Не се очакват големи колебания в цените на горивата у нас

Експерт: Цената на бензина се определя и от долара, не само от евтиния петрол
Обновена: 9 яну 2015 15:20 | 9 яну 2015 15:20,
13
Не се очакват големи колебания в цените на горивата у нас
Снимка: Reuters

Няма да има голяма флуктуация на цените на горивата в следващите месеци, прогнозира пред Investor.bg Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Той допълни, че в момента е доста трудно е да се прогнозира ситуацията на пазара за горива у нас, но поне до средата на годината няма да има сериозна промяна в цените на петрола, което да промени драстично цената на бензина.

Експертът припомни, че цената на петрола, която на международните борси достига най-ниските си нива за последните години, съставлява около 38-40% от цената на горивата. Влияние обаче оказва и стойността на щатския долар, която пък расте.

Бенчев допълни, че повече яснота за пазара на горива може да има в началото на юни след заседанието на петролния картел ОПЕК. На срещата ще бъде взето решение дали ще се променя количеството на петрола, добивано от членовете на организацията, и това ще се отрази на световната търговия.

За 2015 година от Асоциацията се надяват на повишение на потреблението, водено от по-ниската цена на горивата, както и на сериозни мерки за намаляване на сивия сектор в бранша. „На база на наблюденията на нашите членове миналата година беше доста тежка“, коментира още Бенчев.

В последните месеци цената на бензина у нас тръгна надолу, като проучването на Комисията за защита на конкуренцията показа, че тенденцията е в съзвучие със случващото се и на европейските пазари.
Литър бензин през лятото се продаваше средно за 2,55 лева, а дизелът – за 2,60 лева за литър. Днес в отделни бензиностанции в страната цената на бензина и дизела падна и под 2 лева за литър.

В последните седмици се наблюдава и обратната на традицията тенденция дизелът да е по-евтин от най-масовия бензин. Експертите обясняват, че търсенето на пазара определя цените на горивата и това е причината и у нас традиционно дизелът да е по-скъп от бензина, за разлика от други европейски държави.

Още икономически новини можете да откриете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: горивацена на бензина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
през 71 72 73 74год бендина струваше 25 стотинки литъра за 40 год сега е2-50 лв
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 2защото чичко шофер иска да се налапа с мангизи затова не падат цените на билетите!
10
0
 
3
 
! Отговори
баламурняк преди 9 години
Цената винаги се определя от каквото "трябва".
9
0
 
5
 
! Отговори
2 преди 9 години
hei zashto cenata na biletite ne pada ???????
8
1
 
5
 
! Отговори
666 преди 9 години
До АнонименХайде да си спеситм нарицателните. Искаш ли?И като не искаш цирк, ходи живей другаде. Аз живея в България и ме интересува икономическата ситуация тук. Нали не си мислиш, че някой ще ти продава на загуба и ще ти предложи цена по-ниска от тази на която купува. За справка, цената на бензина в Люксембург (където бензина е евтин) е около 0,96-0,98 евроцента/л. Сам си направи сметката къде е нашата цена спрямо тяхната!
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 666Тя инфлацията е само в българия в другите страни няма инфлация - циркаджия!
6
1
 
3
 
! Отговори
ceneto преди 9 години
може би сорта, който купуваме(вероятно Урал) не е паднал толкова, пък дори и да е паднал при стоките цените се фиксират предварително и може да си го плащаме на по-скъпи цени отколкото е в момента
5
1
 
5
 
! Отговори
666 преди 9 години
Не е виновен монополиста в случая, а инфлацията. Предвид, че достига най-ниски цени, мислили ли се защто не стигне пак 1,30? Или защо всичко зависещо от бензина не поевтинява? Чисто и просто инфлацията изяжда разликата. В момена можем да бъдем относително доволни на всяка цена, която е в съотношение под 2:1. Нещо, което в момента се случва точно на бензионстанциите на ЛукОйл. По мое мнение, ще достигнем цена от 1,80-1,90 лв/л
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искам да ми обясни, като се влияе и от долара (предполагам визира курса евро-долар), как така във всички други европейски държави горивото на дребно поевтиня повече?
3
5
 
18
 
! Отговори
Шибан народ преди 9 години
То това е ясно, докато монополист на пазара с горива е Лукойл не чакайте нищо пазарно да се случи. Ще ви скубят , а вие за още ще питате.
2
0
 
17
 
! Отговори
jj преди 9 години
Да се чете: "Няма да поевтиее."
1
4
 
10
 
! Отговори
Вуте преди 9 години
Ми как да има, нали спонсорираме кримнаш!