809 лв. е средната заплата през третото тримесечие

НСИ: Намалението е 1% спрямо второто тримесечие
10 ное 2014 16:00,
11
809 лв. е средната заплата през третото тримесечие
Снимка: Reuters, архив

През третото тримесечие средната месечна работна заплата e 809 лева и намалява спрямо второто тримесечие с 1%. За юли средната брутна работна заплата е 815 лв., за август - 793 лв., и за септември - 820 лева. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Тенденцията за изменението на работната заплата от началото на годината е разнопосочна. През първото тримесечие на годината средната месечна работна заплата също отбеляза понижение спрямо края на 2013 година като достигна 796 лева.

Но през второто тримесечие отново нарасна -  с 2,6%, като достигна 817 лева.

За третото тримесечие на годината икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо намаление на средната месечна работна заплата, са: „Финансови и застрахователни дейности” - със 7,5%, и „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - с 4,3%.

На годишна база към септември средната месечна работна заплата нараства с 2,3%. Най-голямо е увеличението в „Добивна промишленост” и „Транспорт, складиране и пощи” - с по 6,2%, както и в сектор „Строителство” - с 5,7%. С най-значителен спад за този период е средната месечна заплата в сектора „Операции с недвижими имоти” - с 14,4%.

За периода юли-септември традиционно най-високо остава средномесечното трудово възнаграждение в секторите: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - 1753 лева, „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - 1528 лева, както и „Финансови и застрахователни дейности” - 1466 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през третото тримесечие в обществения сектор нараства с 5,8%, а в частния сектор - с 1,2%. За предходното тримесечие ръстът беше съответно със 7,4%, и с 0,6%, за първото – съответно - със 7%, а в частния сектор - с 0,5%.

Понижение отчита националната статистика и при наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на септември. Те намаляват с 49,7 хил. или с 2,2% спрямо края на юни, като достигат 2,25 милиона души. Най-вероятна причина е приключването на летния сезон, с което се освобождават и много сезонни работници. Началото на новата учебна година обаче, което традиционно е свързано с наемане на служители, не може да компенсира и трендът при заетостта остава надолу.

Най-голямо намаление на наетите спрямо юни се наблюдава в икономическите дейности: „Хотелиерство и ресторантьорство” - с 19,5%, заради края на сезонната заетост, както и в сектора „Култура, спорт и развлечения” - с 13,6%.

Увеличение на наетите по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейност "Образование” - с 2,2%, което се обуславя от началото на новата учебна година.

Броят на наетите намалява и на годишна база, отчита НСИ. В края на септември наетите лица по трудово и служебно правоотношение са с 14,2 хил., или с 0,6% по-малко в сравнение с края на септември 2013 г., като най-голямо намаление се наблюдава в: „Административни и спомагателни дейности“ - със 17,4 хил., „Транспорт, складиране и пощи” - с 3,7 хил., и „Строителство” - с 2,5 хиляди.

Най-голямо увеличение на наетите лица в края на септември 2014 г. спрямо края на септември 2013 г. има в „Преработваща промишленост” - с 5,5 хил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
До 9 преди 9 години
Ти какъв си, бе?
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
tova laja laja mrasni ***.samo kradete triabva voina voina da vi izkolim.
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека да си е 809 лева, но ми кажете къде е средната класа на България... Дали изобщо съществува?!?!
5
0
 
5
 
! Отговори
До 2 преди 9 години
Знам и съчувствам.Ще споделя нещо, което много софиянци знаят, но извън София надали интересува някого. Тук са институтите и повечето от другите подразделения на БАН.Младият висшист започва с около 350 лв.Ако до пенсия остане на длъжност "специалист",основната му заплата е около 360 лв плюс 100-ина лева за прослужени години - за 35-38 години стаж! Някои от тези колеги са с научна продукция колкото доцентите,но им се пречи да заемат научна длъжност така,както им задържаха защитите на дисертации
4
0
 
6
 
! Отговори
искрен преди 9 години
да де..ама дават брутната заплата, я да покажат чистата след удръжките + ако 90% работят на по 350-400 а 10% на 1500+ и ей ти средна заплата 800лв
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ще се радвам, ако повечето българи взимат заплата като тази, която се сочи като средна за страната. Не че това са кой знае колко много пари, особено за семейните хора с деца, но като знам, че повсеместно в България хората се радват, ако са намерили препитание за 300-400 лв месечно ...Членството ни в ЕС и валутният борд регулират доста неща, но новите ни "Големи братя" би следвало да се развълнуват и на тема как оцеляваме. Защото, ако изгинем или се изселим, кой ще връща външния дълг?
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, да де! Как Пена чистачката взима минимум, големият шеф над 2 000 и ето ти я 800 лева средна заплата!
1
0
 
16
 
! Отговори
Младеж на 25 преди 9 години
Искам да ви споделя нещо. Живея в малък град. Тук масово хората работят за 300-340 лв. на месец.