Политически критерии ни спъвали за еврозоната

Трябва да покажем реформи, рече Каролев
19 яну 2015 13:13,
5
Политически критерии ни спъвали за еврозоната
Владимир Каролев. Снимка: Bulgaria On Air

България има проблем с "неписаните" критерии за влизане в "чакалнята" на еврозоната. До този извод стигна в ефира на телевизия Bulgaria On Air икономистът Владимир Каролев.

Още по темата
За да влезе в „чакалнята“ на еврозоната, България трябва да изпълни няколко критерия – стабилен курс на валутата и макроикономическа стабилност на ниво публични финанси и на ниво на кредитиране, коментира Каролев.

„Това са писаните критерии, но има и неписани политически критерии и точно с тях засега България има проблеми“, каза той, допълвайки, че България изпълнява по-голямата част от Маастрихтските критерии.

Дори и да изпълним всички критерии и да подадем заявление за влизане в механизма ERM II, може да се наложи да чакаме години, преди да се присъединим към валутния съюз, каза той.

Част от проблемите на страната ни обаче са липсата на реформи, критиките по отношение на борбата с корупцията, функционирането на някои регулаторни институции и т.н., обясни още икономистът.

„Неслучайно финансовият министър (Владислав Горанов - бел. ред.) каза от Литва, че за да влезем даже в чакалнята, трябва да покажем сериозно желание за реформи“, допълни Каролев, но припомни, че през миналата седмица транспортният министър Ивайло Московски е имал желание за някаква реформа – спирането на губещи влакове, което е било спряно от популизъм и синдикати.

По отношение на пенсионната реформа има „скок назад“, а в здравеопазването – единственото, за което се говори, е „повече пари“, допълни икономистът.

Подробности вижте на Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То ако имаше голяма полза от еврото и швейцарците щяха да го приемат!
1
0
 
2
 
! Отговори
Иван Пешев преди 9 години
Ползи има само са едрия капитал, за обикновения човек - ***. Ще се вдигнат цените. Нека всички защитници на еврото да поемат писмено ангажимент да дарят по 1 000 000 евро ако цените се вдигнат с повече от 1-2%. Стига само празни приказки , кога тези хора ще започнат да поемат отговорност за думите си ?

Спонсорирани публикации