зарязано напълно образование, което не е способно да осигури работници, способни да печелят повече - тоест да внасят и повече пари във въпросната система.
21
4
 
14
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 9 години
Най-важната реформа е ясна, но съпротивата е огромна и никой не му стиска да я направи. Премахнете категориите труд, тези които работят подобна работа ще се по-склонни да търсят друго препитание, което ще качи и заплатите в тези сектори. В момента работниците търпят, защото чакат да се пенсионират рано и така ощетяват останалите.
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В турзима официално според статистиката са най-ниските възнаграждения, осигурителните прагове там са едни от най-ниските и или не мърдат от години, или се повишават едва-едва, а това ни е основен отрасъл на икономиката. За мен е явно, че това се прави в интерес на големите работодатели в този сектор.
19
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А защо никой не пита,къде и защо беше откраднат милиард и половина от Сребърния фонд? И защо тези,по време на чието управление беше окраден фонда отново се натискат да управляват? Защо правителството на Орешарски не направи нщо по този въпрос?Защо всички политици си мълчат?Имат ли морал и заслужават ли въобще да ни управляват подобни престъпници?
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 20Та как може да се реши тоя проблем, много лесно има световни практики, ама тия "специалисти" мразят да четат)Едно решение - определя се ниво на възнаграждение наприемр 50% от средната заплата за ЕС, и за всички възнаграждения до този размер, осигурителните вноски са само и единственно за сметка на работодателя, за парите над този размер за сметка на работника, само че не те да се удържат и внасят от работоадтеля, а да се декларират и внасят от работникаРазбира се има и други решения
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 20Ами ти без да съзнаваш фактически даваш и решението на този проблем :)Значи тия "специалисти" трябва да си зададът въпроса, първо защо съществува този проблем, ами съшествува защото и двете страни са заинтересовани :) а защо са заинтересовани, защото отговорноста е размита, от една страна работодателя начислява и внася осиг вноски, но от друга страна те се делят на лични за работника и такива за сметка на работодателя, т.е. какво трябва да направим - да изчистим този проблем.....

Спонсорирани публикации