ДКЕВР: Цената на тока ще върви нагоре

Точният процент на поскъпването ще зависи от мерките на правителството
Обновена: 20 яну 2015 15:04 | 20 яну 2015 15:04, Екип на Investor.bg
72
ДКЕВР: Цената на тока ще върви нагоре
Снимка: архив Булфото

Няма съмнение, че цените на електрическата енергия ще растат, заяви пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова.

По думите ѝ очакват се законодателни промени и резултатите от преговорите с американските централи, водени между Националната електрическа компания (НЕК) и инвеститорите, които да определят каква ще бъде спестената сума. В зависимост от това ще бъде определено в какви граници ще се повиши цената от новия регулаторен период, започващ от 1 юли 2015 г.

Още по темата
Вече всички експерти се произнесоха, че тази тенденция, а именно – задържане или дори намаляване на цената, вече не може да се поддържа, допълни още Тодорова.

До края на март енергийните дружества ще трябва да подадат своите заявления за цената електричеството и на базата на тях ще се правят оценките на регулатора, каза тя.

Пред представителите на бизнеса по време на 9-та среща на правителството и бизнеса председателят на енергийния регулатор посочи, че в последните месеци новият състав на ДКЕВР не е одобрил нито едно искане на енергийно дружество за увеличаване на цената, макар и това да означава, че някои от тях ще завършат на загуба 2014 г.

"Стъпките не са предмет на особена гордост, всички участници на пазара губят в момента", обясни Тодорова и допълни, че увеличението на цената на електричеството с 10% от 1 октомври е било абсолютно наложително.

Тя направи и коментар по отношение на една от целите на правителството, записани в управленската програма - либерализацията на енергийния пазар, което ще позволи на всички потребители да избират своя доставчик. "Ако нямаме пазар на едро, как да въведем пазар на дребно?", заяви Тодорова и допълни, че освобождаване на пазара в сегашната ситуация, тоест с НЕК като обществен доставчик, не е възможно.

Ако всички потребители имат възможност да избират, тогава регулираният пазар ще губи значително с всяко излизане на дребни потребители на свободния пазар. Това няма да бъде за сметка на производителите на енергия, защото те ще повишат цената на свободния пазар, за да намалят загубите си на регулирания пазар, допълни още Светла Тодорова.

Още за икономика четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: ценатокпрогнозаДКЕВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
3
 
! Отговори
колио преди 9 години
Всички политици управлявали бьлгария през последните 25години на електрическия стол,без ЖАН ВИДЕНОВ.Но пьрво да си платят тока по новите цени.
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А въженцата сами ли да си ги купуваме или ще ни ги раздават?
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
честита ви Европа, да ии чдее на кунева миджата
43
7
 
2
 
! Отговори
гошо преди 9 години
аз нямам против стига заплатите да вървят нагоре
42
0
 
19
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
до 43-тиАма то, ако цените бяха пазарни щяха да са поне двойно по-ниски! Защото никой нямаше да купува скъпия ток на американците и на приятелчетата на плезидента (като олигархчето Прокопиев). Всеки щеше да си купува ток от АЕЦ-а. За това и няма да станат пазарни, а ще ВЪРВЯТ НАГОРЕ РЕГУЛИРАНО!
41
0
 
25
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
Цената на тока ще върви нагоре- ами нали точно това беше целта да се нагуши мафията
40
2
 
23
 
! Отговори
Безгласен преди 9 години
Дойде ли бойко ток нагоре протести... неусвоени пари... щом гласувате за него не мъцайте.... Аз не гласувам и не мъцам..
39
0
 
30
 
! Отговори
ха преди 9 години
Мн ме кефи как повишаването на цени, данъци , осигуровки и съкращения го наричат реформи
38
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БиБитко ще се реши ли да бие протестираките отново? Нека опита да видим какво ще стане. Няма нищо по-лошо от отчаяния човек. Готов е на всичко!!
37
2
 
31
 
! Отговори
Мирен Рекси преди 9 години
А де, а пак камъни и гражданско неподчинение , а ? При положение , че цените на енергоносителите падат , Вие да искате увеличение на цената на тока си е меко казано НАГЛО. В един момент ще има много изпочупени сгради , запалени фотоволтаици , политически централи... Как ви харесва идеята за една гражданска война , а?
36
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама нищо ново под небето .тъжен живот.
35
0
 
28
 
! Отговори
Никой преди 9 години
До ggrКои са нормалните цени и норми на печалба. Защо не се преразгледат договорите и се приложат европейските директиви. Може ли да ни осветиш кои са тези нормални нива. Тези май само да вдигат и да взимат заеми друго не знаят. Забравих за източване на здравна каса, сега и пенсионните осигуровки. Пазарни цени в енергетиката няма - подлежат на регулация в цял свят.
34
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бъдещето е на военен режим начело със Сидеров.
33
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще плащате пъзльовци!И да не забравите,че бием дори мирно протестиращи:)
32
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В момента ние сме глупави овце от стадото на слепите пастири .
31
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цената на тока трябва да върви нагоре за да се прикрият кражбите. Ако спрем растежа на цените на ел.енергията, то има някаква минимална вероятно кражните да намалеят.
30
29
 
2
 
! Отговори
ggr преди 9 години
Това предстоящо повишение е заради всички онези години от 2010 до сега, когато вместо цената да върви съвсем плавно и неусетно за хората до нормалните си пазарни нива, беше задържана умишлено ниска и се използваше като инструмент за провеждане на социалната политика на 2 поредни правителства. С най-общи думи - да не разсърдим гласоподавателите ни - редовите бабички и обикновени панелни таласъми - си навряхме таралеж в гащите..ами айде сега вадете го...
29
0
 
37
 
! Отговори
акуд преди 9 години
Българите драстично намалиха използването на рок и сега дружествата се чудят кой ще покрива тока на ромите и бежанците
28
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** ще изсекат горите. По-добре е държавата да субсидира цената.
27
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
23 това всичкото ти в Русия 10 долара? Ай ся. Тока в момента е 3.28 рубли. 10 долара са 650 руб. 10 долара не, ама 15-20 да, за ток, вода, газ и парно и още 410 руб. таксата за телефона на месец абе около 30 долара ти стигат да си ползваш всичко спокойно като човек.

Спонсорирани публикации