Банките ни по-активни на пазара на бизнес имоти през 2015 г.

Очаква се и рестарт и на "замразени" проекти за офис площи
Обновена: 21 яну 2015 17:16 | 21 яну 2015 17:15, Миглена Иванова
5
Банките ни по-активни на пазара на бизнес имоти през 2015 г.
Снимка: Reuters, архив

Банките в България ще бъдат все по-активни в преструктурирането и реализирането на портфейлите им от бизнес имоти през тази година. Това прогнозира консултантската компания Forton, стратегически партньор в България и Македония на Cushman&Wakefield.

Като други водещи тенденции на пазара се открояват рестартът на "замразени” проекти, най-вече в сегмента на офисите, както и трансформирането на неработещи търговски проекти в индустриални.

Компанията отчита, че през миналата година активи на стойност 239 млн. евро са сменили собствениците си у нас. Голяма част от тези сделки обаче са свързани с финансово преструктуриране на дългове и капитал, предприето от предишни собственици или от банки, които са придобили активите заради кредити.

От този обем само 84 млн. евро са генерирани от традиционните инвестиционни сделки, обясни Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton. Компанията обаче отчита, че инвестиционният интерес нараства, особено към активи, които вече генерират доход.

Като цяло пазарът на бизнес имоти у нас вече е преминал фазата на възстановяване и стабилизиране и се очаква постепенно, трайно възстановяване на активността. България обаче все още е в периферията на интереса на международните инвеститори, а повечето сделки на пазара се сключват с местни играчи.

Офиси

Най-видимо е възстановяването на пазара на офис площи през 2014 г. Cпоред данните на консултантската компания усвоените площи са нараснали с 42% през миналата година спрямо предходната. На малко над 154 000 кв. метра възлиза обемът на заетите в последните 12 месеца офиси при малко над 108 000 кв. метра предходната година.

Около 90 на сто от новите усвоени офиси са заети от компании от сектора на информационните технологии и изнесените бизнес услуги, като се затвърждава тенденцията те да търсят възможности за експанзия и извън София. Един от примерите е компанията 60К, която е наела 1200 кв. метра за новия си офис в Пловдив. Общо усвоените площи от аутсорсинг компании извън столицата са 7 хил. кв. метра.

Делът на незаетите площи в столицата пада от близо 30% в последното тримесечие на 2013 г. на малко над 26% за същия период на 2014 г. Основен двигател на тази тенденция е интересът към офиси клас А от страна на разширяващи се международни компании, предимно в IT и аутсорсинг секторите.

Общият обем на съвременните офис площи в София към момента е приблизително 1,7 млн. кв. метра, като в процес на активно изграждане са 124 хил. кв. метра. Наемите се задържат между 10,5 и 12,5 евро на кв. метър, като очакванията са през тази година сделки да се сключват по-скоро в горното ниво на този диапазон.

Инвестициите в офиси за 2014 година възлизат на 66 млн. евро, като тенденцията е към увеличаване на инвестиционната активност. Рестартират се и преустановени проекти – например „Омега център” в Бургас, няколко по-малки сгради във Варна и други.

Проектът на 2015 г. си остава сградата на Capital Fort на бул. „Цариградско шосе” в София, която се очаква да излезе на пазара през тази година. Пазарът вече очаква и обявените разширения на Sofia Airport Center и на Expo 2000. По-значимо предлагане на пазара обаче се очаква по-скоро към 2017 г.

Целият анализ може да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно ми е всички новопостроени и непродадени сгради с акт 16 плащат ли данък на държавата. По закон празните сгради тряба да плащат данък сграда без данък смет. Ако те не плащат данъци , множащата се ци*ганска *** също не плаща нищо. В такъв случай кой плаща жанъци на тази смотана държава.
3
1
 
6
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
С чии пари инвестират , ако не е тайна ??!!
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви са тия глупости никой няма да инвестира в потъващ кораб ! Имало подобрение ала бала топим се стремглаво . Цените рано или късно ще падат в момента се държат напук на мускули , какъв бизнес , какви инвестиции то не останаха читави хора които да го работят тоя бизнес всички с над 2 грама мозък си набиха камшика навънка . Най - лошото е ,че дори и на теория няма какво да стане за да с преобърне процеса .
1
1
 
11
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Като тези в Русе ли?

Спонсорирани публикации