S&P понижи рейтинга на България

Основната причина е ситуацията с КТБ
Обновена: 12 дек 2014 20:12 | 12 дек 2014 20:12, Екип на Investor.bg
30
S&P понижи рейтинга на България
Снимка: архив, Ройтерс

Standard & Poor's (S&P) понижи кредитния рейтинг на България в чужда и местна валута до спекулативния клас BB+ с инвестиционен рейтинг от BBB-/A-3, съобщи международната рейтингова агенция, цитирана от ТАСС.

S&P изтъква като основни причини за промяната ситуацията с Корпоративна търговска банка (КТБ) и предоставянето на ликвидни средства на друга българска банка, както и влошаването на фискалната позиция през годината. Последното агенцията свързва с реализирането на слаб икономически растеж и наблюдаваните дефлационни процеси в страната. 

Експертите все пак запазиха перспективата пред рейтингите на страната ни на "стабилна". Причината са ниските нива на задлъжнялост на публичния сектор, които според тях балансират идентифицираните рискове във финансовия сектор.

S&P предвиждат възможност за последващо повишаване на кредитния рейтинг на България, в случай че бъдат ефективно адресирани набелязаните от тях слабости на надзорната дейност в банковия сектор. Корекция може да бъде направена също така, ако се повиши потенциалът за икономически растеж на страната, бъдат привлечени повече преки чуждестранни инвестиции в търгуемия сектор, или ако икономиката на България нараства по-бързо от техните очаквания, така че фискалната консолидация да се извърши по-бързо.

"Рейтинговата агенция отчита минали събития в резултат на неблагополучия във финансовата система, за които настоящото правителство не може да бъде упреквано. Ниският икономически растеж и опасността от дефлация са проблеми за редица държави в ЕС. Неслучайно ЕК разработва план за стимулиране на частните и публични инвестиции с крайна цел увеличаване на вътрешното търсене и нарастване на потенциала на европейската икономика", коментира министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от пресслужбата на ведомството.

По думите му в документа на рейтинговата агенция не са взети предвид и някои положителни резултати, които вече са факт.

"Това са мерките, които са отразени в средносрочната бюджетна прогноза и политиките за свиване на бюджетния дефицит. Също така от 4 декември се изплащат гарантираните депозити на КТБ, а плащанията по Оперативна програма „Околна среда" са възстановени. Запознати сме с позицията на Standard&Poor's за това как рейтингът на държавата може да бъде подобрен и сме убедени, че в най-скоро време агенцията ще има основание да преразгледа своето мнение", изтъкна министърът.

Понижението е второто за страната ни пред тази година. През юни S&P понижи дългосрочния и краткосрочен кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута на "BBB-/A-3" със стабилна перспектива.

Като основание за тогавашното намаляване на рейтинга бяха посочени политическата обстановка в страната, която оказваше влияние върху хода на необходимите реформи за справяне с институционалните и икономическите проблеми.

"Заради липсата на реформи ръстът на икономиката ще бъде ограничен, а безработицата ще остане висока", пишеше в тогавашното съобщение на S&P.

Пречките за страната бяха свързани още с корупцията и трудности пред укрепването на върховенството на закона, както и със застаряването на населението.

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: кредитен рейтинг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ преди 9 години
БОЙКО БОРИСОВ е невинен!
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какъвто е народа такива са управниците тез които управляват от небето ли паднаха
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като се избират за управници които само грабят и лъжат какъв рейтинг да имаме? И не е тайна, че в грабежа на КТБ участва и Будата който се прави на невинен.
15
0
 
9
 
! Отговори
Кикс преди 9 години
За последните 25г не съм чул някое правителство да каже, че не си е свършило добре работата. Напротив - всяко се е изкарвало най-великото и за това, че сме утайката на ЕС са виновни винаги всички предишни.Никой не коментира, че хала ни с дължи на липсата на работеща икономика, която да пълни бюджет.И сега за постъпленият в бюджета се залага на доплнително дране на народа.Всичко друго, но не и на възстановяване на икономиката създаваща БВП.Докато теглим заеми за лапане,а не за бизнес така ще сме
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Министърът на финансите Владислав Горанов коментира присъдения рейтинг:"Рейтинговата агенция отчита минали събития в резултат на неблагополучия във финансовата система, за които настоящото правителство не може да бъде упреквано."Значи не е сегишното, а по предишни управления ..... преди година и половина
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи не е сегишното, а по предишни управления ..... преди година и половина
12
1
 
6
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Рейтинг е "***" на български преведено .(не ме изтривайте ,а проверете и вижте ,че е тъй )
11
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според мен трябва да се вдигнем и да ги избесим всички управници от 90г до сега на стадиона един по едни и да се дава на живо по телевизията. Не че това нещо ще промени вече направеното но ще бъде поучително за следващите управници. Разбира се че не всички са били лоши но революцията изисква своите жертви, защото ако не са ТЕ ще бъдем НИЕ и нашите ДЕЦА.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По голями % ще се плаща прикредит асега ще се взима .
9
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България е супер.Аре стига негативизъм.Малко по весело поне по празниците.Живи и здрави всички :)
8
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо необичайно, като се вземе предвид кой управлява!
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Банковите фалити са много сериозен проблем.
6
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЕлемагСлед 2009 г. ГЕРБ почнаха да трупат дългове и източиха резервите на БНБ. Сега вече няма пари освен от нов външен дълг.
5
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, кви са тия, бе? Не знаят ли, че Той лично за втори път стана премиер е ей ся ша ни опраи?
4
7
 
9
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Искам да питам колегите тука.Тая схема със заемите тръгна от Орешарки.Следил ли е някой колко пари изтеглихме + тези от Тиквата.Информативно просто?Каква е точно цялата сума и колко на брой заеми са за тия 4-5 години?
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе какво хубаво се очаква от БГ.?
2
2
 
23
 
! Отговори
slan преди 9 години
"Ниският икономически растеж и опасността от дефлация са проблеми за редица държави в ЕС."Че кога е имало висок икомически растеж в България? Нещо съм пропуснал периода. Винаги е имало голяма корупция.
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лихвите по въшния дълг ще скочат.

Спонсорирани публикации