НЕК очаква повече от 600 млн. лв. загуба за 2014 г.

Щетата ще поемат производителите и потребителите на електроенергия
Обновена: 11 дек 2014 19:49 | 11 дек 2014 19:17,
50
НЕК очаква повече от 600 млн. лв. загуба за 2014 г.
Снимка: архив, Reuters

Загубата на НЕК до края на годината се очаква да достигне 600 млн. лева. Това заяви изпълнителният директор на компанията Петър Илиев, цитиран от БТА.

До началото на октомври само от доставката на ток за битовите потребители загубата на държавната фирма достигна 850 млн. лева. От дружеството се надяват през зимния период да успеят да компенсират частично тежкото си финансово състояние.

В момента обаче НЕК има 1,2 млрд. лева задължения към производителите на електроенергия и над 2,3 млрд. лева дългове към други компании, обясни Илиев. Припомняме, че освен тези дългове компанията има натрупани задължения и за още 1,4 млрд. лева по инвестиционни проекти като АЕЦ „Белене“ и хидровъзел „Цанков камък“.

Илиев определи финансовото положение на НЕК като „повече от отчайващо“. Загубата на дружеството през миналата година бе 142,2 млн. лв.

През следващите месеци НЕК ще продължи да затъва все повече, докато не се вземе решение за законови промени, каза още той. Не може компанията да купува електроенергия по 190 лв./мвтч, а да продава по 125 лв./мвтч и да издържи финансово, обясни Илиев. По думите му с тези цени се източва държавната собственост.

За да няма загуби от продажбата на регулирания пазар, НЕК трябва да продава електроенергията за 200 лв./мвтч. Подобно искане компанията входира през септември в ДКЕВР, но то бе отхвърлено от енергийния регулатор. Аз не мога да поискам такава цена, каза Петър Илиев.

Председателят на ДКЕВР Светла Тодорова днес също коментира пред журналисти в парламента, че НЕК не е поискала увеличение на цената от 1 януари 2015 г. В момента вече няма и време за разглеждане на подобни промени, обясни тя.

НЕК в момента успява частично да ограничи загубите си чрез продажбата на електроенергия на свободния пазар и с износа на ток. От тази година в страната работи и балансиращ пазар на електроенергия, чрез който се очакваше да се намалят загубите на НЕК, но това не се случва на този етап.

Общественият доставчик не иска произведената електроенергия от АЕЦ "Козлодуй" към ЕРП-тата  да минава през НЕК, защото компанията трупа загуби. Причината е разликата в цената на нощната енергия, обясни Илиев. Той добави, че цената на тока от АЕЦ „Козлодуй“, продаван на регулирания пазар е 30 лв./мвтч, а това е смешно ниско.

По закон обаче НЕК е длъжен да изкупува най-евтината електроенергия, заедно с тока от възобновяемите енергийни източници, и да го продава на регулирания пазар. Компанията губи и от продажбата на ток от заводските централи и топлофикациите. Всички искат да произвеждат, когато си искат, но консумацията не е постоянна и загубите се калкулират от НЕК, подчерта Илиев.

Не вярвам НЕК да стигне до фалит, както и да има режим на тока. Просто финансовата щета трябва да бъде поета от някой и вероятно ще се поеме от производителите и потребителите, обясни Илиев. Според него цената на електроенергията за бита не бива да се повишава, защото няма да има кой да я плаща. Дори и да се вдигне цената на тока, то това трябва да е за определени хора, каза шефът на НЕК. В другите държави енергийните предприятия са "златната кокошка" за бюджета, коментира още Илиев.

По думите му най-добрите месеци за компанията са зимните, когато се предполага, че се увеличава консумацията на енергия. Тогава делът на фотоволтаичната и вятърната енергия е по-малък и НЕК може дори да излезе на печалба, смята експертът.

Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: НЕКПетър Илиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
dedov преди 9 години
като изнасят ток другарите някой запитал ли се е колко е общата загуба от това
36
0
 
3
 
! Отговори
rrrr преди 9 години
Да се пререзгледат всички договори за изкупуване и продаване на ток
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българина толкова ли е *** и не вижда как съсипват страната. Фалираха БГА"Балкан", фалираха Кремиковци, фалираха всички заводи, фалираха банки за да ги вземат определени хора, сега ще фалират и НЕК с това източване. Намаляват работните места, всичко частно е извън закона - не дават заплати, хората работят мнооого над 8 часа, както в празнични и почивни дни без да получат допълнителни пари за това. Никой не защитава правата на работещите и никой не държи сметка на частника за своеволята. Тъмнина.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
34-ти, не ставай смешен, естествено че българи ще бачкат за смешни пари, кой чех ще се съгласи на тази заплата. А и чеха да не е луд да наема някой на когото ще плаща като луд защото е квалифициран и дрън, дрън, това е само за шефове чехи.
33
0
 
