КТБ и доверието - банките през 2014 г.

Какво спечели и какво загуби индустрията?
2 яну 2015 19:07,
79
КТБ и доверието - банките през 2014 г.
Снимка: Reuters, архив

Банковият сектор е напът да спечели повече през тази година, тъй като още към края на септември печалбата на кредитните институции надмина тази за миналата година. Но какво реално спечели индустрията и какво изгуби?

2014 г. бе белязана от ликвидната криза през лятото, в която изпаднаха няколко банки, а една от тях – Корпоративна търговска банка (КТБ), в крайна сметка остана без лиценз, след като над четири месеца бе под специалния надзор на Българска народна банка (БНБ).

Анализатори, външни наблюдатели, включително и агенция Ройтерс в своите статии, описват отминаващата година като една от най-лошите за българската банкова система от 1997 г. насам. Дори и в най-тежките години на финансовата криза нито една банка у нас не изпадна в неплатежоспосбност. Изпълнителните директори на едни от най-големите банки, с които Investor.bg разговаря, посочват отнемането на лиценза на КТБ като събитието за сектора през 2014 г.

Банковият сектор изгуби един от най-големите играчи на пазара. КТБ бе четвъртата по големина банка, съдейки по размера на активите. За много кратко време системата загуби доверието на вложителите, но за отрицателно време го възвърна, имайки предвид сумата на спестяванията в банките, която към края на третото тримесечие се повиши в сравнение с тази от май (последният месец преди поставянето под специален надзор на КТБ и Търговска банка „Виктория“).

На 4 декември пък започна изплащането на гарантираните влогове в КТБ. 3,7 млрд. лв. ще останат в системата, като до 30 декември 89 290 вложители в КТБ са се разпоредили с гарантирани влогове в размер на 3,191 млрд. лв., показват последните актуални данни на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Или иначе казано Фондът е изплатил малко над 86% от общия размер на гарантираните влогове в КТБ. Освен това от 12 декември ТБ „Виктория“ започна да изпълнява задълженията към своите вложители.

Може да се каже, че индустрията също спечели от отпадането на един играч от ранга на КТБ. На пазара вече оперират 28 кредитни институции, като по думи на банкери и тази бройка е много. Освен това лихвените проценти по продуктите на КТБ, например, донякъде изкривяваха средните показатели за системата. Дори и след отнемането на лиценза на КТБ диспропорцията в статистическите данни продължава, имайки предвид последните данни за депозитите и кредитите. Едно е сигурно - конкуренцията в сектора вече е от друго естество.

„Банковата система успя да подобри показателите си за ликвидност, да съхрани капиталовите си буфери и да продължи без затруднения да изпълнява ролята си на финансов посредник в икономиката“, отчитат от БНБ състоянието на системата след летния ликвиден натиск в своя полугодишен доклад за 2014 г.

Банковата система издържа своеобразния стрес тест. По всичко личи обаче, че я чакат нови, по-сериозни изпитания през 2015 г. Съдейки по казаното от гуверньора Иван Искров БНБ възнамерява да инициира преглед на качеството на активите на цялата българска банкова система по подобие на стрес тестовете в еврозоната, извършени от Европейската централна банка през 2014 г. Резултатите от тези стрес тестове биха показали дали българските банки са готови да се присъединят към Единния банков надзор, който е и първият стълб или първата стъпка към т.нар. Европейски банков съюз. Оттам пък ще бъде предначертан и пътят за присъединяване към еврозоната.

През първата половина на 2014 г. в рамките на Европейския съюз бяха договорени важни елементи на банковия съюз в еврозоната – Единният механизъм за преструктуриране и оперативната рамка на инструмента за директна рекапитализация от Европейския механизъм за стабилност. Догодина у нас предстои да бъде въведена Директивата за възстановяване и преструктуриране на банки в ЕС, целяща въвеждането на унифицирани правила и инструменти в държавите членки за справяне с проблемни банки и предприемането на навременни и адекватни мерки за спасяването на жизнеспособни институции. Тази директива предстои да бъде въведена в българското законодателство чрез нови законодателни текстове и изменения на вече съществуващата законодателна рамка.

Цялата тема прочетете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що не протестираш бе,българино.Преди две години излезе на улицата заради няколко лева повече в сметките за ток,а сега обира на КТБ ще го плащаш много по-солено.
11
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
""ЧНГ но КТБ""......ЧНГ но КГБ
10
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо не разбрах от тази статия."През първата половина на 2014 г. в рамките на Европейския съюз бяха договорени важни елементи на банковия съюз в еврозоната Единният механизъм за преструктуриране и оперативната рамка на инструмента за директна рекапитализация от Европейския механизъм за стабилност. Догодина у нас предстои да бъде въведена Директивата за възстановяване и преструктуриране на банки в ЕС, целяща въвеждането на унифицирани правила и инструменти в държавите членки за справяне с..."
9
2
 
22
 
! Отговори
ПУТИН преди 9 години
Страх ли Ви е,а?Обръщайте в рубли и влагайте парите в нашите Руски банки за 17% лихва!Само така можем да помогнем на БГ да не загуби парите си от мошенници като Василев и олигарсите от БСП.
8
17
 
10
 
! Отговори
деловодител в БСП преди 9 години
Днес на Позитано беше разлепена следната обява : - Във връзка със зачестилите притеснения и тревоги от нашите симпатизанти от 5.01.2015 г. започваме обмяна на всички левове, долари и евро в рубли . Това ще успокои нашите членове , че няма да загубят пари от сриващия се долар и евро .
7
5
 
25
 
! Отговори
колония преди 9 години
САЩ спасяват банките си с печатници на долари, докато България е с валутен борд и може само да тегли заеми в долари или евро под диктовката на САЩ и ЕС.
6
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе не зная кой загуби, ама зная че Цветелина Милионерката се събуди като Цветелина Милардерката. Да не забравяме все пак, че атаката срещу Банките, бе предприета от самовлюбения *** от село Банкя,, който искаше да срине Държавата, за да може отново Пеевските медии да го представят на материала като Спасител. Да, ама Не - номерата от селски вечеринки се поизтъркаха ...
5
6
 
12
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
ЧНГ но КТБ
4
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега Боцко пресмята колко парички е гушнал от КТБ и потрива алчно ръчички. Но не мислете, че му стигат. Сега е набелязал пенсионните фондове и като далечна переспектива са спестяванията на хората защото са над 40 милиарда! Мира не му дават тези пари. Но въпроса е, как ще ги харчи тези пари щото от години се муши като плъх по бронирани коли и никъде не може да седне и пие едно кафе щото Цар Страх здраво го е гепил и не го пуска.
3
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе не зная кой загуби, ама зная че Моника Станишева Милионерката се събуди като Моника Милардерката.Да не забравяме все пак, че атаката срещу Банките, бе предприета от самовлюбения *** от Дупница, пишман-експерта Олигарски, който искаше да срине Държавата, за да може отново Пеевските медии да го представят на материала като Спасител.Да, ама Не - номерата от селски вечеринки се поизтъркаха ...
2
15
 
12
 
! Отговори
БГ преди 9 години
С банките и жените трябва да се внимава!
1
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Умишлено я фалираха банката.Такъв театьр се разигра,че ще им се смее целия свят..