КЗК глоби eMAG заради миналогодишния Черен петък

Санкциите са заради заблуждаваща реклама
Обновена: 28 ное 2014 13:55 | 28 ное 2014 13:37,
45
КЗК глоби eMAG заради миналогодишния Черен петък
Снимка: Reuters, архив

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи две имуществени санкции срещу eMAG на обща стойност малко над 750 хил. лева.

Компанията е наказана заради нелоялна конкуренция с посланията за „Черния петък“ миналата година и във връзка с провеждана рекламна кампания „1+1 гратис Tassiomo”, става ясно от съобщение на комисията, публикувано на официалната й интернет страница.

След сигнал от потребители относно провежданата кампания за „Черния петък“ на 29 ноември 2013 година регулаторът е наказал румънската компания Dante International, която управлява електронния магазин eMAG, заради недобросъвестни търговски практики. Според сигналите компанията предварително е завишавала цените на продуктите и след това е предлагала „най-много и най-големи намаления“, което е заблуда за потребителите.

„Рекламните послания „Black Friday, денят с най-много и най-големи намаления през годината“ и „Само днес получаваш най-много и най-големи отстъпки през годината“ като част от провежданата кампания „Черен петък“ имат заблуждаващ характер по отношение на начина на формиране на крайната цена за потребителите“, се казва в решението на КЗК.

Потребителите са подали и оплаквания за бързото изчерпване на рекламираните стоки. Въпреки мащабната рекламна кампания някои от продуктите са били единични бройки и с тях се цели единствено привличане на интереса към промоцията, отбелязва регулаторът.

Заради тези нарушения на румънската компания е наложена санкция от 551 хил. лева, което е 4% от приходите от продажби на онлайн магазина през 2013 година.

Допълнителна санкция от 206,8 хил. лева е наложена и за рекламната игра на компанията „1+1 Tassimo”. 

Още новини от "Икономика и политика" четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: глобаКЗКЧерен петъкeMAG
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
8
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 9 години
А между другото, още преди 2 дни гледах скрийншоти на продукти от eMag, които тихомълком поскъпваат или "губят" отстъпката си в последните 2-3 дни.Все пак, ако трябва да съм коректен - магазинът като цяло предлага доста отстъпки спрямо останалите на пазара у нас. Браво на румънците.
8
1
 
5
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 9 години
До opПо твоята логика може една стока цяла година да се продава за 100 лв., в четвъртък да я ценообразува на 400 лв. (+300% както казваш) и в петък да ти я предложат бодро-бодро на нокаутираща конкуренцията отстъпка от -75% = 100 лв....То затова сме я докарали дотук последните 25 години, защото се правим на по-демократи и либерали и от най-големите. Всеки си прави каквото си иска, а крайният потребител, обикновения човек - кучета го яли.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази година пак..
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А някой може ли да каже защо разликата в цените на техниката в Щатите и в Европа е толкова голяма.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И аз се чудя кой запознат с продуктовата въртележка, ще си купи стока от ЕС, когато може да си я вземе от САЩ без мито... За евреите и янките качеството е друго, затова и означенията са различни. Автопроизводителите пък направо закъсаха ако този договор стане факт- в САЩ новите автомобили са на цени 3-5 годишни втора употреба тук, а втората им употреба е по CARFAX досие на колата, което бърка в гъ$@ на тукашните автоджамбази. За Хай-тек ще пропусна коментара, че няма вече място.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комисията за защита на конкуренция (КЗК) глоби онлайн магазиниа eMAG.bg с над 750 000 лв. заради нелоялни и некоректни практики, съобщиха от пресцентъра на КЗК.
3
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз пък съм доволен от Емаг. Досега от там съм пазарувал няколко пъти - хем цените им са малко по-ниски от тези на конкуренцията, хем доставката им е безплатна и стоката пристига на следващия ден. Така че това решение на КЗК ми е малко странно и е определено в ущърб на обикновените потребители.
2
2
 
19
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Цените в еМАГ не са поевтини от веригите у нас ,а трябва да са -защото имат по-малко разходи . Трябваге да си купя печка,хдадилник и пералня за село и гледах предложенията на еМаг и другите магазини у нас и накрая отидох и си купих на промоция от една верига . Очаквах от еМаг по добри цени като електронен магазин ,но .... !
1
5
 
13
 
! Отговори
Мунчо преди 9 години
Явно някой доста се е уплашил от конкуренцията! Аз лично като потребител съм доволен, защото и предната година, а също и днес си купих неща, които са с поне 30-40% по-евтини. Крайно време е веригите да си намалят трайно цените, ако искат да оцелеят, защото ако пък се подпише това търговско кпоразумение със САЩ и да отпаднат митата и таксита за стоки от САЩ, аз лично смятам само от там да си пазаря - стоките са доста по-евтини според мен. Или поне това, което мен ме интересува.