7
 
! Отговори
35-ти преди 9 години
Като са оставили най-върховните служители, а са махнали тези дето не стават, защо не им плащат подобаващо, все пак са спестили много заплати със съкращенията. Ти виждал ли си в какъв лукс живеят семействата на шефовете от ЧЕЗ и какви палати са си напазарували, а за воаяжите всяка седмица да не говорим. Хич не ми ги хвали тези лъжливи овчарчета, те са тук само да се нагушат и въобще не поддържат мрежата, правят го само в краен случай.
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бившия шеф на НЕК, Красимир Първанов уреди сина си с паркове за зелена енергия, новоназначения в ЕСО Йотов, подарил на жена си ветропаркове и така ако подкара човек имената на които са ВЕИ ще разбере къде е проблема. Никой вече не гледа за конфликт на интереси. Ако се разрови човек и ще види, че 99% от тези със зелената енергия са все от високото и затова никой не спира това обирджийство.
31
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КомунизЪма свърши преди 25 години, и ако някой още не го е разбрал, толкова по-лошо за самия него. Връщане назад няма. Било, каквото било. На времето всеки е крал кой колкото може от Държават и затова днес сме на този хал.Трябва да има контрол - не може да не се знае кой пие и кой плаща.
30
3
 
1
 
! Отговори
до 30 преди 9 години
Истинна е, че уволниха много народ, но това бяха основно некадърници, назначени на раздутите щатове по роднинска линия. Сега всичко е презицирано. Натоварването на персонала е 100%, че понякога и до 110%.Комунизмът умря, не може да си клатиш цял ден краката, да пиеш по бутилка ракия през работно време и някой балама да ти плаща за това.
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой ви е излъгал че ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН са чужденци. Ами в тях работят основно българи. Още не съм видял техник чех или австриец.
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Парите които плащате отиват основно да пълнят гушките на ВЕИ-тата, соларките и фотоволтаиците, а те както е известно са собственост на на чужди, а точно на наши родни милиионери, че и милиардери. Ама нали сте патриотчета, по-лесно е да плювате чужденците.
27
0
 
6
 
! Отговори
момченцаааа преди 9 години
играете си с търпението на народа-я кажете колко плащате на цветелинка,от аец може за 30лв. от цветелинка 500лв и после раята да плащат ,а знаете ли ,че ни писнааааа
26
1
 
3
 
! Отговори
до 24 преди 9 години
А ЕРП-тата държавни ли са, а ТЕЦ Марица 1 и 3 държавни ли са? Май си говориш на шапката, енергетиката не е само НЕК.
25
1
 
5
 
! Отговори
до 25-ти преди 9 години
Замислил ли си се колко народ уволниха тези от ЧЕЗ и ..... Бачкат яко сега хората, защото на мястото на 10 души е оставен 1, а тези проценти за загубите сигурно си ги сънувал. Когато беше държавно, всичко си беше ок, но сега тези само грабят парите на българите и ги изнасят извън страната. Такива като теб са яко заблудени овце. Като фалира НЕК ще си светиш със свещичка, явно не са ти разказвали за режима на тока. По скоро трябва да откачат зелената енергия от сметките и американските Марици.
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Питате се, от къде идват загубите? Соларнити и ветропорковете но кого са, На Цветелинка, изгората на Баце касто и неговия приятел Вальо Златев на които НЕК плаща твърдо по 430лева на мегават. Такъв е договора цез значение колка струва реално тока. Така НЕК трупа загуби, Цветелинка и Валката пълнят гуши. А народа ще плаща загубите. Въпроса е, кога ще излезем и изметем тезш кръвопийци? Колкото повече ги чакаме толкова по-зле за нас.
23
0
 
8
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Това подготовка за нови по-високи цени ли е защото празниците ще дойдат и отминат , а когато народа си види новите сметки ,февруари 2013 г. ще се повтори във всички случаи дано само формата да не е по-груба , че няма да е много приятно за политиците.
22
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕК е тумор, мафия, черна кутия в която потъват парите ни. Колкото по-бързо се приватизира, толкова по-добре. Докато беше Държавното Енерго, загубите по мрежата бяха около 25-30%, сега са около 6-8%.Техниците от Държавното Енерго по цял ден пиеха и бачкаха частно, сега момчетата от ЧЕЗ нямат и една свободна минутка. Бачкат яко, при това за не толокова високи заплати, колкото ви насаждат в главите ви лъжат журналистите. Ама Бай *** си иска соца, да си пие и тока да му е 2 стотинки.
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 21."Нормалните държави не продават енергетиката си или поне по-голямата част е в държавата"Еми НЕК случайно да не е частна компания.
20
1
 
13
 
! Отговори
Нонсенс преди 9 години
Първи въпрос.Дължиш 800 милиона.Това означава че няма пари , реални пари несъществуват-как се точи от пари които ги няма. Втори въпрос.Купуваш на 200 , продаваш на 192 , мегаватчас.С какви пари купуваш , като пари нямаш.Откъде ги вземаш.Трети въпрос.Нямат пари и не плащат.Тези които пък произвеждат , защо са луди да произвеждат без да им се плаща.
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ако на потребителите пак им писне,а?
18
9
 
12
 
! Отговори
Румби преди 9 години
НЕК на загуба, потребителите на загуба, само ЧЕЗ, ЕНЕРГО ПРО и сие са на печалба. Веселба!

Спонсорирани публикации