ФГВБ разпродава ценни книжа и ще търси заеми за депозитите в КТБ

Фондът трябва да покрие сумата на гарантираните влогове в банката
Обновена: 7 ное 2014 18:53 | 7 ное 2014 18:51,
8
ФГВБ разпродава ценни книжа и ще търси заеми за депозитите в КТБ
Снимка: Reuters

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) вече е предприел действия за осигуряване на ликвидност и допълнително финансиране за покриване недостига от средства за изплащане на всички гарантирани влогове в Корпоративна търговска банка АД (КТБ), става ясно от предоставен от самия фонд отчет.

Част от действията касаят продажби на ценни книжа, търгувани на международните пазари, и разговори с местни и чуждестранни банки относно готовността им за сключване на обратни репо-сделки с държавни ценни книжа (ДЦК).

Освен това е направен анализ на правните и финансови аспекти на различните варианти съвместно с Министерството на финансите и Комисията за финансов надзор за финансиране на недостига от средства, оценяван на близо 1,7 млрд. лв., посредством заем или емисия на облигации. За предсрочно събиране на вноски от банките не се споменава нищо.

Още по темата

Сумата обаче може да се окаже по-голяма, ако в периода на специален надзор са сключвани сделки с цел разделяне на депозити в КТБ до размера на гаранцията. От Фонда се опасяват, че подобни действия биха могли да увеличат размера на гарантираните депозити и да се окаже така, че ще трябва да се изплаща по-голяма сума.

Междувременно днес в интервю за БНР председателят на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете Росен Николов обяви, че дори и да няма актуализация на бюджета, парите ще бъдат набавени от фискалния резерв.

„Фондът очаква, че ще бъде в състояние да изплати получените заеми с постъпленията при разпределение на средствата от осребреното имущество от масата на несъстоятелността дори при най-неблагоприятния сценарий. В тази връзка ръководството на Фонда изрично изразява притесненията си за дългия период на специален надзор и сделките, които са сключвани по време на същия. Възможно е такива сделки да доведат до увреждане на масата на несъстоятелността и Фондът да не успее да се удовлетвори в производството по банкова несъстоятелност в размерите, в които очаква.“, посочват от институцията.

В края на октомври натрупаните средства във Фонда са в размер на 2,11 млрд. лв. От тях 1,54 млрд. лв. са под формата на депозити в БНБ, а 570 млн. лв. - български ДЦК, като срещу тях трябва да бъде осигурена ликвидност за изплащане на гарантираните влогове.

Към края на октомври ФГВБ намалява експозицията си в ДЦК от 917,82 млн. лв. (44% от целия портфейл), колкото са били в края на май, до 570 млн. лв. (или 27% от целия портфейл).

Вече са проведени разговори с три местни банки за участие в качеството на мениджъри при структуриране на емисия облигации на Фонда. „Необходимото условие за успешно пласиране на емисия облигации, издадени от ФГВБ, е промяна в Закона за държавния бюджет за 2014 г., която да осигури възможност да бъде предоставена държавна гаранция“, отбелязват от ведомството в своите бележки за предприетите действия.

„Съвместно с Министерството на финансите са разгледани възможностите за емитиране на държавен дълг с цел финансиране на целия или част от недостига. Размерът на необходимото директно финансиране от държавния бюджет е между 700 млн. лв. и 1,7 млрд. лв.“, посочват още от ФГВБ.

Оттам уверяват, че са проведени разговори с международни банки и финансови институции за предоставяне на заем, обезпечен с държавна гаранция, като по-конкретно интерес за предоставяне на синдикиран заем в размер до 400 млн. евро има от две международни банки.

За техническото обезпечаване на процеса по изплащането от ФГВБ са провели три теста с данни за влоговете в двете банки. „Резултатите от тестовете са разгледани от Управителния съвет на ФГВБ и са изпратени на БНБ и на квесторите за предприемане на действия по допълване на информацията. Извършени са тестове с няколко банки на системата за обмен на данни между Фонда, БНБ и банките“, информират оттам.

Ръководството на Фонда е провело разговори и за възможността за сключване на споразумение за стендбай кредитна линия с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). С него би се поддържала способността на ФГВБ да изпълнява функциите си.

"Тъй като ще има един кратък период, в който ние реално ще сме изплатили парите, с които разполагаме, на вложителите на КТБ, предприехме действия заедно с Министерство на финансите и Европейската банка за възстановяване и развитие, която ще ни предостави кредитна линия за следващите години. В случай на застрахователни събития, а именно фалит на банка, ще имаме незабавен достъп до тази кредитна линия, така че да можем да изпълняваме законовите си правомощия", обясни още пред БНР Росен Николов.

Още по темата КТБ четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами,то е ясно,ще ги вземат от останалите,всички нас
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
банката е затворена те ми въртят сделки много бизнесмени излязохте.ама треперихте 5 месеца.цесии няма закона не ги признава пак се прецакахте защото сте алчни.
5
2
 
1
 
! Отговори
вложител гаранте преди 9 години
тия със сделките след 20 ДГД до 20 се знае кой е с гарантираните и кой с милионите.тези милиони и те са крадени!!!
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"ФГВБ разпродава ценни книжа и ще търси заеми за депозитите в КТБ"МУ-ХА-ХА, това е два ли го разбира матриала но смисъла е следният:В момента се търсят едни 4 милиарда лева на Бг пазара..............има ли кой да ги даде??Едва ли.
3
2
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 9 години
Станишеф ти ли си бе?
2
1
 
3
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
KT B pojelava uspeshen vnos na valuta ot chujbina koqto da bude otkradnata po sushtiq ili shoden na predniq nachin. Chestito! Uraaaaaaaaaaa!
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво става с клиентите на КТБ, които са в чужбина, но са оставили пълномощно на близките си да се разпореждат със средствата им в КТБ? Ще важи ли пълномощното в обслужващата банка?

Спонсорирани публикации